jako człowiek ograniczony wysokością, i grzaniem taboretem gazowym, mam pytanie : czy mogę zastosować skraplacz ukośny typu Aabratek , lub gdzieś widziałem młot czyli po dwóch stronach, czy będzie to w czymś przeszkadzało, czyli kolumna miała by tylko inny skraplacz , powiedzmy w lewą stronę żeby flegma spływała najpierw po płytce z lewej i wlewała się do tej z prawej?
coś takiego jak w rysunku , przepraszam za moje zdolności
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Tytuł: Re: Schemat budowy kolumny VM/LM "dual" wg. projektu jaroslawa
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 20:28
Skraplacz poprzeczny nie jest żadnym Aabratkiem. Jest to skraplacz wg. pomysłu "RIKA" wynalazcy systemu E-ARC i nazywa się "THORS HAMMAR" czyli po prostu, młot Thora. Thor to był Skandynawskim Bożkiem. http://religie.wiara.pl/doc/472347.Mlot ... -Chrystusa Ten rodzaj skraplacza też będzie prezentowany i omawiany.
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 20:41
@sverige2 Kolega Slasz129 zadał bardzo ciekawe pytanie które także mnie intryguje. Czy głowica w kształcie młota lub aabratka będzie działała z twoja kolumną (oczywiście zachowując resztę parametrów)?? Co o tym myślisz??
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 21:05
slasz129: nie ma problemu, zadziała, po prostu zbuduj Aabratka, jak wolisz. To jest projekt równowazny Bokakobowi, tylko inaczej rozwiązany przestrzennie, choć zasada działania jest identyczna (głowica Nixona-Stone'a). Ja nie widzę różnic. Poszukaj projektów Aabratka na forum i ewentualnie w tamtych wątkach zadawaj pytania. Ale najpierw odpowiednie wątki poczytaj!
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 21:11
tzn, chce zbudować identyczna kolumnę jak ta tylko z innym skraplaczem żeby mi się w piwnicy mieściło, i pewnie był by to skraplacz młot. Więc można działać z innym skraplaczem? reszta będzie taka sama jak na projekcie.
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 21:18
Rozwiązanie młot Thora na pewno przyniesie korzyści zwłaszcza dla osób mających niższe pomieszczenia. W zasadzie jest to tylko skraplacz więc cudów w rozbudowie nie należy się spodziewać.
______________________________________________________________________ Nie odkładaj do jutra tego, co możesz wypić dziś.
Napisane: czwartek, 2 lut 2012, 21:46
Moim zdaniem młot Thora to jest potężny overkill, bo do pracy w zupełności wystarczy jedno z jego ramion. Wtedy budowa staje się mniej skomplikowana, kiedy zrobi sie głowicę Aabratka. Zasada działania jest identyczna, jak głowicy Bokakoba, tylko róznią sie kształtem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w projekcie Jarosława pochylić skraplacz analogicznie do projektu Aabratka przy zachowaniu pochyłych półek głowicy Bokakoba. Jedyny minus to estetyka, no, ale tutaj - co się komu podoba. Moim zdaniem wysokość i jakość wypełnienia kolumny ma znaczenie pierwszorzędne i decydujące. Przy czym wyższe wypełnienie umożliwia uzyskanie bardzo dobrych rezultatów przy uzyciu dużo tańszego wypełnienia.
i wynika z niego, że zmywaki są ok. 2 razy mniej wydajne od sprężynek.
Na 1 metrze zmywaków mozna otrzymać bez większego trudu psotkę absolutną wg. tego wykresu (zgodne z moimi obserwacjami). Przy sprężynkach ta wysokośc spada o połowę. Żeby miec luksus spokojnej pracy wypada mieć więc minimum metr sprężynek albo jakieś 140 cm zmywaków.
Tylko, że sprężynki kosztują praktycznie 10 razy tyle, co zmywaki...
Moim zdaniem ekonomia podpowiada, że lepiej iść w wysokość kolumny niż w jej wypełnienie. Jak ktoś ma budżet, to oczywiście, nie ma sprawy, z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kiedyś wyższą kolumnę wypełnić sprężynkami.
Ja na 140 cm wypełnienia zmywakami i ciętymi wiórami z nierdzewki ułożonymi warstwowo po dwukrotnej destylacji otrzymałem psotkę absolutną NIEROZRÓZNIALNĄ na smak i zapach od sklepowego absolutu. Rozrobiona na pół z wodą wchodziła jak czysta woda - bezsmakowo. Czysta sklepowa, taka z matowej, ozdobnej butelki przy moim produkcie po prostu waliła bimbrem.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
może ktoś dać schemat jak zrobić spiralę w młocie Thora, czy muszą być to dwie spirale czy jedna ? jak zasilane zrobić z której strony itp? najlepiej jakiś rysunek , schemat
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości