Rzeczywiście, dąb to drzewo owocowe jak choleranie wędź dębem, tak liściaste ALE NIE owocowe !
A po za tym, to chyba nigdy nie wędziłeś na wiśni czy gruszy skoro tak piszesz
Spróbuj, polecam
A to mnie zaskoczyłeś, nie mniej pomimo Twoich próśb nie dam się namówić jak na razie na inne drzewo /tych lepszych u mnie w Hiszpanii nie ma/, choć kilka innych już przetrenowałem ale właśnie ten pyszny smolisty smak odpowiada mi i mojej rodzince, pozdrawiamszczurek.g pisze: Polecam wędzenie dębem - myyy myszny smolisty smak, wolałbym chyba sosną
@klodek proszę nie wędź dębem, tak liściaste ALE NIE owocowe !
Na bukowym wiem, że wędzą i jest ok, tyle że ja nie mam dostępu do drewna bukowego a owocowych drzew na opuszczonych działkach jest dostatek. Co do drewna orzechowego to wszędzie gdzie czytałem o wędzeniu to nie polecają do wędzenia, więc coś na rzeczy musi być. Oczywiście każdy robi jak uważa.mtx1985 pisze:Spróbuj kolego na bukowym kiedyś uwędzić, jak dla mnie to najlepsze drewno do wędzenia
i to pod względem smaku wędzonek jak i "pracy" z nim, co do drewna orzecha to po wielokrotnym
stosowaniu nie widzę najmniejszych przeszkód by go używać, nie ma żadnego negatywnego
wpływu na wędzonki i zdrowie konsumujących. O wiele bardziej szkodliwa jest brzoza, a do tego
upierdliwa w używaniu (korowanie i szybkie spalanie).
Pozdrawiam
A możesz podać jakieś linki do tego co czytałeś na ten temat?Arturddz pisze:Co do drewna orzechowego to wszędzie gdzie czytałem o wędzeniu to nie polecają do wędzenia, więc coś na rzeczy musi być
Bardzo często drewno bukowe dostaniesz na składnicach opałowych - tyle, że trochę kosztuje ( u mnie 190zł m3),tyle że ja nie mam dostępu do drewna bukowego a owocowych drzew na opuszczonych działkach jest dostatek.
No, nie pomyliłeś się ale na to, że jest "zarombista" poza samym wędzeniem ma też wpływkubusiowy pisze:pragnę przypomnieć, że szynkę szwarcwaldzką wędzi się mieszanką drewna iglastego (nie pomyliłem się) i jest zarombista
Zapomniałeś dodać że to "zimne wędzenie" a wędzarnie mają wielkość "garażu" a to są istotne informacje ... spróbuj tym wędzić na gorąco w beczce a zobaczysz jaki wyjdzie rarytaskubusiowy pisze:pragnę przypomnieć, że szynkę szwarcwaldzką wędzi się mieszanką drewna iglastego (nie pomyliłem się) i jest zarombista.