Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam mniamniuśnie. Jestem posiadaczem kolumny z ZP (wypełnienie 115cm - zmywaki s/s), jednak do pierwszego psocenia (trzy rodz. wina wątpliwej jakości) nie używałem refluksu, po odebraniu przedgonów śmierdzących acetonem i innymi rozpuszczalnikami uzyskałem o bardzo przyjemnym owocowym smaku i aromacie koniaczek 90% , problem jednak, że po ustabilizowaniu temperatury 78,5*C na szczycie kolumny (regulacja grzaniem), przez 1h i 20min odebrałem tylko 0,5L destylatu, kolejne 0,5L to tez ok. 1h i 30min. Czy używając kolumny jako pot still ta wydajność to normalka? Czy ja może robię coś nie tak? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdro.
(...) do pierwszego psocenia nie używałem refluksu (...) po ustabilizowaniu temperatury 78,5*C na szczycie kolumny (regulacja grzaniem), przez 1h i 20min odebrałem tylko 0,5L destylatu (...)
Wiemy już gdzie tkwi problem?
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Witam. Odpowiedzi dla Dines: ad.1 używałem swojego taboretu, ad.2 zasilam z obiegu zamkniętego (beczka 200L) za pomocą pompki od pralki, po wyjściu wody z pompki jest rozgałęzienie na ZP i chłodnicę szklaną ad.3 sonda jest nad ZP, na zdj. 47 widać kawałek rurki fi 10mm w której jest sonda uszczelniona silikonem. Do Kucyka: tak, wiem, że nie włączyłem refluksu ale to było zamierzone, gdyż chciałem uzyskać aromatyczny destylat. Na forum czytałem, że kolumny z ZP można używać do produkcji wódek aromatycznych nie używając w momencie psocenia refluksu. Czy tak rzeczywiście można? Czy wtedy temperatura na szczycie kolumny mieć te magiczne 78,3*C czy jest ona bez znaczenia? Obecnie trwa fermentacja cukrówki, a kiedy trafi do gara nie zawaham się użyć refluksu. Mam jeszcze trochę ojcowego wina zeszłorocznego niezbyt dobrej jakości, które zgodził się destylować na koniaki. Stąd ta sytuacja. Dziękuję i pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Czy wtedy temperatura na szczycie kolumny mieć te magiczne 78,3*C czy jest ona bez znaczenia?
Ta próba utrzymania "na siłę" 78,5*C dała taką mikrą wydajność. Jeśli chcesz na kolumnie przedestylować owocówkę tak, aby pozostał jak najmocniejszy aromat, to używać kolumny należy: - jak zwykłego pot-still'a grzejąc na maksa, byle by chłodnica nadążała skraplać. W tym przypadku destylację, po rozcieńczeniu urobku, należy ponownie puścić i frakcjonować. - jako kolumnę jednak nie dając pełnego refluksu tak, aby moc destylatu nie przekraczała 90%. Tu można ograniczyć się do jazdy jeden raz, z tym, że przedgony oddzielamy na pełnym refluksie.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Witam. To się nazywa fachowa odpowiedź. Serdeczne dzięki Kucyk. Teraz już będę wiedział i na pewno zrobię według zaleceń (kiedy tylko znajdę czas na następne psocenie, bo ostatnio to z wolnym czasem u mnie krucho) i wtedy pochwalę się wynikiem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości