Znaleziono 216 wyników
- niedziela, 7 cze 2020, 14:01
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: Regulator od KaroLeszno-100%
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4351
Re: Regulator od KaroLeszno-100%
Radius odkrył nowy talent...?
- niedziela, 7 cze 2020, 12:05
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: Regulator od KaroLeszno-100%
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4351
Re: Regulator od KaroLeszno-100%
Dzieki za info ale z kabelkami to u mnie cieżko...
Mozna spróbować złożyć takiego małego wariata
Mozna spróbować złożyć takiego małego wariata
- sobota, 6 cze 2020, 22:47
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: Regulator od KaroLeszno-100%
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4351
Re: Regulator od KaroLeszno-100%
Na allegro wpisz "regulator mocy grzałki"
Najtańszy regulator bez wyświetlacza to 130 zl
Najtańszy regulator bez wyświetlacza to 130 zl
- sobota, 6 cze 2020, 22:14
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: Regulator od KaroLeszno-100%
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4351
Regulator od KaroLeszno-100%
Używa ktoś regulatora od tego producenta?
Na allegro ma dobre opinie ale wiadomo ze moga byc ustawione.
Na allegro ma dobre opinie ale wiadomo ze moga byc ustawione.
- piątek, 21 lut 2020, 12:41
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Mała wędzarnia metalowa
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4735
Re: Mała wędzarnia metalowa
Dziękuje, wiem ze jest zdrowiej i lepiej łatwiej ogarnać proces. Otwór 25 mm juz jest z boku aby podłaczyć DG.Ale ta paczka bedzie pożyczana znajomemu który uparcie twierdzi ze bedzie wędził na działce.
Ja przyznam ze sam mam dużo drewna ktore fajnie było by wykorzysta.
Ja przyznam ze sam mam dużo drewna ktore fajnie było by wykorzysta.
- piątek, 21 lut 2020, 10:55
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Mała wędzarnia metalowa
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4735
Mała wędzarnia metalowa
Drzwi od szafy przerobiłem na wędzarko-grilla o wymiarach 430mm x 430mm wysoki na 860mm- tak wiem maleństwo ale takie cudo pasuje do mojego małego ogródka. Jaki długi zrobić kanał ...1.5 metra wystarczy? Jaki minimalny rozmiar rury dać ..? Wystarczy fi 76 mm ? Czy kanał koniecznie musi byc w podłodz...
- piątek, 21 lut 2020, 07:13
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Jakie to drzewo
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 14564
Re: Jakie to drzewo
Szukałem liści ale drzwo ronnie na podokłym terenie i wszystko wyglada jak marmolada. Znalazłem nasiona na dwóch gałeziach i wyglada coś ala jesion ale kora mi sie nie zgadza. Dlatego pomyślałem ze to może jawor...
- czwartek, 20 lut 2020, 23:09
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Jakie to drzewo
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 14564
Re: Jakie to drzewo
Rozpoznaje ktos moze jakie to drzewo po korze ? Bo po tym drugim zdjeciu to chyba tylko magik by rozpoznał
Znalazłem przeworcone drzewo i wyglada na jawor czy klon...
Znalazłem przeworcone drzewo i wyglada na jawor czy klon...
- poniedziałek, 23 wrz 2019, 07:46
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna półkowa 2,5", - czy to ma sens?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6979
Re: Kolumna półkowa 2,5", - czy to ma sens?
Moja kolumna ma 2.5 " ale mam sita i kołpaki miedziane do segmentów. Znajomy chciał taki sam rozmiar fi 63 mm choc namawiałem go na wiekszy ale ma maly zbiornik tylko 25 L wiec został przy 2.5". Jak sam twiedzi czasem robi gin dla rodziny i nie potrzebuje wiecej. On wypalał sita i dał mi k...
- niedziela, 22 wrz 2019, 10:36
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna półkowa 2,5", - czy to ma sens?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6979
Re: Kolumna półkowa 2,5", - czy to ma sens?
Mój szwagier ma w domu kopciucha (taki piec) i też sobie chwali... Półkowa z wyglądu tragedia, ale weź od szwagra flaszkę z jabłecznikiem lub śliwowicą i będziesz wiedział czy warto... za te pieniądze sam coś stworzysz... Zdziwiłbys się jak dobry alkohol wychodzi na tej brzydkiej kolumnie :lol: Mam...
- niedziela, 27 sty 2019, 12:47
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Zacier z orkiszu
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3045
Re: Zacier z orkiszu
Jeśli masz płaszcz to nie ma sesnu filtrować, gotuj gęste. Natomiast do fitrowania używam się łuski ryżowej albo owsianej.
Mnie natomiast ciekawi smak takiej orkiszowej whisky, zwłaszcza po zakażeniu
Mnie natomiast ciekawi smak takiej orkiszowej whisky, zwłaszcza po zakażeniu
- czwartek, 17 sty 2019, 14:28
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna półkowa - DIY
- Odpowiedzi: 370
- Odsłony: 161060
Re: Kolumna półkowa - DIY
Pracowałem na sitach i kołpakach gdybym miał znów robić półki padło by na sita. Myśle ze ludzie patrzą na stilldragona a tam kołapaczki wygladaja
- środa, 16 sty 2019, 20:46
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 443332
Re: Kolumna półkowa
Dzięki za zainteresowane. Ogólnie mam już półkową z KO, pięć segmentów i do tego kołapaki i półki miedziane. Wszystko piękne działa ale chyba przez prace nie moge patrzeć na nierdzewke :crazy: Wiem że segmenty miedziane nie wniosą już nic do smaku ale mój chory mózg nie przestaje myśleć o miedzi. Cz...
- środa, 16 sty 2019, 17:08
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 443332
Re: Kolumna półkowa
Macie jakieś pomysły na wziernik do kolumny...? Mam zamiar zrobić miedzianą- dzieloną na złaczach tri clamp ale wziernik, nie muszą być duże wystarczy 38 mm. Zastanawiałem sie czy nie można jakoś przerobić złaczy mosieżnych albo czegoś takiego. Najczęściej używa sie złaczy : -sms - tri clamp - kołni...
- wtorek, 1 sty 2019, 23:53
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak z Miodu Leśnego
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3261
Re: Trójniak z Miodu Leśnego
Z tego co mi wiadomo to tylko mierzenie blg da odpowiedz czy drożdze jeszcze pracują. Śmiesznie wygląda fermentacja burzliwa w miodzie to "pyka" sobie powoli, ja przywykłem do znacznie szybszej pracy drożdzy. Nie dalej jak dwa dni temu uczyniłem coś podobnego na miodzie leśnym ale dodałem ...
- środa, 12 gru 2018, 22:24
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Piwo Pszeniczne
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 14661
Re: Piwo Pszeniczne
Mi ostatnio sypło się kaszy bulgur, żona lubi piwa kwaśne mało nachmielone. Jako że wciąż raczkuje w piwowarstwie swoje eksperymenty robie na bazie " to co zostało". Ostatnio była to wcześniej wspomniana kasza bulgur, efekt eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie,zasyp to 2 kg pale a...
- środa, 12 gru 2018, 22:02
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Garnek z allegro
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2744
Garnek z allegro
Rdza w garnku KO z allegro, udało sie usunąć ale co się napolerowałałem to już inna bajka. Rdza byla wzdłuż dolnej spoiny, na zdjeciu poniżej bedzie widać do jakiej wysokości był wlany kwas aby usunąć rudą :D . Ponato stal zaczeła barwić sie na niebiesko i bordowo co wskazuje sie jest niskiej jakość...
- wtorek, 25 wrz 2018, 22:09
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Po długimi urlopie zastałem mój zakwas na chleb... w stanie rozkładu. Stał w lodówce ale zepsuł sie totalnie, piękna pleśń. Ale skąd nie wyrzuciłem
50 % maki żytniej i 50 % kukurydzianej- zakwaszone zakwasem z tych samych zbóż. Zapach podczas fermentacji bajka, w sobote destylacja
50 % maki żytniej i 50 % kukurydzianej- zakwaszone zakwasem z tych samych zbóż. Zapach podczas fermentacji bajka, w sobote destylacja
- wtorek, 25 wrz 2018, 21:45
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Okowita, czyli pszeniczna whisky słodowa.
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 13728
Re: Okowita, czyli pszeniczna whisky słodowa.
Łuska owsiana czesto stosowana jest przez piwowarów na wyspach. Sam bede testował za kilka tygodni ale do słodu żytniego.
- poniedziałek, 13 sie 2018, 14:21
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Głowica aabratek czy głowica puszkowa?
- Odpowiedzi: 131
- Odsłony: 68679
Re: Głowica aabratek czy głowica puszkowa?
Nie jestem pewien czy to złacze sms, na zdjeciu wygląda na din.
- czwartek, 2 sie 2018, 11:28
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Piwo ze starego słodu Pale Ale
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 3365
Re: Piwo ze starego słodu Pale Ale
Pomimo starego słodu piwo wyszło ok, jak na pierwszy raz. Nie polecam natomiast chmielu "mosaic" daje posmsk multiwitamimy takiej rozpuszczanej w wyjdzie.
Mysle że dodatek enzymu nie wpłynołb na smak.
Mysle że dodatek enzymu nie wpłynołb na smak.
- niedziela, 22 lip 2018, 22:47
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie piwa latem? - czy jest sens
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10420
Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens
Do małych warek 20-25 L piwowarzy używają też dużych toreb chłodzacych ktore podobnie jak lodówki okładaja lodem.
Zawsze mozna jeszcze piwa belgijskie warzyć tam niekiedy temperatura dla drożdzy to nawet 25 stopni.
Zawsze mozna jeszcze piwa belgijskie warzyć tam niekiedy temperatura dla drożdzy to nawet 25 stopni.
- poniedziałek, 18 cze 2018, 21:49
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Piwo ze starego słodu Pale Ale
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 3365
Piwo ze starego słodu Pale Ale
Znalazłem w domu ok 5 kg słodu Pale Ale miał już dobrych kilka miesięcy ale było zawiniety w kilka worków. Zapach było ok, pleśni brak więc postaniwiłem zrobić swoje pierwsze piwko. 5 kg pale ale 200 g owsianki 250 g ryżu drożdze s-33 rok po terminie :crazy: chmiel mosaic do gotowania 40 g termin do...
- środa, 13 cze 2018, 20:44
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8407
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Kilka tygodni temu robiłem gin, jałowiec jak i pocięte jabłko dałem na szczyt kolumny. Wyszedł przyzwoity trunek.
W taki sposób chce zrobić wódke o smaku jabłkowym. Weżne aby jabłko było świeże i twarde.
W taki sposób chce zrobić wódke o smaku jabłkowym. Weżne aby jabłko było świeże i twarde.
- sobota, 9 cze 2018, 00:00
- Forum: Kotły
- Temat: Wpływ solanki na keg.
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2838
Re: Wpływ solanki na keg.
Kilka miesięcy temu może sześć robiłem rurociąg przez ktory doprowadzana jest solanka- to dodatego do masła. Rury sa juz do wymiany, roztwòr juz zrobił swoje. Argon sprawdzany miernikiem łaczone też na poduszce argonu wszystko zgodnie ze sztuka a solanka i tak zjadła rury. W kegu masz dodatkowo cisn...
- piątek, 8 cze 2018, 23:14
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Nie kusi :scratch: Ale w palnie mam zrobić "łyski" zbożową jęczmienna zakwaszkną zakwasem kukurydzianym. Owy zakwas wystartował na łyżce zakwasu żytniego ktorego używam do pieczenia chleba. Do takiego ekspertmentu popchnoł mnie wcześnjejszy trunek mianowicie destylat z kaszy jeczmiennej za...
- piątek, 8 cze 2018, 23:00
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Wódka na wesele
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6949
Re: Wódka na wesele
Dzis znajomi pod meczyk kupili "chłopska czysta" fajne wódka, sam mam przyjecie weselne pod koniec sierpnia i na ta wódka chyba sie zdecyduje. Myślałem jeszcze nad "stumbras" ta z kłosem też nie jest kulawa a poleciła mi ja siostra
- wtorek, 1 maja 2018, 21:44
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Po mojemu grzybki z sera mocno zdemolują zapach i smak zacieru. Zero posmaku grzyba, wręcz przeciwnie żyto z pszenica dało fajny efekt. Celowo nie dawałem narazie szczapek aby sprawdzić "goły" smak, narazie jestem zadowolony. Ciężki posmak gałki muszkatołowej, odrobinę pieprzny ale koniec...
- wtorek, 24 kwie 2018, 11:18
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Dziś to już jest poezja pachnie dżemem owocowy, jeśli choć część tego aromatu dostanie się do destylatu to będzie super. Doody ja staram się wyciągnąć maksimum smaku że zboża, nie ze słodu. Eksperymenty prowadzę na małych porcjach zacieru zatem nawet jak coś pójdzie nie tak to nie szkoda. Naturalnie...
- poniedziałek, 23 kwie 2018, 21:15
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Ser pleśniowy Saint Agur(szaro-niebieska pleśń) dodałem do zacieru z żyta i pszenicy, zapach z fermentatora coraz ciekawszy, czuć coraz więcej owoców. Dody pisałeś że zacierasz ostatnio dużo jęczmienia, spróbuj zrobić zakwas na żurek, poczekaj na pleśń i zakażaj. Ja narazie muszę przerwać zacieranie...
- niedziela, 22 kwie 2018, 17:30
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Myślę że dałem odpowiednią ilość dundru, drożdże po dwóch godzinach ruszy jak szalone. Dobrze że wstawiłem zacier pod prysznic bo wykipiało, był odkryty ale mało to dało. Zapach winy oczywiście kwaśny ale też ciężko miodowy.
- niedziela, 22 kwie 2018, 14:29
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Naturalnie że zadam relacje z moich wypocin. Wczoraj zatarłem 6 kg kaszy jęczmiennej a zakwasiłem dundrem z zacieru żytniego- mega kwaśny. Liczę że dunder wzbogaci smak destylatu. W chwili obecnej zacieram 4 kg mąki żytniej i 2.5 kg mąki pszennej, będę zakwaszać dundrem z zacieru żytniego ale dodam ...
- niedziela, 22 kwie 2018, 10:57
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72659
Re: Beczka autorskiej Starki
Pszenną myślałem zrobić na zakwasie żytnim i do tego dodać może ser pleśniowy..? Sam destylat z pszenicy jest słodki ale taki jak by bez ciała- moje odczucia smakowe. Pomyślałem żeby może go trochę podkręcić. Wczoraj na półkowej pogoniłem zacier o którym pisałem wcześniej tj żytni.Przetrzymany dwa d...
- sobota, 21 kwie 2018, 11:55
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9452
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.
Fiflak kosztowałeś może whisky Glengllasaug Revival? Wydaje mi się że tam jest taka kremowość- fermentacja mlekowa albo dodają płatków owsianych dla zacieru :D Kilka miesięcy temu destylowałem zacier z kukurydzy 80% i żyto 20%, destylat leżakowała z dębem i wiśnia. Jest tam nuta lakieru do drewna, k...
- czwartek, 19 kwie 2018, 10:34
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72659
Re: Beczka autorskiej Starki
Kwik44 próbowałaś zakwaszać czy infekować zacier z mąki pszennej?Dls mnie opcje są dwie zakwasić zakwasem pszenicznym albo żytnim. Mam zakwas żytni na chleb ma około 3 miesięcy, wczoraj dałem część do większego słoja i zacząłem namnażać. Zaryzykuję i poczekam na ten sławny kożuch zobaczymy co wyjdzi...
- środa, 18 kwie 2018, 11:24
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72659
Re: Beczka autorskiej Starki
Dziś rano przykrego zapachu praktycznie brak, wraca powoli do takiego jaki miał w pierwszej dobie fermentacji. Jeśli mi nie podejdzie to przerobie to na spirytus. Następnym razem spróbuje zakwasić dundrem, choć przyznam że chciałbym osiągnąć smaki owocowe. Tylko ten kożuszek jakiś mnie odpycha :sile...
- wtorek, 17 kwie 2018, 22:44
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72659
Re: Beczka autorskiej Starki
Żur sam się zakwasza, jak by tak podtrzymać trochę dłużej po skończonej fermentacji..? Może coś z tego będzie?kwik44 pisze:Boś nie zakwasił...
Jak zakwaszałeś? Zakwasem jak na żur, kwaskiem cytrynowym, cytryną ? Jakie proporcje i jaki efekt końcowy?
- wtorek, 17 kwie 2018, 20:40
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72659
Re: Beczka autorskiej Starki
Ośmieliłem się zatrzeć mąke żytnia 5 kg i kukurydzę 1.5 kg w celu zrobienia starki. Wiem w oryginale nie ma kukurydzy :scratch: Zapach z fermentatora przez pierwsze 24h fajny zbożowy, miodowy, siano i trochę jakby czarna czekolada albo palony słód. Po 48h to jest tragednia, pierwsze co zrobiłem rano...
- wtorek, 17 kwie 2018, 14:12
- Forum: Alembiki
- Temat: Wybór Alembika - Alquitar Three Bodies czy Łabędzia szyja?
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 12878
Re: Wybór Alembika - Alquitar Three Bodies czy Łabędzia szyja?
Oglądnij film dobrze a zobaczysz że część jest łączona za pomocą spawarki. Może też połączyć miedź z KO ,a jak mniemam masz kocioł tj keg z szeroki wlewem. Zatem kołnierz nierdzewny a reszta z miedzi .Chyba że źle odczytałem Twojego posta.
- sobota, 14 kwie 2018, 09:00
- Forum: Alembiki
- Temat: Wybór Alembika - Alquitar Three Bodies czy Łabędzia szyja?
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 12878
Re: Wybór Alembika - Alquitar Three Bodies czy Łabędzia szyja?
Fiflak myślę że Zygmunt może Ci wyspawać takie cudo. Kołnierz KO i do tego duży dzban miedziany albo coś w tym rodzaju. Mi też marzy się takie cudo, może nieco inny kształt https://youtu.be/QvkkxCKw_6U