Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Miedź rzeczywiście trochę się brudzi (widzę po mojej siatce miedzianej w deflegmatorze), ale nie jest to nic, czego nie dało by się szybko przepłukać. Wlałem ocet do pojemnika ze spryskiwaczem i tak sobie opryskuje moją siatkę. Potem na chwilę zostawiam i za kilka minut spłukuje wodą. Kilka razy (przyznam, z lenistwa) nie uczyniłem tego przed gotowaniem- negatywnych efektów nie odczułem.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Ja właśnie zainteresowałem się miedzią z tego względu że chcę wszystko wykonać sam, trochę polutuję (nigdy nie lutowałem) i stworzę Rozrywkowe dzieło, czym więcej tu zaglądam tym bardziej jestem ogłupiały, nie wiem od czego zacząć i co zbudować, możliwości mam niewielkie, kana mleczna 20l i ok 60cm wysokości do sufitu na kolumnę, reflux, deflagmator, sam nie wiem na co, obecny sprzęt narysowałem (temat sprzęt dziadka) a chciałbym użyć rur złączek dostępnych na rynku, które w sklepach są praktycznie niedostępne(średnica) może ktoś ze starszych kolegów podsunąłby po prostu jakiś pomysł w miarę łatwy do realizacji, podobał mi się taki jeden z galeri, długi miedziany śliczne wykonanie, tylko za wysoki, dodam że o refluxie nie mam pojęcia. milion pytań: miedź twarda czy miękka, czy taka z hydrauliki się nadaje, jak moge powalczyć na 60cm wysokości, co dać do środka, jak rozwiązać sprawne zdejmowanie dekla kany, średnica kolumny i wiele innych. Nie zdziwiłbym się jeśli wygram nagrodę za najgłupszy post, a możliwe że jest wielu jak ja.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Ja mam chłodnice miedzianą i przedgon zawsze leci mi zielony
Dlatego powinieneś co jakiś czas przepłukiwać chłodnicę miedzianą roztworem 50% wody utlenionej i 50 % octu. Jeśli tego nie robisz to na miedzi tworzy się tzw.grynszpan - taka zielona powłoka i potem może Ci się to dostawać do destylatu nie tylko w przedgonie co już nie jest wskazane bo może wpływać na smak destylatu jak również na Twoje zdrowie.
Witam, Podłączę się do tematu. Moje obawy dotyczą chłodnicy zbudowanej z miękkiej rury miedzianej (5m). Znajomy nastraszył mnie, że jest to stop miedzi z ołowiem i że to dzięki temu rura ta jest miękka. Trochę więc obawiam się o zdrowie. Pytam zatem bardziej doświadczonych Kolegów: Czy moje obawy w tym przypadku są uzasadnione? Jak często trzeba płukać taką chłodnice aby uniknąć zielonych dodatków w destylacie?
Ja miedź kupowałem w hurtowni metali kolorowych. według katalogu ma 99,99% czystości. Natomiast jest twardość uzależniona jest od obróbki termicznej.
Obróbka termiczna -mówiąc prościej hartowanie To nie ołów
yarek007 napisał(a):
Jak często trzeba płukać taką chłodnice aby uniknąć zielonych dodatków w destylacie?
Czy masz zamiar po całym procesie walnąć sprzęt do konta i wrócić do niego jak kolejny nastaw dojdzie? A gary i talerze się w Twoim domu myje (a może tylko opłukuje) od czasu do czasu, czy może po każdym użyciu Nie bardzo rozumie jakiej odpowiedzi oczekiwałeś.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witam, Człowiek pracujący w hucie wyjaśnił mi, że 'miedź miękką' otrzymać można przez obróbkę termiczną lub dodanie ołowiu. Zrezygnowałem definitywnie z takiej rurki na rzecz nierdzewki.
Wald, jak nie rozumiesz o co chodzi (nie twierdzę, że wyjaśniłem to klarownie) to po prostu zapytaj. Może gdybym miał miedziane talerze zastanowiłbym się również czy mycie po każdym użyciu jest wystarczające.
Tak czy siak, jak wspomniałem na początku, zrezygnowałem z miedzianej chłodnicy.
jeżeli by tak patrzeć na nierdzewke jak ty na miedz to nie było by za ciekawie, skład nierdzewki 316L chyba najlepszej do psocenia: Wikipedia
Cytuj:
Skład chemiczny gatunku AISI 316L: C < 0,03%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 16,5%-18,5%; Mo = 2,0%-2,5%; Ni = 10,0%-13,0%
nie znam się, więc nie próbuję nikomu radzić z jakich materiałów powinien wykonać swój sprzęt psotniczy. Może po prostu za dużo naczytałem się na tym forum o unikaniu ołowiu itd. Po prostu szukałem informacji. Postanowiłem, że budując swoją aparaturę będę korzystał z materiałów najbardziej popularnych w przemyśle spożywczym.
nie próbuję nikomu radzić z jakich materiałów powinien wykonać swój sprzęt psotniczy.
I ja trzymam się od tego jak najdalej. To jest indywidualna sprawa i decyzja. Ja (dla siebie) wybrałem miedź. Tak, wiem -trzeba o to dbać. Będę. Nigdzie nie czytałem żeby ktokolwiek narzekał na posmak metalu przy kolumnach miedzianych. metaliczny-posmak-t1299.html Wiem też jak smakuje herbata z kubka ze stali KO. Były też kieliszki turystyczne -takie w "naboju do strzelby". Tylko kto chciał z tego popijać. Właśnie dlatego miedź i szkło. Jeśli robię błąd to jakieś sześć-siedem setek w błoto. Do końca roku będę wiedział czy to dobra decyzja czy nadstawić do .
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości