Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Miedziana czy z KO - która kolumna będzie tańsza w budowie?
Napisane: czwartek, 11 lut 2010, 17:57
Mam takie pytanie odnośnie budowy kolumny.Czy zbudowanie takiej kolumny:http://homedistiller.org/image/drawing_09_double_reducer_DR.jpg na bazie rury miedzianej 2 cale było by tańsze od zbudowania np. kolumny Abartek lub takiej z 6 zimnymi palcami zbudowanej ze Stali Nierdzewnej. Oto link do tej strony http://homedistiller.org/photos-alex.htm tam jest jeszcze więcej projektów kolumny Alex Bokakob i we wszystkich projektach kolumny są planowane z miedzi myślę tak ponieważ we wszystkich projektach można znaleść słowo "SOLDER" czyli lut.
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Tytuł: Re: Rura miedziana - kupować, czy zwinąć samemu?
Napisane: czwartek, 11 lut 2010, 18:07
Projekt Aabratka nie posiada żadnych zimny palców- coś Ci się pomyliło. Aparatura z RW oparta na miedzi będzie droższa od Aabratka wykonanego z KO.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: Rura miedziana - kupować, czy zwinąć samemu?
Napisane: czwartek, 11 lut 2010, 18:24
Ale rura miedziana będzie droższa od rury ze stali nie rdzewnej?Bo trochę zacząłem szukać na allegro takich kształtek to się trochę zdziwiłem , bo redukcja z fi 54 na fi 35 na allegro 69,90zł+przesyłka 22zł kurierem , a potrzebne są dwie jeszcze mufy , denka i śrubunki , no i oczywiście sama rura 2 cale.Tak pomyśleć to może w ogóle by w cale taniej nie wyszło.
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Tytuł: Re: Miedziana czy z KO - która kolumna będzie tańsza w budowie?
Napisane: czwartek, 11 lut 2010, 22:59
Sama rura z miedzi będzie na pewno sporo droższa, leżeli dobrze pamiętam to cena jest 2 czy nawet 3 krotnie wyższa od nierdzewki, nie wiem natomiast jak ceny innych podzespołów ale też mi się wydaje że taniej nie będzie. Za mufę 1 1/4" płaciłem 14 zł za nypel 9zł, patrzyłem też na mosiężne elementy (tutej cen nie jestem do końca pewien ale mi coś tak świta) w tym samym rozmiarze to mufa chyba 25zł kosztowała a nypel 12zł.
Kwestią tutaj jest samo łączenie, miedź mosiądz można lutować we własnym zakresie (tanim kosztem ), natomiast spawanie nierdzewki to już trochę większy koszt najwyżej że jesteś wstanie pospawać to sam Odbiegając od tematu, tigiem spawa się rewelacyjnie i jeżeli masz trochę czasu, podstaw i umiejętności, to byłbyś wstanie zrobić to sam z tym że cena tiga to około 1000zł plus butla i reduktor czyli z 1300zł
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości