Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja pierwsza kolumna Masato:)
PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 00:12 
Tematy: 6
Witam,

Do budowy kolumny mam już większość materiałów.
Rurę miedzianą fi 51 w środku, długości 145cm. Rurkę miedzianą fi 10 miękką około 4 metry na chłodnicę i wyjścia.
Rurę miedzianą fi 51 mogę zastąpić fi 60 w środku bo też taką mam. Proszę o podpowiedź czy warto.

Kolumna jaką chciałem zrobić to projekt Alexa Bokakob z płytkami skośnymi w głowicy. Dzisiaj miałem już zabierać się do cięcia rury....ale naszły mnie wątpliwości.
Mój ojciec jak i ja zauważył, że skoro psota spływa na jeziorko, to siłą rzeczy miesza się z oparami pędzącymi od dołu kolumny. Czyli syfy mieszają się z czymś teoretycznie oczyszczonym. Na forum też nie ma zbyt dużo pochlebnych opinii o tej głowicy. Czytałem gdzieś, że nawet lepiej mieć głowicę z zimnymi palcami.

Zależy mi na kolumnie, która nie przysporzy dużo problemów ze stabilizacją jak i będzie produkowała psotę idealną. Nie chciałbym zrobić kolumny, włożyć w to dużo pracy i wysiłku i nagle obudzić się z ręką w nocniku, że trzeba coś przerabiać.

Materiały są, chęć jest... jaką głowicę wybrać, aby było najlepiej? Jakie rozwiązanie?
Proszę o rzeczową konkretną odpowiedź, bo nigdy tej kolumny nie zrobię.

Tytuł: Re: Moja pierwsza kolumna Masato:)
PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 01:03 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
No cóż, z grubsza na tym "wymienianiu" polega rektyfikacja i tak właśnie ma być :) Głowica N/S wg. Bokakoba to bardzo dobry projekt, a jako obecny jej użytkownik (a wcześniej posiadacz głowicy z ZP) stwierdzam z całą stanowczością, że Bokakob jest lepszy :)
Rurę dawaj jak najszerszą, im więcej wypełnienia tym lepiej! Warto przewidzieć sobie od razu miejsce na odejście systemu VM, a nuż kiedyś Ci się zechce drobić...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 01:38 
Rozumiem, wreszcie konkretna odpowiedź. To czyli wymienię rurę na 60mm w środku. Ma 145 cm także powinna mi wystarczyć.

Powiedz mi jeszcze te płytki jedna na drugą zachodzą na siebie...ale tak, że ta górna płytka zasłania ten języczek w dolnej półce? Czy część skroplin spływa na dolną półkę od razu przelatując na wypełnienie? Na rysunku mini stilla i tej większej głowicy(dla rury 51mm) jest to różnie rozrysowane.

Co do ściankowania to dzisiaj sprawdziłem płytkę pod kątem 35 stopni i nie ma takowego efektu. Załączam fotki. Sprawdzane na wodzie jak i psocie.
Załącznik:
P1090768.JPG

Posty scalone.

Na tym rysunku część skroplin spada do jeziorka, a część już z powrotem na wypełnienie(przez języczek wypuszczony do dołu). W mini stillu to tak nie wygląda. Które jest poprawne?
Załącznik:
głowica.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 06:31 
Tematy: 43
Witaj kolego :)
Odpowiem ci jako szczęśliwy posiadacz mini stilla.
Na tym rysunku to nie jest języczek do przelewu, tylko rureczka wlutowana w dolną półkę, nawet podana jest średnica - 6mm. Skropliny z górnej w całości spadają na dolną i dopiero tu następuje podział destylatu (Refluks Ratio).
Nie przejmuj się tym, że skroplony destylat miesza się z parami, po stabilizacji kolumny i odebraniu przedgonów leci już czyściutki - prawie :D - spirytus.
Pozdrawiam i kibicuję budowie :)

PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 16:50 
Tematy: 9
masato napisał(a):
Witam,
Mój ojciec jak i ja zauważył, że skoro psota spływa na jeziorko, to siłą rzeczy miesza się z oparami pędzącymi od dołu kolumny. Czyli syfy mieszają się z czymś teoretycznie oczyszczonym. Na forum też nie ma zbyt dużo pochlebnych opinii o tej głowicy. Czytałem gdzieś, że nawet lepiej mieć głowicę z zimnymi palcami.

No właśnie nie do końca tak działa kolumna.
Rektyfikacja sama w sobie polega na wielokrotnym parowaniu i skraplaniu, a cały ten proces nie zachodzi w głowicy a w wypełnieniu
Utrzymując stabilną temperaturę, różne frakcje znajdują się w różnych odcinkach kolumny, więc gdy na głowicy mamy ~78.4 to większość syfów znajduje się niżej(zakładając, że przedgon już odebraliśmy) ;) zatem to nie tak, że syf się skrapla i miesza z etanolem. Długość wypełnienia stanowi pewien bufor etanolu, co pozwala nam na uzyskanie dobrego produktu :)

Mam nadzieję, że prosto to wytlumaczyłem. Jestem po 7h jazdy ;)

PostPostNapisane: czwartek, 1 wrz 2011, 21:39 
No dobrze rozumiem.
1. Nurtuje mnie tylko czy wlutować rurkę czy po prostu wsunąć blachę miedziana naciętą w otwór po szlifierce i wygiąć języczek do dołu? Czemu rurka jest lepsza od języczka?

2. Czyściutki prawie spirytus...czemu prawie?:D

Robiłem eksperymenty z chłodnicą fi 10mm po zewnątrz, z miękkiej rurki miedzianej. Z początku szło źle, bez wypełnienia rurki. Potem wypełniłem solą no i wtedy to można już zaginać cuda. Pojadę może do znajomego na tokarkę i porządnie zawinę spiralę. Mam 3 metry rurki fi 10. Powinno starczyć jako skraplacz.

3. Czy mogę kolumnę w całości wypełnić pociętą rurką miedzianą np fi6 lub 8? czy tylko katalizator zrobić z miedzi a resztę ze zmywaków?

PostPostNapisane: piątek, 2 wrz 2011, 06:51 
Tematy: 43
Cytuj:
Czemu rurka jest lepsza od języczka?

Rurka w niczym nie jest lepsza od języczka, po prostu Alex Bokakob zrobił taki projekt dla głowicy modułowej, w której bez problemu taką rureczkę wlutujemy. Przy rurze w całości nie ma takiej możliwości i stąd pomysł na języczek, który jak widać na twoim zdjęciu sprawdza się znakomicie :lol:
Cytuj:
Czyściutki prawie spirytus...czemu prawie?

Słowo "prawie" odnosi się do stwierdzenia - czyściutki, a nie - spirytus.
My hobbyści, a zwłaszcza ci, którzy nie traktują swoich wyrobów chemią, nie jesteśmy w stanie uzyskać takich efektów jak gorzelnie z ich sprzętem, choć jesteśmy bardzo, bardzo blisko :mrgreen:
Cytuj:
Czy mogę kolumnę w całości wypełnić pociętą rurką miedzianą np fi6 lub 8? czy tylko katalizator zrobić z miedzi a resztę ze zmywaków?

Możesz, tylko musisz wiedzieć, że pocięta rurka ma duuużo mniejszy parametr P/V, a więc ilość półek teoretycznych będziesz miał dużo mniejszą co skutkuje słabszym i gorszej jakości destylatem.
Przy takiej rurze jaką ty posiadasz proponuję 15-20cm katalizatora a resztę wypełnić zmywakami. Miedź zrobi swoje, a zmywaki dadzą odpowiednie procenty :odlot:

PostPostNapisane: piątek, 2 wrz 2011, 23:06 
W moim planie też będą moduły.Chcę sprawdzić kilka długości do otrzymania najlepszego efektu.

Zwinąłem dzisiaj chłodnice z rurki fi 10 mm po wierzchu. Ponad 3 metry. Ostatnie 7 zwoji wyszło tak jak miało wyjść. Nie dlatego, że wcześniejsze robiłem niechlujnie, po prostu ostatnie wiedziałem jak giąć i naginać, aby się ładnie nakładały jeden na drugi.
Człowiek uczy się na własnych błędach. Następna będzie ładniejsza.
Nawijałem na rurce fi 30mm.

Więc tak, rurkę zasypałem solą kuchenną, stałem na dachu ciągnika c 360:D i sypałem do rurki ustawionej pionowo. Pukałem w rurkę co jakiś czas, aby się ubiło i tak w koło. Zabieg około 15 min zabawy.
Sól pomaga, jednak rurka miała być bardzo miękka, a okazało się, że była taka sobie...średnia powiedzmy.
Nawet po przegrzaniu nie gięła się zbytnio lepiej. Sprawdzałem na małym kawałku.
Pod spodem fotki jak to wyglądało, może komuś się przyda.

Nie miałem czasu ani chęci jechać na tokarkę, aby to nawinąć profesjonalnie.

P.S.
Interesuje mnie jeszcze czy zgodnie z rysunkiem Alexa mam ustawić płytki pod kątem 60 stopni? Na rysunku górna półka jest pod takim właśnie kątem.

Czy mogę zrobić np 35 stopni, testowałem 35 stopni z języczkiem i dały dobre efekty.
Jak głębokie jeziorko zrobić?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: sobota, 3 wrz 2011, 12:11 
Tematy: 60
Jak najpłytsze. Kąt ustawienia płytek wynika z głębokości jeziorka, im jest większy, tym jeziorko jest głębsze. Pamiętaj, że do pojemności jeziorka wlicza się też objętość rurki odpływowej aż do zaworka, który warto dać jak najbliżej kolumny.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 3 wrz 2011, 23:08 
Dzisiaj wpadły mi w ręce rurki miedziane miękkie, a nie półtwarde...
Gną się super, ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda, więc chłodnice na razie zostawię taką jaka jest(chyba z półtwardej), jakby słabo skraplała to zrobię inną o mniejszych promieniach i nawinę dwa zwoje.

1. Co do rurki odpływowej i zaworka to gdzieś to już czytałem, podaj mi jakiś link do aukcji, czy sklepu gdzie mogę jakiś precyzyjny zaworek kupić? Czy kranik od C 360 wystarczy? Bo mam kilka:)

2. Poszukuję jeszcze termometru. Czy ten jest ok? http://multisort.pl/product/5675.Panelo ... 150;C.html
Czy może wiecie gdzie kupić coś co spełni wszystkie założenia, a będzie taniej?

3. Lepiej zrobić kolumnę z rurką wspawaną w płytkę, ewentualnie języczkiem czy może płytki zostawiać czyste, a spływ refluxu zrobić poniżej osobną rurką przed zaworkiem. (widziałem to na niektórych projektach)?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1