Tytuł: Re: Metoda LM/VM i uzyskanie absolutu bez chemii wg raptora
Napisane: poniedziałek, 10 paź 2011, 13:32
Witam wszystkich kapiących.To mój pierwszy post na tym forum,mam pytanie do doświadczonych i nie tylko bimbrowników co do stabilizowania kolumny i odbierania przedgonów. 1.Mam grzać pełną mocą do pierwszych skroplin w chłodnicy i pełny reflux. 2.Stabilizuję kolumnę minimalną mocą grzania aby podtrzymać skraplanie(wymiana para-ciecz-powrót) tak około 1 godzina. 3.Odbieram przedgon z minimalnym grzaniem,żeby kapało 1 kropla na sekundę.Czy reflux ma być podtrzymany,czy też wszystko ma lecieć do odbieralnika bez reflux-u kropla na sekundę regulując grzaniem szybkość kropelkowania? Moja aparatura:keg 50l,kolumna SS 60,3mm ;wysokość wypełnienia(zmywaki) ok.150cm;chłodnica(głowica typu AAbratek );grzanie dwie grzałki po 1500W;regulacja grzania triakiem(od ściemniacza oświetlenia dalem tylko mocniejszy triak i większy radiator. Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam romane-k
Napisane: sobota, 15 paź 2011, 15:29
Dzięki Perszing za pomocny link,rozwiało to moje wątpliwości w dużej mierze.Gdyby ktoś miał jeszcze inne sposoby,informacje na temat zalewania,stabilizacji kolumny byłbym bardzo wdzięczny.Z góry dziękuje.
Napisane: czwartek, 10 lis 2011, 08:00
Raptor możesz wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa system VM (poza tym że z kolumny odbiera się opary alkoholowe i skrapla je w chłodnicy za zaworem), to czy ten system zwiększa jakość destylatu i oczywiście % czy też nie ma większej różnicy no metody LM? Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości