Miętówka


Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Miętówka

Postprzez kamil_ek_skc » Poniedziałek, 16 Lis 2009, 18:06

Mógł by ktoś podać przepis na "miętówkę" , bo gdzieś czytałem że coś takiego jest nawet dobre.W domu mam ususzone liście mięty czy takie liście by się nadały do tego trunku.


O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Awatar użytkownika
kamil_ek_skc

 
Posty: 180


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Miętówka

Postprzez wolan » Poniedziałek, 16 Lis 2009, 18:35

Witam !
Miętówka to mój ulubiony wyrób własny :D
Napiszę szczerze, że suszona mięta daje trochę kiepski efekt :) bo zostawia nutę goryczki ale tutaj każdy lubi co innego można dodać trochę przypalonego cukru z normalnym itd i trochę się poprawia.
Ale jak chcesz zrobić prawdziwa miętówkę to tylko ze świeżej mięty, ewentualnie z mrożonej :) zawsze mrożę na zimę.
Uzyskasz dopiero wtedy smak i aromat taki jak trzeba :) a o kolorze to się nawet nie mówi :D
Pozdrawiam
wolan

 
Posty: 289

Re: Miętówka

Postprzez kamil_ek_skc » Poniedziałek, 16 Lis 2009, 19:57

Ale mi chodziło o jakiś przepis.


O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Awatar użytkownika
kamil_ek_skc

 
Posty: 180

Re: Miętówka

Postprzez wolan » Poniedziałek, 16 Lis 2009, 23:55

Witam
Prawdę pisząc to żadnego konkretnego przepisu nie mam :)
Biorę 3litrowy słoik i wrzucam około 10 gałązek mięty mam 2 rodzaje tak że po 5 z każdej odmiany. Stoi tak 2-3 dni i gotowe do picia.
Pozdrawiam
wolan

 
Posty: 289

Re: Miętówka

Postprzez specnarz » Wtorek, 28 Wrz 2010, 11:12

Witam.
Mój teść podczas swojej przygody z "produkcją" dodawał świeżej mięty do kociołka już podczas destylacji.
Niestety nie miałem możliwości zaobserwowania ani spróbowania efektów, ale podobno smakosze zawsze prosili o "miętówkę".
Dodam na marginesie iż pracował na kańce z mleka ze spiralą z miedzi zanurzoną w balii z wodą - więc sprzęt raczej prosty.
Słyszałem też o stosowaniu cukierków miętowych ale sam nie wiem co o tym myśleć...
Pozdrawiam
Specnarz
Czytam, obserwuję, mierzę, zapisuję i porównuję.
specnarz

 
Posty: 8

Re: Miętówka

Postprzez lupus1978 » Niedziela, 7 Lis 2010, 15:01

Kolego Wolan,

Dodaj troche miodu. Tak z 1/4 szklanki.
I odstaw na ok. 5 dni.
Polecam:)
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
lupus1978

 
Posty: 88

Re: Miętówka

Postprzez amon » Sobota, 13 Lis 2010, 20:23

Podstawowa receptura na miętówkę zaczerpnięta z książki ,,Nalewki"

2 dag suszonej mięty pieprzowej zalać litrem wódki 40%.
Odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Do przygotowanego ciepłego syropu z litra wody i 10 dag cukru dodać spirytus i nalew miętowy. Zmieszać. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

Tyle przepis, po wypróbowaniu można go dowolnie modyfikować wedle własnego uznania.
amon

 
Posty: 35

Re: Miętówka

Postprzez Coorp.pl » Środa, 8 Cze 2011, 11:49

Miętówkę robi się np. tak:
Nazbierać słój liści mięty. Wrzucamy po trochu do słoja przesypując cukrem. Gdy po kilku dniach cukier wyciągnie sok z liści a same liście opadną, to zalać taką ilością alkoholu ile było mięty przed zasypaniem cukrem. Ja na nalewki najbardziej lubię psotę 40%. Stoi min. 3 m-ce, zlewam i gotowe.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika
Coorp.pl

 
Posty: 112

Re: Miętówka

Postprzez Kula » Sobota, 11 Cze 2011, 09:46

Elo
Ile cukru sypiesz do słoja, czy wpływa to na "wyciągnięty" aromat mięty??
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
Awatar użytkownika
Kula

 
Posty: 527

Re: Miętówka

Postprzez andrysz » Sobota, 11 Cze 2011, 16:49

A ja zrobiłem z przepisu:
1/4 litra spirytusu
liście mięty - zielone w ilości "na oko" - było ich dość dużo w butelce
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Cukier został rozpuszczony w wodzie. Mięta po odstaniu w spirytusie 24 godz. została odcedzona i wyrzucona, nastepnie zmieszano płyn z syropem cukrowym. Gotowe do picia od zaraz i dobre.
andrysz

 
Posty: 9

Następna

Wróć do Przepisy na Nalewki i Likiery

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości