Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 23:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [kana KO] Maszynka do gonienia kota - wersja emigracyjna
PostPostNapisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 19:46 
Tematy: 14
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jak kalwadosik wyjdzie tak super jak śliwowica, to zostawiam tak jak jest. Mam plan, by zrobić nowyłotwór 28mm i zostawić go niech dojrzeje :)

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
PostPostNapisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 19:53 
Tematy: 10
Nie ma co tu dużo gadać tylko pędzić na tym polskim sprzęcie na obczyźnie:) Po filmiku widać, że sprawnie to idzie. Sprzęcik klimatyczny!
Pozdro!!!

PostPostNapisane: czwartek, 20 sty 2011, 20:27 
Witam

Poczyniłem spore modyfikacje powyższego sprzętu. Efekt przerósł moje najśmielsze marzenia. Chyba niedługo zmienię się w refluksera. Wyjście z kociołka mam 1/2" z redukcją na 22mm o wysokości 90 cm. Rura podzielona w połowie co by łatwiej przy tej średnicy wypełnienie wyjmować i czyścić. Jako wypełnienie deflegmatora (mam nadzieje, że to jeszcze deflegmator :) ) zastosowałem drobną siatkę miedzianą zwiniętą tak jak ktoś tu na forum zaprezentował, z tym że zrobiłem z siatki takie walce o wysokości 3 cm. Pomiędzy te twory wkładam pierścienie miedziane zrobione z rurki 8mm i pocięte na kawałki o szerokości 2-3mm. Wypełnienie dałem na długości 80 cm. Na samej górze zakręciłem spirale z 2 zwojami dość szeroko rozstawionymi i podłączyłem zasilanie zimnej wody :odlot: .

Teraz fakty:

Testowane na drugim przepędzaniu, wrzuciłem 3300 ml 53% ( to wyszło z 18l nastawu po pierwszym tłoczeniu), zawsze liczę sobie na 100 ml wiec w tych 3300 ml wrzuciłem 1744 ml spirutusu. ( Suma procentów z każdej setki). Po drugim przepędzeniu odebrałem 2100 ml psotki. Pierwsza 50 ślepotka, pierwsza setka przegonik o mocy 83%, potem moc wzrosła do 85 i taką utrzymałem prawie do końca. 3 setka od końca 68% i tu zaczełem łapać pogony. 43% i 20%.

Razem odebrałem 1611 ml z 1744 wlanych. Po odrzuceniu ślepotki, przegonów i pogonów mam 1800 o mocy 85,5 %.

Może wynik nie powala, ale wszytko przeleciałem w 2,5 godziny włącznie z rozgrzewką. Dla porównania, podobny nastaw ze śliwowicy, przy regulowanym grzaniu by utrzymać moc, gotowałem przez 4 h i otrzymałem 82% 73% i 300 ml pogonu.

Bardzo przyglądałem się mocy destylatu po podłączeniu wody do spirali na górze, to oczywiste, że powstał mini reflux i dzięki niemu moc destylatu nie spadała, przy jednoczesnym znakomitym tempie odbioru. Temperatura na szczycie deflegmatora utrzymywała się na poziomie 68-69 stopni aż zaczęła gwałtownie rosnąć na ostatnie 3 setki. Skończyłem na 80 stopniach i mocy 20%. Nie spodziewałem się, że taka mała modernizacja tak mnie uszczęśliwi.

Na weekendzie załączę nowe zdjęcia i tabele porównawczą z mocami przed i po modernizacji.

Co do smaku, to poezja, 80% wystarczająco by utrzymać smaczek i znakomicie nadaję się na naleweczki. To właśnie to, co potrzebują tygryski.

Następny pójdzie kalwadosik, pierwsze tłoczenie, tam będę miał więcej danych do porównywania przed i po :)

Zebrałem trochę danych, zestawiłem je w tabele.
Załącznik:
psoty.pdf
Załącznik:
psoty.xls

A tu sam wykres, bez danych
Załącznik:
psoty.jpg

Pierwsze psocenia widać, że się nie różnią, były robione na tym samym sprzęcie.

Dopiero rodzynki 2 tura, oznaczona kolorem czerwonym pokazuje różnice nad identyczną psotą śliwowicy. Oprócz uzyskania wyższego procentu uzyskałem większy gon niż w przypadku śliwowicy, co mnie bardzo raduje. Nie mogę się doczekać konfrontacji pierwszych psot.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: sobota, 29 sty 2011, 10:32 
Parę fotek po modernizacji.

Zrobiłem eksperyment, ile wyciągnę z takiego sprzętu.

Załącznik:
IMG_1280.resized.JPG

Przy odbiorze około 100ml na 15 minut.

Zmieniłem średnice z fi15 na fi22. Szybkozłączka po środku do łatwiejszej obsługi wypełnienia deflegmatora.

Załącznik:
IMG_1282.resized.JPG

A to reflux, który pomaga utrzymać wysoki procent przy szybkim odbiorze. Po pierwszych testach, pierwsza psota utrzymuje się po stabilizacji na poziomie 70% prawie do końca. Jednak lekka kombinacja grzania lub przepływu wody i proces jest zakłócony, ciężko powrócić do poprzedniej mocy.

Załącznik:
IMG_1283.resized.JPG

Zostawiłem zapas rurki, sprawdzę efekt po dodaniu paru zwoji.

Jeżeli poprawie wynik w szybkości odbioru przy średniej mocy 70% z 15% nastawu to będzie super. Druga psota o mocy 85-90 % powinna dać super destylat smakowy. Odczuwalną zaletą modernizacji jest to, że odrzucam przegon z 10l nastawu ostatnie 200 ml o mocy ok 55% i 35%, reszta destylatu jest bez mocno wyczuwalnego posmaku drożdży, które zanikają prawie całkowicie po dniu wietrzenia.

Nie przenoście mnie do refluxerów, bo będę najgorszym w całej historii tego forum :P. Obiecuję, że spiralę będę tylko używał by wspomóc reflux z deflegmatora i wysokości :), grzał ostro i nie przekraczał 90 :P

PostPostNapisane: niedziela, 6 lut 2011, 14:05 
Nastąpiła zmiana wypełnienia na sprężynki CU

Załącznik:
IMG_1287.resized.JPG

Załącznik:
IMG_1288.resized.JPG

Załącznik:
IMG_1289.resized.JPG

Załącznik:
IMG_1291.resized.JPG

PostPostNapisane: sobota, 12 lut 2011, 22:30 
Kolejna modyfikacja mojego gonikota.

Dzisiaj z nudów zrobiłem sobie chłodnice Liebiega. Lżejsza od szklanej i bardziej oszczędna w wodę. Dodałem jeden zwój na szczycie deflegmatora, a co tam :).

Za radą skróciłem rurkę na szczycie, więc pary szybciej trafiają do chłodnicy, jak również całość przesunąłem na lewą stronę, z daleka od okna, bo ciekawość ludzka nie zna granic, a za takie wynalazki ładne mandaty dają.

Niestety zdjęć nie mam, bo nie chciałem flashem dawać w kuchni po nocy, wiec nakręciłem filmik z rozgrzewki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1