Znaleziono 211 wyników

autor: marer
środa, 24 gru 2014, 09:22
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Złoty środek na owocówkę?
Odpowiedzi: 196
Odsłony: 96153

Re: Złoty środek na owocówkę?

A nie chciałbyś odsprzedać mi na ten mój gąsiorek 20 litrowy tych Twoich platkow?
autor: marer
środa, 24 gru 2014, 08:41
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Złoty środek na owocówkę?
Odpowiedzi: 196
Odsłony: 96153

Re: Złoty środek na owocówkę?

Gr000by. Masz może jakieś sprawdzone źródło co do kupna dobrego prazonego dębu? Co do pogonow to zbyt dużo ich nie było ponieważ pamiętam ile wlewalem alkoholu i o jakiej mocy do drugiej destylacji. Sądzę że jakbym do końca pociągnął na refluksie oczywiście to max 0.7 czystego albo bym jeszcze wydob...
autor: marer
środa, 24 gru 2014, 08:27
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Złoty środek na owocówkę?
Odpowiedzi: 196
Odsłony: 96153

Re: Złoty środek na owocówkę?

Jestem juz po [SMILING FACE WITH SMILING EYES] Wszystko poszło dobrze . Po rozcienczeniu mam 20 litrów posty 50% . Wszystko w szklanym gąsiorku, teraz tylko wiórki prażone kupie dołożę, rok poczekam i będę się degustował. Mam jeszcze 0.7 litra rozpuszczalnika i 1.5 litra przedgonow. Pogonów nie łapa...
autor: marer
wtorek, 23 gru 2014, 08:21
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Złoty środek na owocówkę?
Odpowiedzi: 196
Odsłony: 96153

Re: Złoty środek na owocówkę?

Tak mam w krótkiej kolumnie 25 cm wypełnienia miedziane go. Siatkę miedziana zwiniętą w rulon i wyłożona do rury.
Dzięki Ci wielkie za odpowiedź. Idę pocic, jeśli wpadnie Ci coś jeszcze na myśli z góry wielkie dzięki.
autor: marer
poniedziałek, 22 gru 2014, 19:05
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Złoty środek na owocówkę?
Odpowiedzi: 196
Odsłony: 96153

Re: Złoty środek na owocówkę?

Witam po dłuższym czasie . Mam problem z destylacją wina a dokładniej to wypadłem z tematu :) Miałem 80 litrów winka z winogron , przedestylowałem je pierwszy raz na krótkiej kolumnie i mam 15 litrów jakiegoś tam destylatu. Zawsze odlewałem pierwsze 200 ml śmierdzącego i potem brałem co leciało , na...
autor: marer
niedziela, 10 mar 2013, 16:37
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Dzięki Radius za cenne informację.
Prosiłbym jednak praktykujących dodawanie dębu do destylatu o wypowiedź który dąb daje lepsze efekty .
Muszę coś zamówić a nie bardzo wiem co bo za dużo tego jest :)
autor: marer
niedziela, 10 mar 2013, 12:34
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Witam Ostatnimi czasy popełniłem destylat z wina i mam tego 15 litrów 50% Chciałbym to jakoś uszlachetnić i nie mogę się zdecydować jakiego dębu użyć Jakiś czas temu stosowałem dąb zakupiony na allegro ale słaby kolor dawał i smak taki sobie. Może ktoś ma namiary na jakieś sprawdzone płatki dębu , c...
autor: marer
sobota, 9 lut 2013, 15:33
Forum: Budowa Aparatury
Temat: Termometr- co polecacie?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4372

Re: Termometr- co polecacie?

Wielkie dzięki Zygmunt za doszkolenie mnie.
Mówisz że DS1822 ma mniejszą dokładność a DS1820 ? bo chyba takie miałem .
Ale w sumie jak mówisz że każdy będzie działał to chyba bez różnicy który wezmę ?
autor: marer
sobota, 9 lut 2013, 12:40
Forum: Budowa Aparatury
Temat: Termometr- co polecacie?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4372

Re: Termometr- co polecacie?

A powiedz mi jeszcze jak sie ma ds1820 lub ds1822 do ds18B20 lub ds18B22 ?
Bo mi się wydaje że ja mam chyba bez B.
Czy jak zamontuję czujnik właśnie z literką B czy to wszystko zadziała?
autor: marer
piątek, 8 lut 2013, 19:03
Forum: Budowa Aparatury
Temat: Termometr- co polecacie?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4372

Re: Termometr- co polecacie?

A to nie będzie przeszkadzać że zamiast np. Ds1822 założę jakiś inny ?
Czy ten inny będzie również dobrze pokazywał przy tym układzie?
autor: marer
piątek, 8 lut 2013, 17:07
Forum: Budowa Aparatury
Temat: Termometr- co polecacie?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4372

Re: Termometr- co polecacie?

Może bym i spróbował wymienić te ds-y tylko nie wiem jaki typ ich miałem .
Nie odczytam bo to było wszystko takim metalicznym klejem zaklejone i ni nie widać.
autor: marer
piątek, 8 lut 2013, 16:13
Forum: Budowa Aparatury
Temat: Termometr- co polecacie?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4372

Termometr- co polecacie?

Witam
Wysiadł mi termometr zrobiony na czujnikach ds.
Miałem wyświetlacz z dwoma liniami i 2 czujniki , jeden od głowicy drugi od kega.
Dziś chciałem coś bryknąć a tu termometr nie działa.
Czy ktoś może ma namiary na jakieś sprawdzone termometry ?
autor: marer
niedziela, 23 gru 2012, 22:02
Forum: Mętny produkt
Temat: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Odpowiedzi: 361
Odsłony: 196630

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Witam
Ja również czasem mam problem z mętnieniem psoty.
Wczoraj rozrabiałem na moc 40% i lekko przymętniała ale dodałem psoty na moc 43% i jest kryształ.
Używam wody nie gazowanej Żywiec.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak jest że przy 43% jest ok a przy 40% mętnieje ?
autor: marer
sobota, 28 sty 2012, 09:42
Forum: Galerie destylatorów
Temat: Moja zabawka
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 6440

Re: Moja zabawka

Czujniki termometru mam takie jak widać w linku: http://screenshooter.net/0883800/cevmqvs Układ zrobiony chyba na układzie atmega i wyświetlacz 2 linie jak widać na zdjęciu. Co do zaworu , wiem że drugi jest nie potrzebny , teraz już wiem ale nie chce mi się go demontować . Zawór igłowy muszę sobie ...
autor: marer
sobota, 28 sty 2012, 00:13
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 3112

Re: Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?

Termometr mam w głowicy i w kegu z dokładnością do 0,1 stopnia.
Panel główny i i 2 sondy.
http://alkohole-domowe.com/forum/moja-z ... t5170.html

Przy drugim psoceniu odebrałem 300 ml na podpałkę , następnie 3 butelki o pojemności 330 ml przedgonów i reszta to już chyba właściwy gon będzie?
autor: marer
sobota, 28 sty 2012, 00:11
Forum: Galerie destylatorów
Temat: Moja zabawka
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 6440

Moja zabawka

Wszyscy się chwalą więc i ja również :)
autor: marer
piątek, 27 sty 2012, 23:23
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 3112

Re: Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?

A powiedz mi jeszcze jak najlepiej przeprowadzić drugą destylację. Mam kolumnę Abratek, 150 cm wypełnienia , keg 30 l Destylat który mam po pierwszym razie to 15 litrów gonu zrobionego z wina. Pierwsza destylacja wyglądała w ten sposób: Około 27 litrów wina w kegu, następnie stabilizacja kolumny , o...
autor: marer
piątek, 27 sty 2012, 22:11
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 3112

Destylacja destylatu o mocy 55% - można ?

Witam
Mam pytanie do szanownych kolegów.
Chciałbym przedestylować drugi raz psotę o mocy 55% i powiedzcie mi czy nic się nie stanie jeśli będę gotował płyn o takiej mocy ?
Pytam ponieważ miałbym to na 1 wsad 27 litrów i nie musiałbym dzielić na 2 razy?
autor: marer
czwartek, 30 gru 2010, 22:21
Forum: Download
Temat: Kalkulator nastawiania zacieru
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 35761

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

@mikolaj1234 Moc alkoholu nie zawsze idzie w parze z jego jakością. Z winami to jest trochę inna sprawa. Z zacierami natomiast jest tak że jeśli zrobisz nastaw o jak największej zawartości alkoholu to i fuzli masz od groma. Poza tym nastaw najszybciej osiąga tą średnią granicę około 13% procent alko...
autor: marer
czwartek, 30 gru 2010, 20:58
Forum: Download
Temat: Kalkulator nastawiania zacieru
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 35761

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Witam po długiej przerwie mojej nie obecności :) Co do pliku to można go przeliczyć i napisać na inne proporcje ale jak wcześniej pisałem nie ma sensu bo przerobiłem już wiele proporcji. Stwierdzam że podana w tym pliku wychodzi najekonomiczniej w miarę najszybciej drożdże przerobią cukier. Pozdrawiam
autor: marer
niedziela, 4 kwie 2010, 15:54
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Dzięki Zygmunt.
A czy karmel bardzo zmienia smak destylatu ?
Czy jak go mocno upale i dam małą ilość to nie będzie różnicy w smaku ?
autor: marer
niedziela, 4 kwie 2010, 08:36
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Podpieczone oczywiście.
autor: marer
sobota, 3 kwie 2010, 22:24
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Dzięki Zygmunt za odpowiedź. Ja w sumie do mojego destylatu z winka wsypałem 15 gram bo mam go 15 litrów. W tamtym roku dałem taką samą ilość i wióra wyjąłem z destylatu po około 6 miesiącach. Chyba za długo trzymałem ale koloru i tak nie osiągnąłem tak złotego jak ma whisky więc zastanawiam się czy...
autor: marer
sobota, 3 kwie 2010, 21:54
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Witam
Powiedzcie jak długo trzymacie chipsy dębowe w destylacie.
Ja zapodałem 1 gram na 1 litr .
Czy 1 gram jest wystarczający ? czy lepiej dać więcej i szybciej usunąć je z destylatu bo wtedy nabierze bardziej intensywnego koloru ?
autor: marer
sobota, 27 mar 2010, 15:23
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1371
Odsłony: 565150

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Ja pierwszy raz jadę do 20 - 30
A drugi raz kończę na 55
I wydaje mi się że jest ok.
Jak za dużo przeciągniesz to wiele tego nie ma a smak potrafi zepsuć .
autor: marer
piątek, 30 paź 2009, 09:55
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 39490

Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.

Dzięki bogdan za wypowiedź. Tak odbieram około 1,5 litra na godzinę o mocy 96% od początku do momentu gdy w garze mam temperaturę około 98 stopni, wtedy na głowicy temperatura podnosi mi się o 0,1 stopnia i jeśli chciałbym jeszcze dłużej destylat z gara wyciągać to muszę zmniejszyć odbiór. Stwierdza...
autor: marer
środa, 21 paź 2009, 16:10
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 39490

Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.

Dzięki Calyx Czy li jak sądzisz? gdy na garze osiągnę 98 stopni to raczej nie ma już co kombinować i lepiej przestać bo właśnie przy tej temperaturze wzrasta mi temperatura na głowicy? Właśnie skończyłem dziś ostatnią partię psocenia i stwierdzam co następuje. Ustabilizowałem kolumnę na temperaturze...
autor: marer
wtorek, 20 paź 2009, 21:18
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 39490

Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.

Witam kolegów Mam do was pytanie ? Ostatnio parę razy psociłem i nie wiem czy z moją kolumną jest wszystko ok Wyglądało to tak : Cukrówka wlana do kotła i podgrzewam , następnie przy temperaturze w baniaku 92,5 temperatura na kolumnie rośnie , reflux otwarty na ful . Następnie przez 20-30 minut stab...
autor: marer
niedziela, 5 kwie 2009, 09:49
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: [ZP+RZ docelowo ZP] GALERIA BOGDANA I
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 12490

Re: GALERIA BOGDANA

Witaj Bogdan
Możesz mi powiedzieć gdzie można dostac taki zaworek ?
autor: marer
niedziela, 29 mar 2009, 22:56
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: Galeria marer
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 31166

Re: Galeria marer

Witaj Calyx To nie jest nie wiadomo co Ale taki typ grillo wędzarni mi się spodobał więc 3 dni spędzone w garażu i jest . Kwota jaką mnie wyniósł to około 400 zł więc chyba warto było na allegro takie widziałem po około 3500 zł. Jak widać na zdjęciu brakuje jeszcze 2 termometrów ale jutro pewnie doj...
autor: marer
niedziela, 29 mar 2009, 22:31
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: Galeria marer
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 31166

Re: Galeria marer

Witam was koledzy po przerwie
Trochę mnie nie było na forum ale to dlatego że zbliża się sezon i musiałem sobie zrobić grillo wędzarnię :)
autor: marer
piątek, 27 mar 2009, 07:53
Forum: Wytwarzanie Drinków
Temat: Electric Lemonade (Elektryczna Lemoniada)
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 5904

Re: Electric Lemonade (Elektryczna Lemoniada)

Nie o śmietance do kawy .
Do tego idzie normalna najzwyklejsza śmietana chociaż pewnie ta do kawy też by była .
autor: marer
niedziela, 8 mar 2009, 13:14
Forum: Chłodzenie
Temat: Zamknięty obieg wody chłodzącej
Odpowiedzi: 924
Odsłony: 334681

Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Clapus

Woda po 14 godzinach ciągłej pracy miała w granicach 30 stopni .
W pomieszczeniu było 12 stopni.
autor: marer
niedziela, 8 mar 2009, 11:52
Forum: Chłodzenie
Temat: Zamknięty obieg wody chłodzącej
Odpowiedzi: 924
Odsłony: 334681

Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Witam Widzę koledzy że poruszyliście ciekawy temat więc może i ja dodam parę groszy :) Ja problem chłodzenia rozwiązałem w ten sposób że mam plastikową beczka około 240 litrów pełną wody i pompkę od CO która ma regulację prędkości przepływu czyli 3 biegi :). Beczka jest napełniona prawie do pełna i ...
autor: marer
wtorek, 3 mar 2009, 18:23
Forum: Mętny produkt
Temat: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Odpowiedzi: 254
Odsłony: 195852

Re: *** CO TO JEST DOBRA WODA? **

Bogdan Ja nigdy nie nie używałem wód z marketów . Ostatnio rozcieńczyłem destylat z wina woda destylowana do mocy 43% i jest klarowny jak łza smak również jest wyśmienity. Ale nie odważyłem się tego zrobić na wodzie destylowanej zakupionej w markecie czy stacji benzynowej. Wodę przedestylowałem sobi...
autor: marer
poniedziałek, 2 mar 2009, 21:21
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: bimbermaker by mani51
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 23703

Re: bimbermaker by mani51

Kolego Mani51
Sprzęt wygląda super
Co Ci mogę doradzić to tylko to że załatw sobie żelu i wytraw spawy a na pewno będzie cudnie wyglądał bo wtedy będzie cały koloru srebrnego .
autor: marer
poniedziałek, 2 mar 2009, 16:13
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277006

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Witam kolegów
Tak myślę koledzy ?
Mam psotę z winka postawioną z dębem , stoi już ponad miesiąc .
Czy ktoś z was dodawał może kiedyś do takiego nastawu jeszcze cukier palony ?
Czy nie złagodzi to smaku ?
Czy lepiej nie dodawać cukru ? bo pogorszy smak ?
autor: marer
sobota, 28 lut 2009, 20:01
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: Galeria marer
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 31166

Re: Galeria marer

Dzięki Kucyk za odpowiedź
Nie mam takich środków :(
Mam kwas solny czy to by sie nadało ?
autor: marer
sobota, 28 lut 2009, 18:39
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: Galeria marer
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 31166

Re: Galeria marer

Witam
Ma ktoś może jakies pomysły czym najlepiej miedź wyczyścić ?
autor: marer
piątek, 27 lut 2009, 23:29
Forum: Najlepsze Drinki
Temat: Coca cola z whisky + dyskusja o whisky
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 80814

Re: Coca cola z whisky

Ja osobiście nie staram się drinkami opijać :)
Wolę nie próbować :)

Wyszukiwanie zaawansowane