Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Witam ponownie.
Za tydzień chcę się wziąć za piwo pszeniczne. W związku z tym z tego co się zorientowałem, przydałaby się metoda dekoracyjna przy zacieraniu. Przeczytałem trochę artykułów al tak na prawdę nie mam pewności jak mam to zrobić. Mogę prosić o wytłumaczenie prostymi słowami jak mam to zrobić?
Za tydzień chcę się wziąć za piwo pszeniczne. W związku z tym z tego co się zorientowałem, przydałaby się metoda dekoracyjna przy zacieraniu. Przeczytałem trochę artykułów al tak na prawdę nie mam pewności jak mam to zrobić. Mogę prosić o wytłumaczenie prostymi słowami jak mam to zrobić?
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
http://www.wiki.piwo.org/Dekokcja
To tak w skrócie.
P.S.
http://www.wiki.piwo.org/Dekokcja
To tak w skrócie.
P.S.
W tym przypadku polecam konfetti i dużo kolorowych balonikówlegler pisze:przydałaby się metoda dekoracyjna przy zacieraniu
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Teoretycznie da się to bez problemu ominąć stosując bardzo jasne słody karmelowe (dają podobne uczucie treściwości jak metoda dekokcyjna), ale podobno to nie to samo według znawców tematu. Osobiście w jasnych piwach pszenicznych zastosowałem dodatek jasnych słodów karmelowych (http://www.piwo.org/topic/13642-domowa- ... ntry301653) lub ciemnego słodu pszenicznego (http://www.piwo.org/topic/13642-domowa- ... ntry344091).
Dekokcja w praktyce polega na odbiorze części "gęstego" zacieru do osobnego gara, podgrzanie i przetrzymanie w zadanej temperaturze przez jakiś czas, a następnie zwrócenie dekoktu do zacieru. Więcej o dekokcji tutaj http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_zia ... coction.29, napisane dość prosto i jasno.
Dekokcja w praktyce polega na odbiorze części "gęstego" zacieru do osobnego gara, podgrzanie i przetrzymanie w zadanej temperaturze przez jakiś czas, a następnie zwrócenie dekoktu do zacieru. Więcej o dekokcji tutaj http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_zia ... coction.29, napisane dość prosto i jasno.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 18
- Rejestracja: środa, 3 wrz 2014, 06:55
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Cześć.
Olej dekokcję. Wiele ważniejsze dla dobrej pszenicy są warunki fermentacji. Jakie planujesz użyć drożdże?
Browary restauracyjne jadą głównie na WB06, zaczynają fermentację w max. 17*C potem tą temperaturę podnoszą do 21*C żeby uzyskać aromat banana. Wbrew pozorom dobrze zbalansowany hefeweizen to dość trudne piwo.
Olej dekokcję. Wiele ważniejsze dla dobrej pszenicy są warunki fermentacji. Jakie planujesz użyć drożdże?
Browary restauracyjne jadą głównie na WB06, zaczynają fermentację w max. 17*C potem tą temperaturę podnoszą do 21*C żeby uzyskać aromat banana. Wbrew pozorom dobrze zbalansowany hefeweizen to dość trudne piwo.
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
dziś spróbowałem ostatnio warzonego piwa. wszystko robiłem jak poprzednim razem (poprzednim razem wyszło wyśmienite). teraz dodałem ponadto glukozy podczas gotowania, miodu 1kg. butelki wymyte i zdezynfekowane. wyszło kwaskowe. why?
Mod.
Stosuj się do zasad pisowni!
Mod.
Stosuj się do zasad pisowni!
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Glukozę dodałem jak gotowałem brzeczkę. Miód dodany kiedy brzeczkę już przelewałem do fermentora. temp. Fermentacji to około 25 stopni. Przechowywanie około 22 stopnie...niestety mamy pogody jakie mamy. Nie wiem tylko czy takie piwo szkodzi zdrowiu. Jedyny plus tej warki to procenty
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Miód nie jest mikrobiologicznie sterylny, piwowarzy zalecają dla pewności dodawać miód 1-5 minut przed końcem gotowania. Stąd możesz mieć kwaskowaty smak. Fermentacja w 25 stopniach - mnóstwo produktów ubocznych fermentacji (jak estry, kwasy, alkohole wyższe), jak dla mnie o 2-3 stopnie za wysoko jak na pszeniczne, stąd też piwo mogło wyjść kwaśnawe. Długie leżenie na drożdżach też piwu nie wychodzi najlepiej, po pewnym czasie rozpoczyna się autoliza drożdży i zasmradzają one piwo.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Długie leżenie na drożdżach, czyli ponad 1-3 tygodnie po zakończeniu fermentacji burzliwej (tak jest przynajmniej jest w moim przypadku), bez zlewania na cichą, skutkowało lekko kwaśnym smakiem piwa (jw.). A 25 stopni w czasie fermentacji dla zwykłego browara jęczmiennego to zabójstwo dobrej warki... Jakich drożdży użyłeś?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
No widzisz nie wiedziałem o tej temp. drożdże z tego co wczoraj zdążyłem się dowiedzieć nie były zbyt wybornej jakości ale poprzednia warka wypadła mi idealnie na tych samych drożdżach. Fakt faktem było chłodniej w domu...jakieś 20-21 stopni.
Oto drożdże http://sklep.sklepyhobby.pl/piwo-domowe ... rs-7g.html
Oto drożdże http://sklep.sklepyhobby.pl/piwo-domowe ... rs-7g.html
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Klasyczne górniaki. Następnym razem nie przekraczaj temperatury otoczenia 22*C podczas fermentacji na tego typu drożdżach, bo im niższa temperatura fermentacji, tym czystsze i delikatniejsze piwo.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Nie, tylko co najwyżej podczas spożywania śmiesznie smakuje lub po prostu nie smakuje i następuje "cofka". Przeżyłem to raz na sklepowym piwie, które waliło kwiatkami (estry i wyższe alkohole), a także raz na swoim piwie (coś poszło nie tak przy chmieleniu)...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.