maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 15 mar 2014, 20:54
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Tak. 2 pełne pojemniki czarnej porzeczki zalałem 70% alkoholem i zostawiłem na ponad 6 tygodni. W smaku nalewce nic nie brakuje ani nie ma niechcianych posmaków. http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p105437
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 15 mar 2014, 20:54
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Zastanawia mnie czy każdy "plastik spożywczy" ogarnie 70% alko. Gdzieś kiedyś czytałem, że któreś ogarniają tylko do 40% ale nie mogę tego znaleźć. Poszukaj symbolu na wiaderku i sprawdź w necie czy się nadaje. Wujek Gogiel prawdę powie.
Chociaż z drugiej strony to gr000by wie co pisze. Tylko czy macie te same wiadra??
Chociaż z drugiej strony to gr000by wie co pisze. Tylko czy macie te same wiadra??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Polipropylen (PP) i polietylen (PE) bez problemu ogarniają benzynę i inne płynne węglowodory, które są agresywniejsze wobec nich niż etanol, więc 70% alkohol dla nich to pryszcz. Szczególnie te w wersji do spożywki (znak noża i widelca), bo zawierają mniej wypełniaczy i zmiękczaczy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 15 mar 2014, 20:54
- Podziękował: 3 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Obecnie posiadam pojemnik fermentacyjny transparentny ( bardzo fajny, ponieważ widać co się w nim dzieje) , muszę zobaczyć te oznaczenia czy takowe posiada czyli PP lub PE.
A tak z ciekawości jeszcze spytam, czy może ktoś macerował 70% w butelkach po wodzie niegazowanej z Biedronki ? Ciekaw jestem jak te się sprawują na tak agresywny etanol?
A tak z ciekawości jeszcze spytam, czy może ktoś macerował 70% w butelkach po wodzie niegazowanej z Biedronki ? Ciekaw jestem jak te się sprawują na tak agresywny etanol?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Butelki PET po wodzie nie nadają się do kontaktu z alkoholem spożywczym - tworzywo to zawiera kupę zmiękczaczy, które mogą przechodzić do mocnego alkoholu. Wino/piwo/cydr jak najbardziej można w nich trzymać, alkohol do ponownej przeróbki (przedgony, pogony) też, ale nie alkohol do spożycia (wódki, nalewki, spirytus).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: maceracja w pojemnikach fermentacyjnych
Nie przetrwają. PET pod wpływem NaOH zaczyna się rozkładać, szczególnie na ciepło. PET jest poliestrem i pod wpływem zasady (NaOH) ulegnie powolnemu zmydleniu. Wykorzystaj szkło albo stary garnek metalowy, a jak plastik to PE lub PP - z nich wykonywane są opakowania na odczynniki chemiczne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 15 mar 2014, 20:54
- Podziękował: 3 razy