Witam Pytanie moje brzmi: Czy ktos próbował chłodzenia tym sposobem, a jesli tak, to czy to działa? Ja to zrozumiałem tak, że wystarczy brzęczyk akwariowy i taka kostka napowietrzająca akwarium- czy tak? I czy wystarczy to do schłodzenia 10 litrów nastawu , z wykorzystaniem chłodnicy miedzianej zrobionej z 2 metrów rurki fi8 zanurzonej w wiadrze z wodą bez wymiany wody w wiadrze?
"Model Windswater Ten model wykorzystuje powietrze do chłodzenia wody w pojemniku. Dobrze zamontowany "brzęczyk akwariowy" wystarczy do chłodzenia w zupełności. Należy tylko pamiętać o tym aby zamontować go powyżej poziomu wody bo zaleje się i przepali."
Ja się zastanawiam czy pompka powietrzna do akwarium nie wystarczy do chłodnicy szklanej, bez wody?
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Nie mamy danych o wydajności Twojej pompki ale coś czuję, że może być za słaba. Trudno mi określić dokładnie ale w przybliżeniu pompka do naszego celu powinna pompować choć ze 200L-300L na godzinę i dawać ciśnienie takie aby wznieść słup wody na co najmniej 1m.
Pamiętaj, że w takim układzie chłodzenia są dość duże opory przepływu wody...
Może ktoś jeszcze coś doda...
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
No tak, ale napisane jest że "Ten model wykorzystuje powietrze do chłodzenia wody w pojemniku...." czyli chłodzi powietrzem -jesli dobrze to rozumiem.Czyli w/g tego, zwykły brzeczyk powinien wystarczyć..?
Naprawdę trudno jest mi coś powiedzieć (nie mieszkam w Kraju). Najlepiej sprawdzić.
Ja mam w obiegu zamkniętym, małą, wirnikową pompkę do upraw hydroponicznych 600L/godzinę, 280cm słupa wody i działa dobrze ale kupiłbym taką na 800L/godzinę i 350cm słupa wody aby poprawić obieg.
Może ktoś z zaglądających tu zna taki model a jakim piszesz.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Taki, duży brzęczek o mocy 7 watt pompuje do 5500 ccm powietrza na minutę.
Załącznik:
100_2409.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
No właśnie, po co chłodzić wodę powietrzem skoro można dmuchać bezpośrednio na (do) chłodnicę?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości