Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Jak rozpoznać czy MD ruszyła? Czytałem o tym, że woda mętnieje, słychać syczenie i powstaje piana. Niestety nic z tego nie występuje w moim przypadku. Jedynie woda zmętniała. Ta MD ma już trzy dni a jutro ma zamiar zrobić nastaw z mandarynek i mam trochę obawy czy w ogóle zadziała
Czuć też zapach drożdżowy, spróbuj je trochę zamieszać, może wtedy piana się pokaże. Ostatnio miałem problem z drożdżami winnymi z praktikera (pewnie padły przez złe przechowywanie) i nie ruszyły. Chociaż na forum winnym piszą, żeby czekać nawet kilka dni.
Jak rozpoznać czy MD ruszyła? czy w ogóle zadziała
Co to jest? Jakie drożdże? Na czym (jakim moszczu) startujesz? Czy sterylizowane? W jakiej temperaturze? Coś opisz, bo nic nie wiadomo.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Na 4 dzień pojawiła się lekka piana i dodałem do nastwu tą MD. Po 24 godzinach jednak chyba nie działa bo nic nie bulgocze. Dodam, że nastaw mam w fermentatorze (33l) i składa się z: mandarynki 7kg juz obranych woda 2 l w tym O.5kg cukru nastaw po zmierzeniu cukru miał 20Blg Czy to się jeszcze bujnie? Jak nie to co zrobić?
A dodałeś pożywkę dla drożdży Nic nie napisałeś jakich drożdżaków użyłeś.
Tak dodałem pożywkę. Prawie połowe! A drożdże to sherry zamojskich! A może za mało wody a za dużo owoców jest(myślę, że to jednak nie ma znaczenia)? Jak otworzyłem dzisiaj ten fermentator to niby pachniało drożdżami bynajmniej coś na ten styl ale sam nie wiem czy to coś oznacza!
Na 4 dzień pojawiła się lekka piana i dodałem do nastwu tą MD. Czy to się jeszcze bujnie?
Cztery dni na MD to żaden rekord. To w normie. Tak samo wino. Spokojnie. Bujnie się. Wino to nie cukrówka, a sherry od P.J.Zamojskich to nie T3 czy "turbo". To musi trwać.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości