Mioduszka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Czepiacie się - 100 lat ma leżakować :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki

Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: Zosiaa »

Ja na miodówkę znam taki przepis:
- 1 l miodu
- 2 cytryny
- kilka plasterków korzenia imbiru
- 1 l wódki
- 1/2 l spirytusu

Można jej też używać do zalania kwiatów lipy, czeremchy czy jaśminu.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: JanOkowita »

Lootzek pisze:
rozrywek pisze:A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
Pod koniec XIX lub na początku XX wieku nie było ich w Europie? :> Sto lat temu to całkiem niedawno było! :D

I znowu mi się przypomniał dowcip:

Spotkanie dwóch nastolatków, jeden mówi:
- wiesz, wujek mi opowiadał, że za komuny to w sklepach były tylko suche bułki i ocet.
Na to drugi:
- no coś Ty! Może w jakichś sklepach osiedlowych, ale przecież nie w Carrefourze!!!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mioduszka

Post autor: Kamal »

Rum w Europie mógł być 100 lat temu.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Mioduszka

Post autor: Lootzek »

Mógł i na pewno był :) na większą skalę zaczął być uzyskiwany w połowie XVII wieku na Karaibach, więc na Stary Kontynent pewnie też trafił. Cytryna to Średniowiecze, natomiast co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Mioduszka

Post autor: radius »

Lootzek pisze: co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia
Zgadza się, tylko kto mógł sobie wtedy na niego pozwolić :(
http://destylacja.blogspot.com/2013/01/ ... cyjne.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gollukas
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 10:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mocny
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Mioduszka

Post autor: gollukas »

Szlachta i kler, plebs to nawet do miodu nie miał dostępu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”