Witam, chciałem Wam przedstawić moją maszynkę.
Dane techniczne*
Typ: BF-20
Pojemność: 20 dm3
Pojemność użyteczna: około 17 dm3
Wydajność godzinna*: około 0,8 dm3 przy pierwszym grzaniu i efektywności 94%
Masa całości: ?
Rodzaj ogrzewania: gazowe
Czas zagrzania maksymalnej ilości zacieru: 45 minut
Czas 1 cyklu destylacji*8: 4 godz.
Bezwładność cieplna układu: raczej nieduża
*Schemat skopiowany od Kucyka
** przy 17% wkładzie
Budowa
Jak widać na zdjęciu, podstawa to 20 litrowa stalowa kana na mleko znaleziona w garażu. Z zewnątrz nieco porudziała, jednak środek jest czysty. Oryginalną gumową uszczelkę zastąpiłem silikonem(pomysł z parnika Kucyka:)). Do wieka przyspawany jest 6 cm kołnierz stalowy służący zamocowaniu kolumny.
Mocowanie "prawie" na szlif otóż sprawę rozwiązałem w taki sposób, iż wyłożyłem kołnierz poxiliną, a w nią wcisnąłem posmarowaną oliwką kolumnę, dzięki czemu uzyskałem kształt szlifu. Po stwardnieniu delikatnie wyrównałem powierzchnię papierem ściernym, po czym całość została pokryta silikonem. Szczelnie, stabilnie, solidnie.
Kolumna i chłodniczka dimrotha to gotowy wyrób http://www.szklolaboratoryjne.pl
Wypełnienie to rurki szklane 90 cm i 10 cm miedzi z kabli głośnikowych i gitarowych. Jako muzyk miałem trochę różnych ścinków
Dalej wężyk silikonowy i chłodnica- standard.
Działanie
17 litrów zagrzewa się około 45 minut. Zmniejszam grzanie, odbieram ślepotkę, puszczam reflux na maximum. Jak tylko ciecz zacznie wracać do gara zmniejszam przepływ wody do minimum. Naprawdę niewiele potrzeba żeby skroplić całość kolumna stabilizuje się około 20 minut, z tolerancją do 0.2 stopnia. I leci mi 94% o delikatnym zapachu. Myślę, że wraz z upływem czasy wynik się poprawi
w przypadku pytań bądź sugestii, piszcie
pzdr Maciek
a jako dodatek dam Wam fotkę moich innych gratów
Mój pierwszy reflux :) bańka na mleko ze szklaną kolumną
-
- Posty: 80
- Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
- Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
- Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Mój pierwszy reflux :) bańka na mleko ze szklaną kolumną
Witam.
No właśnie, nie ma to jak szkło.
Z ciekawości zapytam. Mam już kupioną w "szklolaboratoryjne.pl" kolumnę refluksową i noszę się z zamiarem kupienia tej RW5 z "Naszego wspólnego szkiełka". Ale szczerze mówiąc, to nie widziałem na witrynie internetowej producenta chłodnicy Dimrotha. Tam ja kupiłeś?, za ile? Coś też nie widzę na fotce doprowadzenia chłodzenia do Dimrotha.
Napisz coś o szybkości swojego procesu.
Acha. Myślę, że ocieplenie chłodnicy do skroplenia par zupełnie mija się z celem. Przecież tam właśnie o to chodzi, żeby jak najwydajniej oddawać ciepło z par do otoczenia.
Pozdrawiam
Bogdan
No właśnie, nie ma to jak szkło.
Z ciekawości zapytam. Mam już kupioną w "szklolaboratoryjne.pl" kolumnę refluksową i noszę się z zamiarem kupienia tej RW5 z "Naszego wspólnego szkiełka". Ale szczerze mówiąc, to nie widziałem na witrynie internetowej producenta chłodnicy Dimrotha. Tam ja kupiłeś?, za ile? Coś też nie widzę na fotce doprowadzenia chłodzenia do Dimrotha.
Napisz coś o szybkości swojego procesu.
Acha. Myślę, że ocieplenie chłodnicy do skroplenia par zupełnie mija się z celem. Przecież tam właśnie o to chodzi, żeby jak najwydajniej oddawać ciepło z par do otoczenia.
Pozdrawiam
Bogdan
-
Autor tematu - Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Mój pierwszy reflux :) bańka na mleko ze szklaną kolumną
Wiesz, ja wysłałem gościowi zdjęcie z forum i spytałem czy zrobi i za ile z przesyłką niecałe 200 zł.
A na zdjęciu chłodniczka jest jeszcze nie podpięta, stąd niejasność. Normalnie podpięte jest szeregowo: kran->chłodnica właściwa->dimroth->zlew. Strumień jest minimalny, ale woda wylatuje gorąca przez to
Szybkość procesu... No zagrzewanie pełnego to jakieś 45 minut, potem stabilizacja ze 20, i potem kapanie w tempie 0.8l/h.
A ocieplenie na chłodnicy jest celowe trochę nie chciałem, żeby aż tak dużo mi skraplało się na górze, wtedy wydajność była jeszcze mniejsza :/
A na zdjęciu chłodniczka jest jeszcze nie podpięta, stąd niejasność. Normalnie podpięte jest szeregowo: kran->chłodnica właściwa->dimroth->zlew. Strumień jest minimalny, ale woda wylatuje gorąca przez to
Szybkość procesu... No zagrzewanie pełnego to jakieś 45 minut, potem stabilizacja ze 20, i potem kapanie w tempie 0.8l/h.
A ocieplenie na chłodnicy jest celowe trochę nie chciałem, żeby aż tak dużo mi skraplało się na górze, wtedy wydajność była jeszcze mniejsza :/
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Mój pierwszy reflux :) bańka na mleko ze szklaną kolumną
Plagiatując Goofera: śśśprytny śśśkurwyśśśin z tego maććććiuśsśa!
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy