Postanowiłem spróbować zrobić bimber lecz chce zacząć od bardzo małej ilośći ( z powodu braku sprzętu, niewiedzy , ogólnie chce sprawdzić czy to wypali)
Wyczytałem że najprościej zrobić zacier z cukru i drożdży i oto moje proporcje
cukier - 0,5 kg woda - 2 litry drożdże - 5 dag
czy są one dobre ?
I tak po kolei: 1.Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie 2.wsypuje 1/2 kg cukru i 2 litry wody 3. wymieszać starannie i zostawić
Taka powinna być kolejność?
I mam pytanie odnośnie zacieru 3.on ma być trzymany w zamkniętym pudełku czy otwartym? 4.Wyczytałem ze najlepiej żeby przebywał w temp 20-30 i tu moje pytanie czy mogę go wystawić na słońce ( teraz ładna pogoda jest ) ?
Proporcje OK, tylko daj mniej drożdży (o połowę). Nastawu nie wystawiaj na słońce, bo pozabijasz drożdże (chyba, że pojemnik nie przepuszcza promieni słonecznych, ale lepiej nie ryzykować przegrzaniem). Trzymaj to w szczelnym pojemniku z rurką fermentacyjną, żeby całość nie wyleciała w powietrze, możesz też go przykryć ścierką/szmatką/gazą etc. Powódzenia!
Aha i w butelce z zacierem powstanie aż tak duże ciśnienie że może ją rozsadzić?( to może ją raz na tydzień odworzyć aby gazy wyleciały czy lepiej nie?
Zainwestuj w pięciolitrową butlę z wodą mineralną. Można takie dostać już za 1,50 zł Rurki też nie musisz montować, wystarczy na wlewie założyć woreczek foliowy i gumkę recepturkę. Taki prosty fermentator działa i kosztuje tyle co nic. Gdy stwierdzisz, że psocenie Cię wciąga, zainwestujesz w solidny sprzęcior.
Jeśli chcesz użyć drożdży piekarskich, to przy tej ilości daj 1/4 kostki. Wystarczy. Warto też dodać parę łyżeczek przecieru pomidorowego. Wspomaga fermentację.
Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości