Witam! Od dłuższego czasu przymierzałem się do budowy kolumny. Punktem kulminacyjnym był szczęśliwy i okazyjny zakup wraz z Kolegą Zygmuntem rury miedzianej 54x1300mm. Już bez owijania w bawełnę, konkrety:
*co mam: - miedziana rura 54x1300, w planie polerka, lub czyszczenie chemiczne - keg 50L zakupiony po długich poszukiwaniach - komplet zmywaków z Lidla - grzałki: 1500W i 2000W - home-made termometr elektroniczny o rozdzielczości 0.1 i dokładności 0.5^C - komplet narzędzi do cięcia, lutowania itd *czego brakuje: - 2m karbowanej rury KO DIN12 z wlutowanymi miedzianymi króćcami 12mm (wkrótce zakupię, myślę, że tyle powinno wystarczyć) - regulator grzałki - może polecicie coś sprawdzonego (kupnego/schemat)?? - zaworek precyzyjny, myślałem nad czymś takim:
Załącznik:
zaworek.jpg
ale wygląda mi to na aluminium, w ostateczności zostanę przy zaciskaczu rurki silikonowej. Chciałem robić zaworek z miedzi, ale ciężko o trójnik miedziany fi8. - mocowanie kolumny, tutaj dwie opcje: albo wycięte z 2mm blachy miedzianej "kołnierze":
Załącznik:
kołnierz.jpg
albo kupno nypla z KO:
Załącznik:
nypel.jpg
który powinien z lekkim oporem wejść do środka rury miedzianej i po zalutowaniu w miejscu łączenia dać solidne i szczelne połączenie (odpada wtedy robienie podkładek z silikonu).
Z grubsza wszystko opisałem. Opcję VM planuję wprowadzić po uruchomieniu i przetestowaniu wersji podstawowej. Nastaw będzie grzany obiema grzałkami a po zagotowaniu samą 1500W z regulatorem.
Teraz, jedna, nurtująca mnie kwestia: zamocowanie tych grzałek, są dwie opcje:
Załącznik:
mocowanie.jpg
Albo tak jak z lewej i będę musiał z obu stron robić osłony na grzałki i patrzeć na walające się kable. Albo zamontować grzałkę pomocniczą nad główną (gdy nastawu już ubędzie to pomocnicza i tak będzie już wyłączona). W planach mam raczej same cukrówki i owocówki z balonu 30L, więc nastawu nie więcej jak 25L, co w drugim tłoczeniu daje już ilość nie zalewającą obie grzałki (w opcji po prawej). Rozwiązaniem byłoby rozcieńczanie do mniejszych %- ale czy to ma sens??
Pozostaje jeszcze kwestia uszczelnienia grzałek. Raczej nieuniknione jest użycie silikonu, bo nawet w kegu 50L załamanie płaszczyzny na odległości równej średnicy gwintu grzałek (14mm) daje prawie 1mm odchyłkę
Załącznik:
grzalki.jpg
a z taką fabryczna, sztywna uszczelka sobie nie poradzi. Teraz pytanie: uszczelki zrobić ze zwykłego silikonu, czy jednak zainwestować w ten spożywczy dla świętego spokoju??
Jeszcze zdjęcie poglądowe na całość (serwer AD już nie przyjmuje obrazków )
To narazie tyle, dzięki za każdą sugestię!! PS. nie zwracajcie uwagi na niepoprawnie wykonane rysunki, mają one pełnić funkcję tylko poglądową
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Tytuł: Re: [LM/VM] Miedziany Bokakob by lucas070707
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 01:21
@lucas070707. -Mocowanie kolumny na 2mm blaszce miedzianej (czytaj miękkiej) będzie średnio fajne. Pakując tam uszczelkę nie ściągniesz tego za mocno. Będzie się wyginać. Wywijki z KO wytrzymują to lepiej. -Grzałkę podstawową OK. Drugą u mnie planuję wyprostować (zwinąć w koło) lub zakupić gotową, taką do parnika i poprowadzić dookoła kega. Długość nie istotna bo albo zostanie kawałek pomiędzy końcówkami, albo kawałkiem się nałożą (miną się). Na zewnątrz nie poznasz bo wyglądać będzie identycznie. -Jeśli wkurzają Cię kable zagnij 90 stopni końcówki grzałek i wyprowadź od spodu kega. -Z uszczelnianiem nie będzie tak źle. Dociągając nakrętką końcówkę grzałki sama się ona ustawi w ten sposób że podparcie będzie po obu końcach kołnierza. Prostopadle do ścianki kega. Luz zostanie w setkach. Otwór na tyle osłabi blachę że z łatwością dociągniesz ją do uszczelki.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
U mnie takie połączenie po dwóch miesiącach zaczęło przeciekać, więc mało estetycznie zapaćkałem wszystko gruuubą warstwą zwykłego silikonu sanitarnego. Nie cieknie, a ja dalej żyję. Co do kołnierzy miedzianych- nie wiem jak 2mm, ale 1mm gięły się jak cholera. Płyta gumy silikonowej 5mm rozwiązuje problem, bo dopasowuje się do wygięcia.
Powodzenia!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 13:16
Zygmunt napisał(a):
Płyta gumy silikonowej 5mm rozwiązuje problem, bo dopasowuje się do wygięcia.
Śmiem dalej twierdzić że nypel będzie lepszym rozwiązaniem. Dużo stabilniejszym i pewniejszym.
Zygmunt napisał(a):
Grzałki:U mnie takie połączenie po dwóch miesiącach zaczęło przeciekać,
Ze zdjęć wnioskuję że zmontowałeś to bez uszczelek. Dałeś je pewnie od zewnątrz po podkładki.
@lukas070707 Uszczelkę zamontuj na grzałkę i dopiero do kega. Wytrzyma.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 14:36
Wald, jak najbardziej były uszczelki. Zdjęcia sa pokazowe, musiałem wszystko rozebrać, żeby porobić zdjęcia. Finalnie jednak uszczelki założone są prawidłowo.
Nypel pewnie będzie lepszy, z tym, że dopóki ja albo Łukasz nie dostaniemy nypla to nikt nie wie, jak będzie pasował do rury. Na moją prośbę dotycząca podania dokładnych wymiarów nypla nikt nie odpowiedział.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 20:49
Nie podpowiem bo sam montowałem do śrubunku 1i1/2 cala. Miedź 54mm musiałem co nie co zacisnąć (około 48mm) by pasowało. Nie powiem -mam gdzie to zrobić, więc nie narzekam. Do tego na tym przewężeniu osadzi się pakunek miedziany. Myślę że szybciej włożysz rurę na nypel (może po małej korekcji) niż do jego środka.
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 21:07
Wald napisał(a):
Myślę że szybciej włożysz rurę na nypel (może po małej korekcji) niż do jego środka.
I tak ma to wyglądać. Nypel to jakieś 46mm średnicy wewnętrznej co z 2mm ściankami daje 50mm, czyli średnicę wewnętrzną rury miedzianej. Pozostaje tylko sprawa jak to się spasuje, dobrze by było jakby z dużym oporem się wszystko łączyło. Jednak, nawet gdyby się udało to nie obędzie się bez lutowania nypla do rury od wewnątrz. Ma on długość 36mm czyli będą na siebie nachodzić max. na długości 20mm, czyli słabiutko :/ Przydałby się dłuższy ten nypel, napiszę do gościa czy nie jest w stanie wytoczyć przynajmniej o 30mm dłuższego.
Sterownik już wybrałem, będzie to AVT-1007 z zapasem mocy do 3,5kW. Jutro biorę się za trawienie płytki i jadę po części
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 21:24
lucas070707 napisał(a):
będą na siebie nachodzić max. na długości 20mm, czyli słabiutko
A to rozumiem, że Kolega zamierza cumować barkę do kolumny? Nawet 10mm + dobre lutowanie to gwarancja stabilności. No, chyba, że jednak powracamy do tematów żeglugowych...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 21:33
A no nigdy nie wiadomo w jakich warunkach przyjdzie pracować kolumnie W sumie im dłuższy nypel, tym trudniej będzie go zalutować wewnątrz... Gdy tylko gość wystawi ponownie te nyple, to biorę jeden
Napisane: niedziela, 26 gru 2010, 21:47
20mm to duża powierzchnia do lutowania. Jeśli dasz radę wykonać lut twardy (np. srebrem) będzie trzymać jak spawane. Ja w swoim śrubunku wlutowałem oryginalny gwint (to co wyjąłem). Odciąłem mocowanie rurki-smoka i po odwróceniu ładnie wszystko się spasowało. Gwint musiał pasować, tyle że uszczelkę zakładam na zewnątrz. Ty przy nyplu również uszczelniać będziesz do górnej powierzchni, lub na gwincie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości