Macerowanie ziół pytanie


Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Macerowanie ziół pytanie

Postprzez Anubis » Środa, 14 Mar 2012, 21:12

Ile prawidłowo powinno się trzymać zioła w spirytusie tzw. macerownie ?
Mam butelkę 0,5 gdzie zawartość roztworu 50% alkoholu zajmuje 2/3 zawartości, do roztworu dodałem 3 torebki zestawu ziół Biowinu tzw. "Wermut".
Minęły 2 tygodnie i dziś z ciekawości powąchałem - pachnie pięknie, roztwór jest prawie czarny nawet spróbowałem z ciekawości ale tu porażka...
to jest okropnie gorzkie jak jakiś lek... , syrop na gardło....

Może przesadziłem z ilością tych torebek, mialem to wlać pod koniec fermentacji do wina ryżowego ale w końcu zrobiłem wino wg. przepisu Skrzycha gdzie dodatków jest aż za nadto i te zioła będą na następne wino ryżowe..
Na pewno będę robić je w balonie 22? ( muszę sprawdzić bo brak oznaczeń - b. stary balon) litrów .
Zastanawiam się też czy wlać wszystko czy mniejszą część.
Anubis

 
Posty: 123


Zaprawka Jarzębinowa Vodka to oparta na naturalnych składnikach zaprawka do alkoholu. W prosty sposób pozwala uzyskać smak jarzębinówki.
Zaprawka Smakowa Jarzębinowa Vodka 25 ml
Cena: 6,99 zł
Chłodnice wykonane są ze szkła boro - krzemowego posiadającego atest PZH.
Destylator spiralny szklany (Biowin) EAN 5904816013764
Cena: 45,00 zł
Wygodny i trwały lejek + sitko
Lejek plastikowy fi 25 cm z sitkiem do filtracji moszczu
Cena: 24,99 zł
Alkoholomierz z praktyczną plastikową menzurką. Zakres pomiaru 0-100 % w czystych alkoholach nie zawierających cukru, skalowany w temperaturze 20 st.C
Alkoholomierz 22 cm + menzurka
Cena: 19,90 zł
Uniwersalna pożywka dla drożdży winiarskich. Należy ją dodać bezpośrednio do nastawu w ilości 10 g na 25 litrów wina.
Pożywka winiarska Spiritferm 10g
Cena: 1,80 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor.
100 g - Płatki dębowe lekko opiekane
Cena: 11,49 zł
Książka jest odpowiedzią na liczne e-maile i pytania Czytelników, co przygotować, aby na stole szybko pojawiły się ładne i smaczne posiłki ze stosownymi drinkami dla gości.
Poradnik - Ekspresowe dania i drinki na spotkania
Cena: 54,90 zł
Zaprawkę należy wlać do 0,7 litrowej butelki i uzupełnić alkoholem o pożądanej mocy. Po 24 godzinach możemy cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem prawdziwego Calvadosa.
Zaprawka Calvados 25ml
Cena: 6,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez longin123 » Czwartek, 17 Maj 2012, 21:34

Anubis!
2 tygodnie w tej ilości ziół i alkoholu to 100 lat za dużo.Powtórz doświadczenie i max, po trzech dniach otrzymasz piękny prawie przeźroczysty ale zabarwiony macerat gotowy do użycia.Ta ilość którą podałeś w zasadzie już po 24 godz. jest już do użytku.Codziennie najlepiej sprawdzaj potrząsając flaszką stan maceratu.Długie trzymanie ziół w alkoholu szkodzi.
longin123

 
Posty: 3

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez Anubis » Czwartek, 17 Maj 2012, 21:44

Dziękuję, nigdzie nie znalazłem takich informacji, dla tego pytam.
Generalnie macerat wyląduje w zlewie, pachnie ładnie, ale jest za gorzki.
Anubis

 
Posty: 123

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez klodek4 » Piątek, 18 Maj 2012, 00:17

Generalnie tak jest że musisz popróbować, dawkę jaką zapodałeś to apteka w stężonej formie, robię od czasu do czasu własne kompozycję ziół, typu korzenno ziołowe i nieraz przesadzę z jakimś składnikiem, powiem szczerze że nie da się tego pić, ląduje to wtedy na filtrze węglowym i próba jeszcze raz, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1364

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez JanOkowita » Piątek, 18 Maj 2012, 08:18

Niektóre zioła mają skrajnie krótki czas macerowania - np. zaprawka ziołowa Benedyktynka (do nabycia w naszym sklepiku AD) wymaga jedynie 1,5 godz.!

Wówczas ma piękny aromat i zrównoważony smak. Kiedyś zapomniałem przefiltrować po tym czasie i stała chyba z 5-6 godzin - okazała się gorzka i ostra w smaku.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl
Awatar użytkownika
JanOkowita

 
Posty: 987

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez Anubis » Piątek, 18 Maj 2012, 08:25

Jaki filtr węglowy polecacie ? Mam jeszcze 3 torebki ciociosan.
Anubis

 
Posty: 123

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez klodek4 » Piątek, 18 Maj 2012, 14:08

Ja stosuję ten
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-291-wegiel-aktywny-coobra.html
jestem bardzo zadowolony, jeśli zrobisz filtrację to spróbuj towaresu bo może jak masz tak wonną to część się jeszcze może ostać, pamiętaj o dobrym przygotowaniu węgla, schłodzonym destylacie i powolnej filtracji.

Panie Janie!!! mam też tą zaprawkę /jeszcze nie próbowałem/ i widzę że trzeba uważać w takim razie na czas maceracji, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1364

Re: Macerowanie ziół pytanie

Postprzez fantik1 » Piątek, 18 Maj 2012, 20:48

JanOkowita napisał(a):Niektóre zioła mają skrajnie krótki czas macerowania - np. zaprawka ziołowa Benedyktynka (do nabycia w naszym sklepiku AD) wymaga jedynie 1,5 godz.!

...

Dokładnie 1,5 godz? Na przepisie jest do 2, czy to już aby nie za długo? ;)
Sprawdzałem 3 razy i u innych dostawców, czy to nie jakiś błąd.
Bo inne przepisy na benedyktynkę mówią o 3 dniach do tygodnia macerowania.
Dlatego do tej pory leży w szufladzie, ale teraz zabieram się za zalewanie ziółek.
Taką przetrzymaną nalewkę można rozcieńczyć alkoholem i dodać np miodu, wyjdzie na pewno coś innego, ale tez pychota :) , albo używać jako zaprawki ziołowej.
Ja nie wiem jak Wy, ale pysznej ziołówki to ja to na jednym wieczorem, czy po obiadku to nie mogę poprzestać :odlot: .
Pozdrawiam
Slainte!
Awatar użytkownika
fantik1

 
Posty: 48


Wróć do Wina różne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości