Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam! Jestem w trakcie budowy mojego sprzętu i czytając to i owo to już sam tak naprawdę nie wiem co powinno być dobre. A więc do rzeczy, sprzęt będzie ze stali KO, naczynie grzewcze 7L, (aby na raz grzać ok 5L nastawu), kolumna (wys ok. 60cm wypełnione wiórami nierdzewnymi z tokarki) i reszta (patrz załącznik z rury fi50 a rurka chłodnicy (fi8) ok 3mb zwinięte tak aby zmieścić to też w fi50. Jeżeli chodzi o system chłodzenia to będzie to obieg zamknięty, a dokładnie u góry naczynie 10L (w środku dwie butelki po coli z lodem) po drodze chłodnica, następnie dolny zbiornik, też 10L i pompka z pływakiem + przekaźnik i powrót do góry. Na obieg zamknięty zużywam ok 8L wody i to wystarcza na ok 1godz grzania (akurat moje 5L nastawu). Patent sprawdzony i nie potrzebujący modernizacji. Wracając do mojego projektu to dodam jeszcze że jest to mój drugi, bo w pierwszym szklanym były połączenia gumowe (czyt. silikonowe) i było to troszkę czuć w efekcie finalnym, chcąc to wyeliminować chce zbudować całość ze stali KO.
Opis schematu mojego projektu: 1. Naczynie 2. Kolumna 3. Odstojnik 3a. Zawór do zlewania z odstojnika 4. Koszyczek z siatki KO do ewentualnego aromatyzowania (od góry ładowany i zakręcany) 5. Chłodnica 6. Ta najbardziej pożądana - psotka
Pytanie moje jest następujące, czy tak będzie ok czy może coś zmienić?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 maja 2011, 12:14 przez szesnasty1, łącznie edytowano 1 raz
Hej! Nie nazywam się za 100% fachowcem jednak uważam, że nie musisz robić podłączenia odstojnika do kolumny bo w tym ułożeniu i tak refluksu nie uzyskasz. Zrobić można zimne palce na szczycie.
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
W tym przypadku kolumna to tylko duży deflegmator. Tak jak napisał teofil, refluxu nie uzyskasz w tym projekcie. I wywal odstojnik. Nic nie wzniesie, a tylko komplikuje sprawę
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Ten odstojnik jest to właśnie po to żeby na sitko, do ewentualnego aromatyzowania szła tylko para. No i nie chodzi mi o reflux, tylko o to aby cenna para podczas opróżniania nie szła w eter (jak to miało miejsce przy szklanej konstrukcji podczas opróżniania deflegmatora).
Deflegmator z założenia opróżnia się sam, zwracając flegmę do kotła. Jakiekolwiek "opróżnianie deflegmatora" robi z niego odstojnik. Cały projekt jest przerostem formy nad treścią- jeżeli chcesz uzyskać spirytus, to nie tędy droga- a jeżeli pot-still: przekombinowałeś. Można to zrobić prościej.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jestem ciekawy jednego. Skąd masz pewność, że pary pójdą górą? Bo mi się wydaje, że nie pójdą i będzie je wpychać do odstojnika.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
No problemo- napisz mi tylko co chcesz uzyskać- spirytus, czy też zadowala Cie alkohol o niższym procencie, ewentualnie aromatyzowany, owocowy?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Pyt. Czy ma sens zabawa w robienie spirytusu na tak małym naczyniu grzewczym (u mnie ok.5L nastawu jednorazowo)? Jeśli tak to ok. Wydaje mi się, że jednak na początek trzeba będzie się zadowolić alkoholem z niższym %.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 maja 2011, 13:39 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości