Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 03:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój pierwszy destylator na "Wino po Teściu"
PostPostNapisane: wtorek, 7 lut 2012, 22:45 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Mój Pierwszy Destylator

Witam. Ostatnio znalazłem w piwnicy ok 15l wina "po teściu". Jako że po konsultacji nikt nie chciał go wypić postanowiłem coś spsocić. I tak uruchomiłem mój pierwszy destylator. Zapraszam do komentowania i dodawania uwag.
P.S. Nie wiem jaki % miało to winko, ale winiak wyszedł rewelacyjny. z 5l wina uzyskałem 0,9l 50% nektaru. Baniaczek 5l podgrzewany w kąpieli wodnej bez żadnych odstojników czy deflegmatora (chociaż myślę, że częściowo szyjka balonu robiła za deflegmator). Chłodnica ok 1m miedzianej rurki. Czas pędzenia od zimnego wina ok4-5h. Zużycie gazu 1,2 m3. Zastanawiam się nad podłączeniem balonu 20l. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Załącznik:
IMG_20120203_111818.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
 Tytuł: Re: Mój pierwszy destylator na "Wino po Teściu"
PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 01:20 
Witaj
Fajnie, że interesujesz się domowymi wyrobami, ale w związku z tym mógł byś pomyśleć o stworzeniu czegoś milszego dla oka. Nie musi być to od razu jakaś kolumna, może na początek warto było by kupić deflegmator szklany + chłodniczkę choćby na allegro i wtedy mógłbyś osiągnąć wyższe stężenie otrzymanego urobku a smak i zapach byłby pewnie lepszy. Dziwi mnie też czas otrzymywania przez ciebie 0,9 l urobku 4/5 h co tak długo ? Poza tym mógł byś zainwestować w szybkowar zamiast gotować butle w wiaderku, wielu tak robi ! A mam jeszcze takie pytanie z czego masz te wężyki którymi doprowadzasz pary na chłodnicę ?
Pozdrawiam

Przykłady
http://allegro.pl/destylator-chlodnica- ... 39592.html
http://allegro.pl/deflegmator-szklany-c ... 56358.html

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 07:40 
Tematy: 12
Cóż...
Ja gratuluję.
W życiu musi się dziać. Udowadniasz tym sprzętem, że chwila kombinacji może przynieść pierwszorzędne efekty.
Fakt, że psociłeś w kąpieli wodnej poprawia jakość destylatu dość znacznie. No i ten czas.
Tak długie psocenie większość z nas prowadzi za drugim, trzecim razem po to właśnie, żeby destylat był lepszej jakości.
Daj mu odetchnąć parę miesięcy ze szczapką dębową, bukową czy co tam masz wysezonowanego
i eko- i na święta masz pyszną brandy.

Sprzęt jest faktycznie wyjątkowo partyzancki, ale też takie sprzęty mają swoją poetykę.
Pozdrawiam.

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 08:43 
Witam
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
minclek napisał(a):
Witaj
Fajnie, że interesujesz się domowymi wyrobami, ale w związku z tym mógł byś pomyśleć o stworzeniu czegoś milszego dla oka. Nie musi być to od razu jakaś kolumna, może na początek warto było by kupić deflegmator szklany + chłodniczkę choćby na allegro i wtedy mógłbyś osiągnąć wyższe stężenie otrzymanego urobku a smak i zapach byłby pewnie lepszy.

Tak jak kolega poniżej napisał sprzęt partyzancki sklecony na szybko z tego co miałem pod ręką. Chwila na forum na temat zasady pędzenia, analiza materiałów dostępnych w domu i przygotowanie maszynerii.
Muszę powiedzieć, że chyba załapałem bakcyla na domową bimbrownię, bo zaczynam coraz poważniej myśleć nad bardziej profesjonalnym sprzętem.
minclek napisał(a):
Dziwi mnie też czas otrzymywania przez ciebie 0,9 l urobku 4/5 h co tak długo ?

Też się zdziwiłem, że tak długo schodziło. Tłumaczę to sobie tym, że muszę rozgrzać te 10 l płynu (woda+winko), a dodam że w domu mam -6*C (w tym roku bierzemy się za przebudowę - nikt tam nie mieszka).
minclek napisał(a):
Poza tym mógł byś zainwestować w szybkowar zamiast gotować butle w wiaderku, wielu tak robi !

Jak pisałem wyżej sprzęt robiony na szybko. Teraz myślę nad większym sprzętem. może od razu jakiegoś kega. Zobaczę jak będzie u mnie z gotówką
minclek napisał(a):
A mam jeszcze takie pytanie z czego masz te wężyki którymi doprowadzasz pary na chłodnicę ?

Wężyki są silikonowe. Pochodzą ze starego, zepsutego ekspresu ciśnieniowego do kawy :lol:
pith napisał(a):
Daj mu odetchnąć parę miesięcy ze szczapką dębową, bukową czy co tam masz wysezonowanego i eko- i na święta masz pyszną brandy.

Postanowiłem poeksperymentować. Mam szczapy czereśni. 2 butelki odłożone - w jednej pływa szczapa bez opiekania, a w drugiej szczapa opiekana w piekarniku przez godzinę.

Jeszcze raz dzięki za sugestie i pozdrawiam.

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 14:08 
W takim razie jeśli zamierzasz zrobić coś poważniejszego to przeczytaj ten temat : abratek-z-dodatkami-pytania-i-watpliwosci-t1090.html może ci się spodoba jest to kolumna która powinna cię zadowolić :) :piwo:

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 18:11 
Decyzja podjęta. Zamówiłem dzisiaj chłodnicę szklaną i deflegmator (80 zł to nie majątek). Zdecydowałem, że na razie pozostanę przy szklanej aparaturze. Na razie mam zamiar przepuszczać owocówki. Może w przyszłości zdecyduję się na coś większego (jak więcej kasy będzie) :D

I w końcu doczekałem się. Przed chwilą przyjechał kurier :D. Wdech -> rozpakowanie i sprawdzenie stanu ->ulga i wydech :D Zabieram się w takim razie za konstruowanie stelażu pod szkiełko. Po skończeniu dodam foto zestawu.

I stelaż skończony:
Załącznik:
stelaż.JPG

Niestety radość nie trwała długo :bardzo_zly::
Załącznik:
pęknięta.JPG

Przy ściąganiu wężyka silikonowego odłamał mi się wlot par do chłodnicy. W pierwszej chwili myślałem że wyjdę z siebie, ale jak na początku trafia się jakiś zonk to może później będzie już lepiej (tak samo miałem z samochodem- kupiony w piątek po południu - w sobotę rano pierwszy mandat) :D Myślę żeby to skleić silikonem akwarystycznym, a z zewnątrz zalać żywicą epoksydową dwuskładnikową.

PostPostNapisane: sobota, 11 lut 2012, 17:33 
Tematy: 20
Nie łącz dwóch różnych spoiw. Zdecyduj się na jedno (polecam silikon), będzie pewniejsze.

PostPostNapisane: sobota, 11 lut 2012, 17:58 
Dzięki za szybką odpowiedź. Tylko że silikon jest elastyczny. Myślałem żeby krawędzie połączyć silikonem, a później całość dla usztywnienia zalać z zewnątrz tą żywicą.

PostPostNapisane: piątek, 24 lut 2012, 22:00 
KobiQ napisał(a):
Muszę powiedzieć, że chyba załapałem bakcyla na domową bimbrownię

Fajnie zacytować swojego posta :D
Ale w końcu stało się. Zdobyłem kociołek (14l) ze stali KO od Mamusi :lol: I tu znowu schody. Problem z uszczelnieniem. Na brzeg pokrywki nałożyłem silikon akwarystyczny który już zaczynał zasychać w tubce(uzyskałem dzięki niemu wałek na uszczelki o śr. 5cm i długości 6cm)
Załącznik:
C360_2012-02-13 18-06-48 2.JPG
Zainwestowałem w ściski biurowe i tu mam problem z dociskiem. Jak dmuchnę w wylot par to pokrywka odkształca się do góry i zaczyna gdzieś uciekać powietrze. I stąd moje pytanie.
Jakie ciśnienie powstaje w kotle przy prawidłowo przebiegającej destylacji( bez mechanicznego zaczopowania wylotu)? Czy potrzebna jest bezwzględna szczelność? A może to będzie zawór bezpieczeństwa? Choć z drugiej strony jak będzie nieszczelność to może w wiadomościach mnie pokażą(w worku lub bez)[Taki czarny humor] :evil:

PostPostNapisane: sobota, 25 lut 2012, 07:19 
Tematy: 43
Dmuchając w kociołek, wytwarzasz większe ciśnienie niż to, które jest w zbiorniku z otwartym układem, podczas procesu destylacji, więc tym się nie przejmuj. Z drugiej strony, jeżeli będziesz miał nieszczelność pod pokrywką, to stracisz część alkoholu, bo pary mają to do siebie, że uciekają przez najmniejsze nieszczelności, chyba na złość amatorom domowych wyrobów. A co do bezpieczeństwa, jeśli grzejesz gazem to rzeczywiście musisz uważać. W worku cię nie pokażą, ale bez owłosienia na głowie możesz zostać :mrgreen:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1