Mętny i ostry smak

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy

Post autor: silvio2007 »

I koniecznie wyskaluj alkoholomierz bo nowi koledzy z forum gotowi jeszcze zejść na zawał ;)
Awatar użytkownika

kelner666
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lip 2016, 14:05
Krótko o sobie: Piję bo lubię :)
Ulubiony Alkohol: Własny ... garażowy :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mętny i ostry smak

Post autor: kelner666 »

Problem rozwiązany.
Winowajcą mętnienia okazała się jednak woda, a ostry smak znika po dwóch gotowaniach, chociaż używając wody deminaralizowanej i po jednym gotowaniu smak produktu jest całkiem dobry. Tak więc woda to podstawa i mimo ze jest dobra do picia to nie koniecznie dobra do innych celów...
Tak się zastanawiam, gdyby przegotować wodę, zostawić na kilka dni do "odstania" a następnie przefiltrować przez sączek, czy nie nadawała by się do rozwadniania domowego spirtu?
silvio2007 pisze:I koniecznie wyskaluj alkoholomierz bo nowi koledzy z forum gotowi jeszcze zejść na zawał ;)
Alkoholomierz wyskalowany na sklepowym spirytusie i wódce luksusowej, oczywiście też ze sklepu. Pokazuje faktyczną zawartość alkoholu :)
Oczywiście po rozcieńczeniu, przepuszczeniu przez węgiel i leżakowaniu straci kilka procent (whisky dla aniołów:) ), ale i tak produkt o mocy 45% jest łagodniejszy i smaczniejszy niż sklepowy 40%... No i "nazajutrz" jest "bez-bólowy" :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”