Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Napisałem już jeden post na ten temat, ale gdzieś zniknął. Do rzeczy. Czy BLG 7 dla matki drożdżowej jest ok? I czy wystartuje w temp 22*? Bo już jeden falstart mam za sobą i nie wiem, czy to ja spaprałem, czy drożdże z Leroja były trupy. A czas mnie goni, bo już niedługo z owoców pozostaną tylko śnieżki Jeszcze parametry: Drożdże płynne malaga z Bio-winu, wymemłane 200 g mirabelek+250 ml wody, przed dodaniem drożdży 30 min. pasteryzacji, po wystudzeniu dodałem w/w malagi + szczypta pożywki. Zatkałem wacikami kosmetycznymi i nic nawet nie ruszyło. Z góry dzięki za pomoc.
Wystarczy poszukać: post2277.html#p2277 lub: http://alkohole-domowe.com/wino/szczepi ... dzami.html W wielkim skrócie: PRZYGOTOWANIE MD Do przegotowanego 0,5 litra soku (najlepiej z owoców z których będzie wino), dodaje się łyżkę cukru i szczyptę pożywki. Po przestudzeniu (25-28 stC) można dodać drożdże. Wszystko trzyma się w litrowej butelce zatkanej tamponem z waty, w ciepłym miejscu. Po dwóch do pięciu dni płyn zmętnieje (zrobi się mleczny), a na powierzchni pojawi się delikatna piana. MD jest gotowa.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
No mniej/więcej tak to wyglądało. Zakupiłem nową porcję drożdży, spróbuję jeszcze raz. Mam jeszcze Fermivin, jakby znowu matka nie wystartowała. Dzięki za odpowiedź.
Jeśli "tak to wyglądało' łącznie ze zmętnieniem i pianą, to daj nastawowi trochę czasu. Do trzech dni trwa zanim w rurce zacznie bulgać. Drożdże dalej się namnażają i wino musi się nagazować żeby oddać dwutlenek.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Jeszcze raz dziękuję. Napisałem nieprecyzyjnie. Nastawienie MB tak wyglądało. Reszta już nie Sok poszedł już w kanał, sądzę, że może drożdże były jakieś przemrożone. Nie było piany, nie mętniało a zapach przed wylaniem (po 5-ciu dniach) był jakiś taki "sterylny". A na szczęście jeszcze nic w balonie nie było. Tylko w butelce 1 L. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości