Witam
Będąc ostatnio we Włoszech na jednym z bazarków pod Mediolanem sprzedawali różne lokalne specyfiki. Jednym z nich było coś co przypominało węgiel. Na moje pytanie: co to jest?, padła odpowiedź że dodaje się to do wódki więc siłą woli mnie zainteresowało i kupiłem kawałem nie wiedząc nawet co to jest.
Po powrocie poszukałem w Google i okazało się, że kupiłem wyciąg z lukrecji:
No i teraz jest oczywiście problem bo co z tym zrobić, ma może ktoś jakieś pomysły. Z tego co na necie można znaleźć to włosi robią z lukrecji nalewki, i całą masę słodyczy. Niestety moja zerowa znajomość włoskiego nie pozwala na zagospodarowanie zakupu i przetestowanie co do za cudo wychodzi jak psotę z lukrecją się połączy.
Pozdrawiam
Rys
Lukrecja
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Lukrecja
Może mało wniosę do tematu, ale będąc dzieckiem czasami jadłem lukrecję jako namiastka cukierka.
Pamiętam jej lekko gumowato klejącą konsystencje. O smaku przyjemnym podobnym do kopru włoskiego czy anyżu.
Na pewno słodycz jest dużo mniejsza od cukru, miodu etc.
W sumie było to smaczne / inne. Ale skoro robią z tego likier, to zrób 100 ml i przetestuj na znajomych.
Pamiętam jej lekko gumowato klejącą konsystencje. O smaku przyjemnym podobnym do kopru włoskiego czy anyżu.
Na pewno słodycz jest dużo mniejsza od cukru, miodu etc.
W sumie było to smaczne / inne. Ale skoro robią z tego likier, to zrób 100 ml i przetestuj na znajomych.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja
Zrobiłem tak jak W_TG zasugerował 250ml psoty i wrzuciłem kilka małych kawałków - dam znać co wyszło
Co do smaku przypomina cukierki Kopalnioki tylko bardziej gorzkie
Pozdrawiam
Rys
Pani sprzedająca walneła młotkiem bo bryła była wielkości blachy do pieczenia i za taki kawałek 100g ze 2 EUR dałemjurek1978 pisze:Dużo za to zapłaciłeś jeśli można wiedzieć ?
Zrobiłem tak jak W_TG zasugerował 250ml psoty i wrzuciłem kilka małych kawałków - dam znać co wyszło
Co do smaku przypomina cukierki Kopalnioki tylko bardziej gorzkie
Pozdrawiam
Rys
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja
Tu znajdziesz wiecej informacji na ten temat chociaż jak tam wyczytałem nie są robione z lukrecji
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012 ... nioki.html
Pozdrawiam
Rys
Śląskie bombony - czyli po polsku cukierki na Śląsku kiedyś wyrabiane, a ponieważ teraz moda na stare smaki to wznowili ich produkcjeJanOkowita pisze:Co to są te Kopalnioki ???
Tu znajdziesz wiecej informacji na ten temat chociaż jak tam wyczytałem nie są robione z lukrecji
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012 ... nioki.html
Pozdrawiam
Rys
-
- Posty: 212
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Lukrecja
Nie każdemu smakują bo lukrecja jest specyficzna. Dla mnie ten smak to wspomnienia z dzieciństwa - więc pycha!
Tradycyjne śląskie karmelki z lukrecją. Na wiele lat zapomniane przez handel PRL i zapatrzony w zachód młody kapitalizm III RP. Teraz do kupienia również w dużych sieciach w całym kraju.JanOkowita pisze:Co to są te Kopalnioki ???
Nie każdemu smakują bo lukrecja jest specyficzna. Dla mnie ten smak to wspomnienia z dzieciństwa - więc pycha!
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja
Minął prawie tydzień więc pora na oględziny.
Co zrobiłem: Wrzuciłem 3 odłamane kawałki po 1cm wielkości (w sumie może było 2g lukrecji) do 250ml 50% psoty
Efekt: Smakuje jak porter tylko "lekko" mocniejszy, kolor jak kawa, pieni się tak mocno jak Guinness, zapach kawy cappuccino
Wg mnie brakuje trochę słodyczy więc dosypałem 3 łyżki cukru, wymieszałem i odstawiam na kolejny tydzień
Pozdrawiam
Rys
Co zrobiłem: Wrzuciłem 3 odłamane kawałki po 1cm wielkości (w sumie może było 2g lukrecji) do 250ml 50% psoty
Efekt: Smakuje jak porter tylko "lekko" mocniejszy, kolor jak kawa, pieni się tak mocno jak Guinness, zapach kawy cappuccino
Wg mnie brakuje trochę słodyczy więc dosypałem 3 łyżki cukru, wymieszałem i odstawiam na kolejny tydzień
Pozdrawiam
Rys