Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja pierwsza kolumna - sterowanie
PostPostNapisane: piątek, 7 paź 2011, 21:37 
Tematy: 2
Po pierwsze witam serdecznie. Podczytuję Was od dana ale dopiero teraz odważyłem się coś skrobnąć.
Jestem akurat w trakcie kompletowania mego pierwszego sprzęta. Kolega właśnie robi mi kolumnę - będzie to coś w stylu AAbratek ale w wersji rozwojowej z bocznym odejściem do rozbudowy (docelowo LM/VM). Moją działką jest zrobić grzanie i tutaj właśnie mam pytanko. Mam kega 30l i myślałem zasadzić do niego dwie grzałki w kształcie UU, jedna 1,4 a druga 2 kW. Podczas nagrzewania używałbym obu na raz a na etapie roboczym pracowałaby już tylko jedna (która??). Policzywszy sobie koszty w miarę dobrych termometrów wyszło mi ze bardziej opłaca mi się zanabyć regulator mocy PAMEL PRD3 http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=21&products_id=32 który ma w komplecie 4 sondy, elektrozawór i czujnik poziomu cieczy i można go chyba bardzo dokładnie wysterować a kosztuje toto niecałe 3 stówki. Pytanie do znawców tematu - czy ktoś już coś robił z takim sterownikiem?? Nada się i będzie robił dobrze?? Wybaczcie proszę pytanie laika, ale pierwszy raz zawsze jest najgorszy i mam nadzieję że nie będzie bolało. :mrgreen:

Tytuł: Re: Moja pierwsza kolumna - sterowanie
PostPostNapisane: sobota, 8 paź 2011, 10:25 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Z tego, co piszą, powinien się nadać. Czujnik poziomu cieczy możesz sobie odpuścić (chyba, że zamontujesz go w kegu) a elektrozawór może Ci sie przydać potem do E-ARC na kolumnie VM.
Zapytaj sprzedawcę, czy można sobie to programować, np. charakterystyka zaworu - czy ma byc otwarty w niskich temp. czy zamnięty, ustawienia histerez, etc.
A grzałki podłącz jak leci i jak możesz, to uzywaj obu nawet przy regulacji. Ta 5 kW wersja regulatora Ci wszystko umożliwi. Nie ma co komplikować zycia, jak masz regulator gotowy i sprawny.
Sam chcę sobie zrobić cos podobnego, ale własnym pomysłem (i w 250 PLN się chyba nie zamknę ;-/). Taniej by było kupić, ale jaką miałbym przy tym zabawę?

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: sobota, 8 paź 2011, 15:10 
Tematy: 2
No własnie czujnik poziomu cieczy ma być w kegu. Co do programowania to podobno można go swobodnie programować - ma funkcję PID. Tutaj wklejam opis:
Przy pomocy dwóch przycisków użytkownik może regulować moc dostarczaną do obwodu lub może być regulowana automatycznie (funkcja PID). Aktualna nastawa mocy jest wyświetlana na graficznym wyświetlaczu LCD.
Urządzenie przez cały czas wyświetla 4 temperatury: chłodnicy, zbiornika, głowicy oraz kolumny.
Istnieje możliwość konfiguracji alarmów dźwiękowych oraz temperatury wyłączenia grzałki.
Urządzenie posiada możliwość automatycznej regulacji mocy w zależności od różnicy temperatury zmierzonej przez sondę i ustawionej przez użytkownika.
Dodatkowym atutem jest możliwość wyświetlania wykresów temperatury w funkcji czasu dzięki czemu łatwiej jest nadzorować cykl produkcyjny.

Moc grzałki może być ustawiana ręcznie przez użytkownika lub urządzenie może dobierać ją automatycznie jak na wykresie.Urządzenie przez cały czas nadzoruje temperatury, Również podczas ustawiania nastaw.

PostPostNapisane: wtorek, 11 paź 2011, 08:51 
Witam,
ja jestem w fazie kończenia projektu sterownika.
Gł założenia to praca z obiegiem zamkniętym cieczy chłodzącej.
Sterownik posiada:
3 punkty pomiaru temperatury z rozdzielczością 0,1 st C
1 bojler
2 kolumna
3 ciecz chłodząca

4 wyjścia prądowe
1 grzałka gł
2 grzałka pomocnicza(szybkie nagrzewanie przed destylacją )
3 pompa wody (lub zawór wody jeśli korzystamy z wody z kranu)
4 wiatrak chłodnicy (jeśli woda z kranu - wyjście można oprogramować do innych celów)

2 wejścia alarmowe (np. poziom cieczy ,kontrola przepływu cieczy)

Sterownik pozwala na nastawy temperatur zakończenia, rozpoczęcia destylacji,
informacje alarmem o zdarzeniach (np. alarm o rozpoczęciu działania aby odlać przedgon).
Automatyczne sterowanie chłodziwa i jego temperatury (obieg zamknięty).
Zaimplementowane zabezpieczenie termiczne i czasowe (jeśli czujnik T nie pokaże właściwej temperatury zakończenia np.awaria sterownik wyłączy proces po zaprogramowanym czasie).

Będzie również obsługa fermentatora tj. w lato raczej nie ma problemu z nastawem ale zimą raczej temperatura pomieszczenia w którym grzyby robią robotę raczej niska, więc aby fermentacja przebiegała w odpowiednim czasie należy stosować grzałki.
W pracy z fermentatorem sterownik obsługuje stabilizację temperatury na ustalonym poziomie dodatkowo steruje pompką akwariową, która miesza ciecz wybitnie przyspieszając fermentację (jesli nastaw w balonie i szyjka jest za wąska na pompkę można zastosować brzęczyk + napowietrzacz akwariowy, to trochę gorsze rozwiązanie gdyż z powietrzem dostarczamy drobno ustroje). W tym trybie ustalamy temperaturę i czas działania (doby).

Zwracam się do użytkowników forum o sugestie jakie funkcje powinien posiadać taki sterownik (tylko ważne bo funkcja wykresu temp w czasie to nie przydatny wodotrysk)
ew jaki algorytm pracy sugerujecie .

Za wszelkie informację z góry dziękuję. Niebawem opis działania i widok będzie opisany na stronie. Jeśli będzie zainteresowanie ze strony kapiących braci mogę wykonać kilka szt. ceny jeszcze nie znam gdyż czekam na sugestie, co jest konieczne, co przydatne a co w ogóle nie potrzebne. Domyślam się, że większość ma 1 grzałkę w kegu i nie będą potrzebować wyjścia na 2, ale tego może nie być w układzie docelowym. Ja zainstalowałem grzałkę 3x2000W więc mogę skrócić czas nagrzewania bojlera przed rozpoczęciem pracy.

Generalnie moja kolumna jest bez obsługowa od początku do końca leci 95 start - 91 koniec bez regulacji reflux-u, więc założenie sterownika jest takie:
start, alarm, odebranie 50 przedgonów, potem tylko alarm końca i automatyczny koniec.
Nawet jak muszę robić coś innego to praktycznie zajęty jestem tylko 40 min na początku, a potem mogę nawet iść w diabły, reszta zakończy się samoczynnie .

pozdrawiam
Jurek

Ostatnio edytowano środa, 19 paź 2011, 14:08 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka - interpunkcja

PostPostNapisane: czwartek, 13 paź 2011, 11:00 
Tematy: 3
Witaj Jurek
Moje pytania/sugestie:
1. Jakie czujniki temperatury stosujesz?
2. Jaki procesor realizuje algorytmy sterowania (Atmega?)?
3. Czy regulacja mocy grzałek jest fazowa czy grupowa?
4. Osobiście chciałbym mieć podgląd temperatury głowicy,
5. oraz możliwość sterowania odbioru zaworem NO lub NC w zależności od temp. w 1/3 wysokości kolumny.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: czwartek, 13 paź 2011, 22:13 
Witam,
ad1 czujniki ds18b20
ad2 mega 16
ad3 wł/wył przy mojej kolumnie, a myślę że większość stosuje rurę 2''. Nie ma potrzeby regulacji mocy. Grzałka 2kW jest odpowiednia (przynajmniej u mnie ).
ad 4 jest to podstawowa temperatura na podglądzie
ad 5 jest taka możliwość

pozdrawiam
Jurek

PostPostNapisane: niedziela, 12 lut 2012, 19:45 
Tematy: 3
Kol. Brombal.

Jak idą prace nad sterowaniem? Pytam bo sam miałem podobny pomysł co do automatyki. Tylko, że ze mnie żaden automatyk wiem co można wyciągnąć ze sprzętu lecz jak, to już nie :cry:
Generalnie jestem zainteresowany czymś taki jak kolega raczyl opisać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1