Cześć. Oto zestawienie moich kosztów - rura 150,00 zł, - keg + głowica + redukcja - grzałki (2x1500W) 90 zł, - regulator prądu ok. 35zł, - 2 termometry, chłodnica, wąż silikonowy, szybkozłącza do wody ok. 150zł, Pomimo dość wysokich kosztów aparacik działa Wydajność z jednego kega (9kg cukru + T-3) ok 3,5l 95%
3.5 litra 95% z 30 litrowego kega wydaje mi się, że nie wychodził Ci do końca zacier zwłaszcza, że cukru dużo dałeś aż 9 kg. Mi z 30 litrów zacieru wychodził 6 litrów 70% alko, więc wydaje mi się, że proporcja zła albo zacier nie wychodzony bo powinno wyjść więcej.
Niech mnie poprawią, ale takie jest moje zdanie...
Mi z 9 kg cukru wychodzi 4,5 l 95% z tym, że do konsumpcji odbieram pierwsze 2,5 l po odebraniu przedgonu w ilości ca 0,2 l a reszta jako pogon do następnego gotowania.
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
Panowie żeby nie było niedomówień co do ilości: - 36kg cukru (syrop) - 4 paczki drożdży T-3 - woda w beczce 120l (nie pełno) - grzałka z termostatem ok. 25 st.C - fermentuje niecałe 2 tygodnie - po tym czasie wskazanie cukromierza 0 Blg - z całości mam cztery wsady do kega. Co do psocenia: - temperatura ustabilizowana (u mnie 77,3st.C) - 150ml wylewam - następnie odbieram 3,5l psoty 95% - po ok. 2 godzinach temperatura zaczyna rosnąć (moc maleje) i odbieram jeszcze ok. 0,5l (do powtórnego psocenia).
Kolega bogdan.wm nie napisał jaki ma sprzęt, jakich drożdży używa itp.
Mój sprzęt jest dosyć prosty. Nie jest to kolumna, ale prosty destylator. Keg 50l, 2 grzałki, 2 odstojniki i chłodnica. Zalewam 40 albo 30 litrów zacieru. Z tego wychodzi mi z 40 litrów zacieru. 8 litrów 70 %, a jak wzmacniam zacier to i 9 max 9,5 litra 70% z czego to muszę 2 razy odparować.
Zacier to cukrówka i drożdże piekarskie, ale wzmocnione witaminami jak w jednym z postów na tym portalu (jak rozbujać drożdże babuni coś w tym stylu). Zacier po wychodzeniu ma jakieś 14% w porywach, a jak lepszy cukier to trochę więcej.
Tak to wygląda
Ostatnio edytowano wtorek, 9 lis 2010, 12:39 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości