Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Napisane: środa, 9 lut 2011, 08:16
Zaintrygowało mnie zdjęcie mufy, z której ewidentnie wystaje "grzybek". Kolego radius, czy wewnątrz mufy prostej 42 jest nypel redukcyjny 42/22, wlutowany w kawałek rury 42, a potem rurka 22 z zaślepką 28? Zdradź tajemnice, jeśli możesz. Jestem jeszcze na etapie projektu, więc interesują mnie ciekawe rozwiązania konstrukcyjne. Dziękuję, Jacek.
Napisane: środa, 9 lut 2011, 22:48
Zastanawiałem się jak Ty to wszystko tak fajnie połączyłeś, mam na myśli Twój projekt. Gratulacje za pomysłowość, doskonałe wykorzystanie gotowych kształtek miedzianych. Myślałem, że wlutowałeś obcięty kawałek rury 42 pomiędzy nypel redukcyjny a mufę 42, to też zdałoby egzamin. Obcięcie kołnierza mufy jednak jest naprawdę znakomitym rozwiązaniem, eliminuje niepotrzebną wstawkę. Naprawdę, szacunek za inwencję i pomysłowość, rozwiązanie genialne.
Napisane: czwartek, 10 lut 2011, 04:12
@radius - sprzęt piękny gratulacje. Często powstaje pytanie, który model głowicy Bokakob'a użyć bo jest ich wiele. Mam taki jak Ty (z grzybkiem) i pracuje poprawnie ale kilka miesięcy temu zbudowałem drugą głowicę z pochyłymi płytkami - różnice - jeśli są - są niezauważalne.
@Kucyk - nie popadaj w przygnębienie - nikomu (z wyjątkiem mnie - patrz niżej) nie leci 96% może najwyżej lecieć 95.63% jeśli leci...
Mnie od kilku miesięcy leci 97,5% (więc chyba jestem tu najlepszy) a osiągnąłem to tak: Kupiłem drugi areometr i przykleiłem do spodu maleńki kawałeczek ołowiu.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 0 gości