Witam wszystkich i przedstawiam moją pierwszą kolumnę. Wybór padł na kolumnę typu AAbratek . Poproszę o ocenę mojego wyrobu. Krótki opis: -Keg 30l -Rura z KO fi 60,3 -pierwsze 10cm katalizator z miedzi -wysokość wypełnienia 120cm (zmywaki na początek) -chłodnica z rurki miedzianej fi 10 długość 35cm -zaworek sterujący refluksem od pneumatyki!!!! -termometr z taktowaniem co sekunda -węzyk do odbioru silikonowy fi6 Dziś odbyła się pierwsza próba psocenia... 95% suuuuuuuuuuper. Oto zdjęcia. Poproszę o surową ocenę.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Według mnie kolumna wykonana zgodnie z projektem Aabratka ,surowo można powiedzieć że jest OK,dołożyć tylko trzeba ocieplenie kolumny poprawi stabilizacje procesu .
Fajnie zrobiona. Skróć do max 1 cm rurkę pod termometr w głowicy. Sonda wejdzie głębiej do środka głowicy i nie będzie potencjalnych przekłamań. Wywierć dziurę w dennicy od skraplacza, zrób układ całkowicie otwarty. Ociepl koniecznie kolumnę. Sprawdź z czego jest wykonany zaworek od refluksu.
Wywierć dziurę w dennicy od skraplacza, zrób układ całkowicie otwarty. Ociepl koniecznie kolumnę.
Dziur nie trzeba wiercić bo chłodnica co widać na fotkach jest swobodnie wsuwana. Poza kolumna warto ocieplić i keg to mniejsze straty ciepła. Resztę poprawek zrobisz jak zaczniesz działać.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
No, raz projekt zrobiony porządnie i bez widzimisia typu chłodnica za zaworkiem odbioru, czy, co gorsza, ze zintegrowanym filtrem węglowym. I tak trzymać! Układ powinien byc otwarty, mimo wszystko zalecałbym dennicę od skraplacza sperforować otworem klasy 15 mm. Nawet, jeśli rurki spirali siedza luźno w dennicy, to jednak np. ta kolorowa taśma może się obsunąc i zasłonić szczeliny. Ja w moim projekcie nie mam w ogóle dennicy - spirala (z rurki miedzianej) jest po prostu wsadzona w rurę, leży tam sobie i koniec.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Fajnie zrobiona. Skróć do max 1 cm rurkę pod termometr w głowicy. Sonda wejdzie głębiej do środka głowicy i nie będzie potencjalnych przekłamań. Wywierć dziurę w dennicy od skraplacza, zrób układ całkowicie otwarty. Ociepl koniecznie kolumnę. Sprawdź z czego jest wykonany zaworek od refluksu.
Rurka skrócona na 10mm. Układ jest całkowicie otwarty, dennica na prowadnicy z trzech prętów fi5 i podczas pracy jest wysunięta ok 2mm. Otulina zakupiona i zamontowana. Zaworek od pnęmatyki (korpus ze stali sworzeń mosiężny)!!! Mam jeszcze pewien problem z chłodnicą miedzianą, podczas drugiego psocenia na pełnym KEG-u, przy końcu, psota zaczęła zabarwiać się na lekko rdzawy kolor. Podejrzewam chłodnicę. Jest na niej lekki nalot.
Miedź nie da rdzawego koloru. Szukaj dalej, nalot na chłodnicy będzie za każdym razem. Sprawdź czy spawy wytrawione. Potem zostaje wypełnienie, czyli zmywaki.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Ostatnio edytowano sobota, 7 sty 2012, 23:40 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Miedź nie da rdzawego koloru. Szukaj dalej, nalot na chłodnicy będzie za każdym razem. Sprawdź czy spawy wytrawione. Potem zostaje wypełnienie, czyli zmywaki.
Spawy wytrawione, zmywaki czyste. Czy uszczelka pozostawiona w fistingu może mieć znaczenie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości