Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam, z racji iż jestem nowy w temacie aparatur, chciałbym zasięgnąć opinii, czy projekt który obecnie tworzę ma rację bytu. Aparatura będzie zbudowana z: -Keg 50l (po piwie wylot z kega standardowy fi 35mm) -Kolumny ratyfikacyjnej składającej się z dwóch części: 1 rura fi 60mm długości 120cm wypełniona zmywakami; 2 rura fi 60 mm z dziewięcioma ZP (fi 10mm) i termometrem cyfrowym u szczytu -Połączenia między kolumna a chłodnica: zagięta rurka fi 10mm i rurka sylikonowa -Chłodnicy spiralnej długość około 60cm -Ogrzewanie taboretem gazowym 7.5kw Prosiłbym o skomentowanie owego projektu, ewentualnie jakieś sugestie. Zastanawia mnie czy standardowy wylot z kega nie będzie za mały. Z góry dziękuje za sugestie. Pozdrawiam.
1 rura fi 60mm długości 120cm wypełniona zmywakami; 2 rura fi 60 mm z dziewięcioma ZP (fi 10mm)
Śred. rury ok, ale 9 paluchów z fi 10mm ? Co do fi paluchów to mówimy o fi zew. czy wew. ? Wg mnie max 6 paluchów, ale ja dałbym z fi 12mm i co 45* - w zupełności wystarczy. Pamiętaj aby rurka na paluchy nie miała ścianki grubszej jak 1mm.
pietkam87 napisał(a):
Zastanawia mnie czy standardowy wylot z kega nie będzie za mały.
To fi 35mm to wew jest jak sądzę. Zatem mamy: - dla fi 35mm pole pow. 9,62cm2 (ja mam fi 25mm i pole 4,9cm2) - dla fi 60mm pole pow. 28,26cm2 (ja mam fi 39mm i pole 11,94cm2) wynika z tego, że będziesz mieć stosunek przekrojów 1:2,94 (u mnie jest to 1:2,44), więc nie powinno być problemów. Przy różnicy pól większej niż 1:3 należałoby się martwić, ale u Ciebie będzie jeszcze OK i zwężenie to nie powinno wpływać na pracę (odpływ flegmy).
Tylko nie dawaj żadnych sitek itp rzeczy na dół kolumny ! Najlepszym rozwiązaniem będzie ciasno zwinięta siatka miedziana w "wałek", obwiązana lub przeszyta drutem miedzianym, która zrobi za podporę dla zmywaczków.
Dodam swoje pieniążki. Rozumiem, że prawdziwi hobbyści projektują systemy zakłądając materiały jakie mają.
Projekt jest (patrząc na średnie/różne wymiary) bardzo dobry. 1200 mm do ZP wystarczy z tym, że siatkę (jeśli dasz) miedzianą dałbym na dole maksimum 300mm a resztę wypełniłbym normalnymi zmywakami z S/S (musisz upychać od dołu...).
9 ZP 10mm (fi zewn?) będzie ok. Oczywiście ZP zasilane wodą oddzielnie, z zaworem abyś mógł wygodnie regulować stosunek powrotu skroplin=refluks.
Wyjście z kega 35mm jest małe i przyspieszy chwilowo przepływ oparów (100mm?) ale później ją spowolni (100mm) więc to nie jest problemem.
Rurka 10mm wylotu oparów - jeśli możesz daj 12 mm - zakupisz silikon 12mm bo taki jest a 'uduchowionym' parom będzie trochę lżej (chodzi o to aby tam na górze jednak nie powodować zahamowań). Jeśli jednak, zaprojektowałeś wylot par 10mm i spiralę w chłodnicy 10mm to 600mm takiej spirali osłoniętej wodą jest zupełnie wystarczające i został ten wylot 10mm.
Cały projekt ma sens fizyczno chemiczny.
Kolumna 60mm i palnik 7,5 KW pozwoli Ci na bardzo dobre osiągnięcia w granicach nawet 1L na godzinę 95%+.
Pozostaje wspomniana kwestia wypełnienia tych 1200mm kolumny. Miedź na dole ma wpływ na jakość ale większy wpływ ma zastosowanie całkowitego wypełnienia zmywakami.
Zauważysz, że będą różne wypowiedzi na temat wypełnienia takiego lub innego. Tu pozostaje Ci eksperymentowanie osobiste.
Ogólna zasada Twojego projektu jest zaaprobowana przeze mnie.
J ps.
Aby się upewnić poczytaj jeszcze trochę i zobaczysz, że średnio wiesz co robisz. Jak wykonasz i popsocisz daj nam koniecznie znać.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Widać, że przemyślałeś projekt, postudiowałeś forum. To się chwali. Powinieneś mieć sporo radości z tego sprzęciku. na początku będziesz musiał go poznać, ale wróżę mu świetlaną przyszłość.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości