Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: Mój pierwszy raz... czyli budowa kolumny przez świeżaka
Napisane: środa, 28 wrz 2011, 22:13
Kolego: moim zdaniem rób AAbratka albo Bokakoba. AAbratka sam zrobiłem (znaczy spawanie zrobił znajomy spawacz za niewielkie pieniądze + pewna gratyfikacja zwyczajowa dla podtrzymania dobrych stosunków wzajemnych), tylko jego uruchamianie jeszcze przede mną. Ma on taką zaletę, że umozliwia zyskanie kilkunastu cm wypełnienia w warunkach niskiego sufitu. Spawanie pod kątem nie jest trudniejsze od spawania "do czoła". Przy czym w AAbratku nie potrzebujesz dodatkowej chłodnicy na odbiorze, jeśli nie wymagasz od psoty bycia zimną bezpośrednio po skapaniu. Przedgony odbierasz metodą "pierwsza setka do flaszki z napisem - ślepotka" a pogony odbierasz w momencie, kiedy temperatura na głowicy przekroczy jakiś sensowny próg - ok. 80 - 82 stopni. Zresztą to też można wziąć na smak, jak z każdego pół litra spróbujesz po kilka ml, to szybko się zorientujesz, kiedy zaczna lecieć pogony. Przewidź zaraz nad wypełnieniem wspawanie nypla 1 cal do odejścia systemu VM - roboty niewiele więcej, a ten układ ma bardzo ciekawe własności i pomimo, że pracuje wolniej niz LM, ponoć daje naprawdę wyścigowy produkt bez wielkich ceregieli. Naprawdę warto. Używać nie musisz, zakładasz zaślepke na nypel i już, a mozliwość jest. Średnica rur, jaką bym proponował, to 70 mm (66 mm wewnątrz). Wysokośc wypełnienia - ile dasz rady, ale ponad 1,5 - 1,8 metra nie warto wyciągać, jesli to miałoby ekstra kosztować. Absolut dostaniesz nawet na 1,2 metrowym wypełnieniu. Po trzecie i NAJWAŻNIEJSZE: głowicy nie zatykasz z tyłu niczym. Wkładasz spirale chłodzącą i tak ma zostać, żadnej zatyczki z otworkiem odpowietrzającym - powinna być pełna średnica otwarta. Może to jest dmuchanie na zimne, ale jak może być bezpieczniej, to czemu ma nie być? Ja właśnie straciłem twarz jako psotnik i zanim ją odzyskam, minie jeszcze kilka tygodni - wszystko przez zbyt mały otwór wylotowy z alembika i własną rutynę (czyt. głupotę - rozebrałem gorąca aparaturę pod ciśnieniem). Jeszcze teraz na wspomnienie mną trzęsie. Wulkan wrzącej pulpy walącej pełną średnicą otworu kany na mleko w twarz i sufit mam jeszcze przed oczami. Dosłownie w ciągu może milisekundy zawartośc naczynia dokumentnie pokryła piwnicę i moją twarz. Zaręczam, nie chciałbyś tego przechodzić. Więc zachęcam i zalecam - bezpieczeństwo po pierwsze. Jeśli można poświęcić estetykę i elegancję dla nawet jedynie teoretycznego podniesienia bezpieczeństwa - trzeba to koniecznie zrobić.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości