Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Promocja: 14,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
A zainspirowany projektem Zygmunta, Radius, buduje coś podobnego tu buduje-mini-stilla-lm-t2989.html Projekt jeszcze nie skończony (tokarz nie wyrabia z zamówieniem) ale jest tuż, tuż przed metą
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Gratuluje następnego sprzętu w kolekcji, godny naśladowania. Największą zaletą jest łatwość budowy i ograniczenie użycia specjalistycznego sprzętu, typu Tig.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Powiedz mi Zygmunt jak ze szczelnością tego połączenia? Czy robiłeś jakąś próbę? Proponuję napełnić keg wodą nakręcić kolumnę i ponownie napełnić kolumnę wodą. Niech tak postoi z dobę. Jeżeli po tym czasie nie pojawi się jakikolwiek przeciek w miejscu łączenia nypla ko c rurą Cu - to pełen sukces!
Nastawiłem sobie dzisiaj T3 na 6kg cukru, pewnie w niedziele puszczę i zobaczę- 24h mogą być zabójcze, bo po pierwsze- gotowanie trwa maks 3-4h, a po drugie ciśnienie w kolumnie przy pracy jest sporo niższe niż 1m słupa wody... Przypominałoby to trochę testy zmywaków w solance, w której nigdy nie pracują
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zgadzam się z Tobą co do ciśnienia, że będzie ono wyższe przy próbie wodnej, ale takie są reguły wszelkich prób wytrzymałościowych. Po drugie: Połączenie będzie musiało pracować w zgoła innej (wyższej) temperaturze co przy różnych rozszerzlnościach cieplnych miedzi i stali może nie być bez znaczenia. Po trzecie: Silikon obok szeregu zalet ma też i wady - kurczy się. Upieram się może przesadnie o tę próbę ale nie chciałbym zepsuć nypla i kawałka rury Cu. W każdym bądź razie czekam na pierwszą rektyfikację i wynik próby generalnej podczs pracy kolumny.
@Zygmunt, zrób jeszcze zdjęcie mocowania termometru do tej blaszki. Mam podobny pomysł, tylko że dostałem termometr z gumową przyssawką i zastanawiam się czy będzie się toto trzymać przyssane do miedzianej blaszki. W końcu jednak będzie się trochę nagrzewać, a rozszerzalność cieplna miedzi zrobi swoje.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Nasmarkałem na tą blaszkę silikonu i docisnąłem gumką termometr, po wyschnięciu gumkę zdjąłem Chciałem termometr przykręcić, ale pod klapka nie było już miejsca na łepek śrubki...
Zygmunt świetna robota, sam myślę żeby zmajstrować takie cudo, zastanawiam się tylko czy te luty w żeden sposób nie zanieczyszczają wyrobu (chodzi mi o ołów i cynę)?
Jakbyś trochę poczytał, to wiedziałbyś, że stosowałem tylko lut bezołowiowy Sn97Cu3
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 0 gości