Tytuł: Mętny spirytus kapie z chłodnicy - co jest przyczyną?
Napisane: piątek, 19 mar 2010, 22:23
Witam szanownych bimbrowników. Mam pytanie: zrobiłem aparaturę jest świetna, a wydajność niesamowita, ale gdy przedestylowałem zacier, w pierwszej butelce miałem czyściutki produkt. Bimberek w butelce wyglądał znakomicie szkliście, natomiast w drugiej butelce bimber był mętny. Natomiast 3 znów czyściutka czy to coś złego??, można to pić ?? ( butelki mały po 1L)
Ostatnio edytowano wtorek, 23 mar 2010, 18:41 przez Kucyk, łącznie edytowano 2 razy
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
MI też się zdarzyło takie coś;D nie wiem co się stało. Mogło być coś takiego że zastaw stal za krotko i się nie sklarował dobrze?? Być może nawet nie nastąpiło dofermentowywanie??
Takie zmętnienie usuwa się przez ponowna destylację. Czy można to pić - nie wiem. Zaszkodzić nie powinno, pokolenia naszych przodków piły siwuchę i jakos nas dali radę spłodzic i urodzić, to i nam nic nie powinno być...
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
witam szanownych bimbrowników mam pytanie zrobiłem aparaturę jest świetna a wydajność niesamowita
Tzn. jaka?
Cytuj:
w pierwszej butelce miałem czyściutki produkt bimberek w butelce wyglądał znakomicie szkliście
Bo na początku leci produkt o najwyższym stężeniu
Cytuj:
natomiast w drugiej butelce bimber był mętny
Standard- końcówka, pogon itp.
Cytuj:
natomiast 3 znów czyściutka
Bo to już mogła być woda destylowana
Pomieszaj wszystko, sprawdź stężenie, ewentualnie rozcieńcz wodą i gotuj drugi raz. Wyjdzie tylko na dobre.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jak ja psociłem po raz pierwszy w życiu na kolumnie, to pierwsza butelka skapała kryształowa, potem zalałem kolumnę i wyleciała siwucha, ale o właściwym stężeniu, potem trzecia była czysta, bo kolumne doprowadziłęm do równowagi. Potem jeszcze raz ścignąłem wszystko razem i tym sposobem dostałem kryształowo czystą psotkę. Zmętnienie pojawia się u mnie, jak zaleje kolumnę najwyraźniej. A i to nie zawsze. Szczerze mówiąc, to nie wiem, dlaczego psota może wyjśc mętna.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
W dalszym ciągu nie wiem czy mogę to pić ?? Ten 2 odciąg ?? Czy lepiej go znów przedestylować i czy w aparaturze ?? Bo tego jest 2 L i nie wiem czyś się opłaca przepuszczać po raz kolejny czy lepiej to wypić ?? Czy ktoś może mi powiedzieć co mam robić ???
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 mar 2010, 11:38 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Jeśli nie jesteś pewny to do przepuść to jeszcze raz i po kłopocie. Jeśli się boisz to pić i nie chce ci się destylować do wylej to do mumina. W tej domenie nie można być zachłannym jak zwykł mawiać mój Tato.
______________________________________________________________________ By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne. Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość. Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.
PijackaMorda, Kolego, co Ci szkodzi to przepuścic jeszcze raz? Nauczysz się czegos, dowiesz nowych rzeczy, koszty niewielkie. Chyba, że psocisz nie dla psocenia, tylko po to, żeby się upić. No to jak człowiek człowiekowi Ci mówię: uważaj, bo z alkoholem nie ma żartów. Jeśli nie masz cierpliwości, żeby dopracować psotę a żal Ci wylać do mumina coś, co Ci nie wyszło, może to oznaczać (ale MOŻE, nie musi), że jednak powinieneś uważac z alkoholem. Na tym forum nikt Ci nie da gwarancji, że jak opiszesz swoją psotę to my wtedy powiemy Ci, że jak wypijesz, to na pewno nie będziesz miał kłopotów. Najprawdopodobniej nie będziesz miał, ale każdy pije to, co nakapał na własną odpowiedzialność.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości