No fajnie . Powoli już dociera do mnie, że refluks zewnętrzny to nie to. Ponadto ZP przegrywają ze spiralą wewnątrz kolumny, prawda? A co z kolumną Aabratka? Ma ktoś może jakieś konkretne doświadczenia? A tak w ogóle, to chyba zbuduję sobie coś takiego: garnek i kolumna właściwa jako baza. Chyba keg 30l i dwie grzałki powiedzmy po 1500W (z tego jedna z regulacją mocy). Czy może to za mało? Rura 50mm, 1200 (1400?)mm długa. Wypełnienie standard (zmywaki i trochę miedzi). Do tego trzy wymienne głowice (ZP, spirala i Aabratek). No może dwie: spirala i Aabratek. Czy moje założenia są prawidłowe? Niech wypowiedzą się eksperci Pozdro
Witaj Jeśli chodzi o Aabratka to pracuję na nim dość długi czas, wcześniej miałem z wężownicą w środku i powiem tak: - wężownica ciężka była w stabilizacji _ Aabratek wg mnie to jest to prostota obsługi i bardzo zadowalające osiągi. _osiągi Aabratek 1,2 l/h 94/95% _praktycznie bezobsługowy po poznaniu armaty
Jerry zaczynasz dobrze kombinować z tymi głowicami. Sam będę Aabratka testował po świętach w tej chwili szkoda czasu na eksperymenty (zbyt dużo towaru do przerobienia).
Problem jest taki, że nie mogę znacząco zmniejszyć przepływu na palcach! I tak leci już jak z .....Czyli prawie wcale.
Może podłącz zimne palce szeregowo za chłodnicą- jeżeli już tak nie zrobiłeś. W moim aparacie miałbym prawdopodobnie taki sam problem z wydajnoscią gdybym do refluxa wpuszczał zimną wodę- baterii przy wannie nie mogę więcej przykręcić- ciśnienie jest zbyt wielkie. Przy ciepłych palcach, zmaleje reflux, % spadnie, ale może będzie wydajniej.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Przy ciepłych palcach, zmaleje reflux, % spadnie, ale może będzie wydajniej
Palce mam już ciepłe! Ale wiecie co? jeżeli ludzie tutaj mówią, że na takim aparacie ta prędkość to normalka, to niech tak zostanie. Skoncentruję się na jakości A teraz z innej beczki. Piszesz Lothar:
Cytuj:
baterii przy wannie nie mogę więcej przykręcić- ciśnienie jest zbyt wielkie.
Ja rozwiązałem ten problem stosując taki zaworek, jak na fotografii. Regulacja idealna! Jeden na ZP i jeden na chłodnicę. A instalacja z wężyków i szybkozłączek do pneumatyki. Gwint na na przyłączu "słuchawki" prysznica to też standard: 3/8 cala. W sumie prostota. A jaka wygoda! Pozdro.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości