Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
TIMI2510
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 kwie 2017, 21:30

Post autor: TIMI2510 »

Witam serdecznie,

potrzebuję pomocy z fermentacją mojego miodu pitnego.

Miód został przelany do baniaka 2 tygodnie temu i niestety fermentacja od początku wyglądała bardzo mizernie. Nie wiem czy za sprawą drożdży czy może temperatury w której stoi balon (piwnica).

Dzisiaj przy okazji skontrolowania stanu miodu zauważyłem że w baniaku pojawiła się pleśń i niestety nie widać ulatniającego się gazu więc mogę domniemywać że fermentacja nie zachodzi. Czy można uratować jeszcze ten miód, jeśli tak to co należy zrobić.

Za pomoc serdecznie dziękuję.
Tomasz

alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY

Post autor: wawaldek11 »

Potrzebujesz pomocy, a wszystkie ważne dane zatrzymujesz dla siebie.
Podaj konkretne parametry i warunki, to moze koledzy coś podpowiedzą. Jaki miód planowałeś - trójniak, czwórniak? Jak nastawiałeś, syciłeś, temperatura startu, fermentacji, jakie drożdże, w którą stronę mieszałeś brzeczkę itp. itd. Fotka pleśni też się przyda.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7335
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY

Post autor: radius »

Jeżeli to rzeczywiście pleśń, to tylko kanał ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
TIMI2510
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 kwie 2017, 21:30
Re: Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY

Post autor: TIMI2510 »

miod.jpg
Witam,
Załączyłem zdjęcie pleśni.
Co do miodu... trójniak.
Drożdże kupiłem gotowe - drożdże dedykowane dla miodów pitnych, nie przygotowywałem matki drożdżowej. Postępowałem zgodnie z załączoną instrukcją podaną na opakowaniu.
Nastaw po przegotowaniu wystudziłem do temperatury pokojowej więc raczej nie ma obawy że drożdże się ugotowały :(
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY

Post autor: wawaldek11 »

Jak zrobiłeś tak minimalistycznie, jak opisałeś, to nie dziwię się, że pleśnieje ;)
Podaje się wyczerpująco wszystkie ważne dla miodu pitnego dane i co po kolei robiłeś.
Blg, miód - skąd? I wiele innych...
Ale to w tym przypadku już raczej nieważne.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”