Hmm to moja samoróbka Keg 50l, nie chciałem go dziurawić dlatego termometr i zawór bezpieczeństwa są wyżej. Rury przy kegu z kwasówki, deflegmator, odstojnik, chłodnica, cylinder na węgiel szklane, węże sylikonowe. Stojak - własny pomysł (profil 2/2) i palnik, myślę, że powinien wystarczyć. O wydajności nie napiszę nic bo był odpalany na samej wodzie w celu sprawdzenia szczelności. Koszt około 600zł.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano niedziela, 4 wrz 2011, 14:16 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Witam. Już po pierwszym gotowaniu. Zacier 22litry wody 6kg cukru drożdże T3 ostateczna moc zacieru 11 % . Na samym początku destylat miał moc 85% i powolutku spadał wyłączyłem przy 40% ostateczna moc księżycówki 60%. Może podpowiecie co zrobić aby destylat był mocniejszy?? chce dołożyć szklanych rurek do deflegmatora bo jest napełniony nimi do połowy, dobry pomysł? co można jeszcze zmienić? lub poprawić?
Przepuścić to co uzyskałeś po raz kolejny. Zwiększysz nieco moc, ale co ważniejsze, zyskasz na jakości. A deflegmator sugerowałbym wypełnić miedzią sprężynki lub drobno pocięte rurki.
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Może podpowiecie co zrobić aby destylat był mocniejszy?? chce dołożyć szklanych rurek do deflegmatora bo jest napełniony nimi do połowy, dobry pomysł?
Kolumnę należy wypełnić do końca! Zamiast szklanych rurek proponuje zmywaki, jednak w Twoim przypadku lepsze mogą się okazać pierścienie pryzmatyczne mają lepsze P/V, po za tym kolumna wykonana jest jak widzę ze szkła, więc jest ryzyko, że pęknie podczas upychania zmywaków. Poczytaj dział Wypełnienie Kolumny.
Pozdrawiam. Arek.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
pe fał srefał. Toż to zwykły deflegmator, więc pakowanie w niego pierścieni pryzmatycznych, to trochę przerost formy nad treścią wg mnie, bo nie ma żadnych powodów, żeby były dużo lepsze od zmywaków.
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
pe fał srefał. Toż to zwykły deflegmator, więc pakowanie w niego pierścieni pryzmatycznych, to trochę przerost formy nad treścią wg mnie, bo nie ma żadnych powodów, żeby były dużo lepsze od zmywaków.
Kolego Macius, kolega Kopar8 poprosił o poradę jak zwiększyć % alkoholu. A wiec zastosowanie zmywaków bądź pierścieni na pewno rozwiąże ten problem. Szkło w naszym hobby ma same zalety (…) i tylko jedną bardzo istotną wadę – łatwo je potłuc. Moja rada w kierunku pierścieni wynika z tego, że nie wyobrażam sobie upychania zmywaków w szklanej kolumnie (chyba ze są pocięte).
Przerost formy nad treścią, może, ale to stwierdzenie bardziej nadaje się do działu Bimbrownia.
W naszym hobby liczy się rozwój, jeżeli kolega Kopar8 będzie w przyszłości chciał zmienić szkło na metal wtedy wypełnienie do kolumny będzie miał jak znalazł. Sadzę, że zarówno zmywaki jak i pierścienie (mają większą liczbę P/V w porównaniu do szklanych rurek) zwiększą liczbę półek, więc zwiększy się również % alkoholu.
Pozdrawiam. Arek.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości