Moja domowa wędzarnia
-
- Posty: 70
- Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lublin
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Ja polecam wędzić tym, co będzie później smakowało w gotowym produkcie i to jest najważniejsze. Obecnie wędzę jabłonią-bo mam, jak się skończy to przerzucę się na iny materiał. Jak pracowałem kiedyś w masarni w Lublinie to wędziliśmy tylko dębem i dobre było, pragnę przypomnieć, że szynkę szwarcwaldzką wędzi się mieszanką drewna iglastego (nie pomyliłem się) i jest zarombista. Generalnie drewno to jak dla mnie kwestia gustu.
-
- Posty: 1410
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 516 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Moja domowa wędzarnia
takich owocowych było by mi szkoda - owoce można przecież co roku zebrać i zrobić z nich %
czas suchego peklowania, dojrzewania, a nawet klimat w którym jest robiona... Moja jeszcze się suszy
Pozdrawiam
A możesz podać jakieś linki do tego co czytałeś na ten temat?Arturddz pisze:Co do drewna orzechowego to wszędzie gdzie czytałem o wędzeniu to nie polecają do wędzenia, więc coś na rzeczy musi być
Bardzo często drewno bukowe dostaniesz na składnicach opałowych - tyle, że trochę kosztuje ( u mnie 190zł m3),tyle że ja nie mam dostępu do drewna bukowego a owocowych drzew na opuszczonych działkach jest dostatek.
takich owocowych było by mi szkoda - owoce można przecież co roku zebrać i zrobić z nich %
No, nie pomyliłeś się ale na to, że jest "zarombista" poza samym wędzeniem ma też wpływkubusiowy pisze:pragnę przypomnieć, że szynkę szwarcwaldzką wędzi się mieszanką drewna iglastego (nie pomyliłem się) i jest zarombista
czas suchego peklowania, dojrzewania, a nawet klimat w którym jest robiona... Moja jeszcze się suszy
Pozdrawiam
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Moja domowa wędzarnia
Zapomniałeś dodać że to "zimne wędzenie" a wędzarnie mają wielkość "garażu" a to są istotne informacje ... spróbuj tym wędzić na gorąco w beczce a zobaczysz jaki wyjdzie rarytaskubusiowy pisze:pragnę przypomnieć, że szynkę szwarcwaldzką wędzi się mieszanką drewna iglastego (nie pomyliłem się) i jest zarombista.
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć