Znaleziono 15 wyników
- wtorek, 8 gru 2009, 14:53
- Forum: Destylacja wina i piwa
- Temat: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 51398
Re: Pędzenie z wina!!! - Sposoby
Mam pewien problem. Otoz zawsze pedzilem z zacierow nieowocowych i wszystko wychodzilo nalezycie. Jednakze ostatnio przepedzilem na probe troche zacieru sliwkowo-gruszowego. Pedzilem na aparaturze skladajacej sie z keg 50l, maly, szklany deflegmator, dwa odstojniki, termometr, chlodnica. Przy pierws...
- wtorek, 16 cze 2009, 23:00
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Ponowne wykorzystanie płynu pozostałego po destylacji.
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 22830
Re: fermentacja plynu podestylacyjnego
no i tak zrobie
Swoja drogą dowaliłem dębu do zepsutej psotki, tzn pisałem że dodałem za dużo skórek z owoców cytrusowych do redestylacji i ich posmak byłzbyt mocny. Nawet węgiel nic nie pomógł. Dąb pieknie polepszył smak.
Swoja drogą dowaliłem dębu do zepsutej psotki, tzn pisałem że dodałem za dużo skórek z owoców cytrusowych do redestylacji i ich posmak byłzbyt mocny. Nawet węgiel nic nie pomógł. Dąb pieknie polepszył smak.
- wtorek, 16 cze 2009, 22:42
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Ponowne wykorzystanie płynu pozostałego po destylacji.
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 22830
fermentacja plynu podestylacyjnego
Witam Otóż część zacieru zatrzymała mi się na 15 BLG. Jako że duzo cukru jest i alkoholu też już sporo to ponowne ruszenie nastawu bedzie ciezkie. Nie praktykowalem czegos takiego, tzn, czy zacier mogę przedestylować i następnie płyn z beczki poddać ponownej fermentacji żeby przerobić te 15BLG ? Poz...
- poniedziałek, 25 maja 2009, 15:01
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 44136
Re: Węgiel aktywny pytanie
jutro przepuszcze przez węgiel i zobaczymy.
- niedziela, 24 maja 2009, 19:32
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 44136
Re: Węgiel aktywny pytanie
do drugiej destylacji psotki dodałem niestety za dużo (jak sie później okazało) skórek z owoców cytrusowych. Smak jest zbyt intensywny.
Myslicie że węgiel aktywny da rade zlikwidować posmak cytrusowy ?
pozdrawiam.
Myslicie że węgiel aktywny da rade zlikwidować posmak cytrusowy ?
pozdrawiam.
- poniedziałek, 4 maja 2009, 16:44
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 16727
Re: Piana
Ogólnie to wpadłem na pomysł miski wczesniej no i tak sobie stało. Jak wrocilem po paru dniach to juz piana pieknie odpadła i jutro doleje syropu z 6kg cukru bo BLG znacznie spadło.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
- czwartek, 23 kwie 2009, 23:02
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 16727
Re: Piana
nie pomogło. Zacisłem u wylotu szmatkę i zatrzymuje mi pianę.
- czwartek, 23 kwie 2009, 21:32
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 16727
Re: Piana
poleciałem po krople bo kapsułki rozgniecione nie pomogły. Zamiast espumisanu kupilem tanszy esputicon, wlasnie pokropilem piane zobaczymy czy zejdzie.
- czwartek, 23 kwie 2009, 19:42
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 16727
Re: Piana
w jakiej ilości ?
- czwartek, 23 kwie 2009, 19:34
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 16727
Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
Panowie jest duży problem. Kupiłem drożdże gorzelniane i postawiłem na szybko zacierek z musu jabłkowego. Pól baniaka 54l i piana rośnie tak że jak co godzinę nie zamieszam baniakiem to wychodzi na zewnątrz. W bimberku jestem laikiem, dłuższy czas wina robie i nigdy podczas ich produkcji tak piana s...
- czwartek, 16 kwie 2009, 14:27
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary z gąsiora - CZY SĄ NIEBEZPIECZNE???
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 26446
Re: Opary z gasiora -CZY SA NIEBEZPIECZNE ? ? ?
A jednak jest jeden chemik ;) Jedyne niebezpieczeństwo to gdybyś miał baaardzo dużo baniaków ustawionych w pokoju w którym brak przewiewu z uwagi na to że dwutlenek wegla teoretycznie mógłby sie gromadzić przy podłodze, co w efekcie mogło by spowodować że dziecko po przewróceniu mogło by się udusić....
- czwartek, 16 kwie 2009, 13:57
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
- Odpowiedzi: 217
- Odsłony: 121355
Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Witam Jako że w piwniczce szukałem miejsca na świeżo zabutelkowane wino z kiwi napotkałem się na słoiki z dżemami które kilka lat temu robiła moja mama. Tak sobię myśle, bo poziom BLG będzie pewnie w nich wysoki więc szkoda zmarnować takiej ilości darmowego cukru. Tylko czy zacier po destylacji nie ...
- środa, 11 lut 2009, 13:08
- Forum: Galeria destylatorów szklanych
- Temat: Destylator początkującego Malutkiego
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7365
Re: Parę pytać początkującego w tym temacie :)
wg. mnie łapacz kropel szybko się nagrzeje gdyż przeważnie są one wykonane z cienkiego szkła i przez to moze nie skroplić większości cięższych frakcji. A czy spowolni proces destylacji? Wydaje mi się że rurka w łapaczu kropel jest zbyt cienka i przepływ par będzie wolniejszy:) ale faktycznie, może t...
- środa, 11 lut 2009, 12:31
- Forum: Galeria destylatorów szklanych
- Temat: Destylator początkującego Malutkiego
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7365
Re: Parę pytać początkującego w tym temacie :)
Witam . Tylko po co ta nasadka Claisena. Ona powinna chyba być bezpośrednio nad kotłem? A tak robi za balast. Za balast nie robi, umożliwia wygodne podłączenie termometru ze szlifem do aparaturki. Poza tym termometr jest praktycznie przy wlocie do chłodnicy co daje mi idealną mozliwość kontrolowani...
- środa, 4 lut 2009, 18:22
- Forum: Galeria destylatorów szklanych
- Temat: Destylator początkującego Malutkiego
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7365
Destylator początkującego Malutkiego
Witam To mój pierwszy post na forum więc wszystkich witam. Mam parę pytań. Jako że zacieru nie destylowałem, a pracuję w laboratorium i na dodatek od kilku dobrych lat robię wina i miody pitne to pokusiłem się o zmontowanie małej aparaturki. O destylację nie chcę zadawać pytań, pytania mam co do sam...