Witam wszystkich zainteresowanych Zachęcony przez kolegę Kucyka postanowiłem przedstawić szerokiemu gronu specjalistów mój sprzęt. Z góry pragnę zaznaczyć że sprzęt kompletowałem zanim trafiłem na stronkę AD za którą wielki szacun dla twórcy. Więc do rzeczy pierwsza psota powstała metodą miskową ale to sprzęt mojego rodziciela więc niech on się nim chwali PSOTNIK 5 Na Psotnik 5 składa się: - garnek 5l - spisany na straty przez moją lube - chłodnica szklana - Tesco "żyj w nędzy bez pieniędzy" 45 zł - wężyki - około 20 zł - pompka do wody - Allegro (sklep żeglarski) 52zł w tym przesyłka
Załącznik:
psotnik 5 -2.JPG
Załącznik:
psotnik 5 -1.JPG
Sprzęt rozgrzewa się w 45 min następnie regulacja płomienia i 40 min zbieranie ambrozji i znowu 15 min przygotowanie następnego gara. I tak w kółko bo balon miał 19 l nastawu z kompotów a na raz wlewałem 4l. To był HORROR!! I w tym miejscu pojawiło się światełko w tunelu. Jestem u teściów i oczom nie wierze KANA OD DOJARKI . No cóż zaczynam negocjować z teściem tężę kanę i tu zong. Lawina pytań "a po co, a na co" i cóż musiałem powiedzieć do jakich celów jest mi niezbędna. I co się dzieje? Błysk w oku teścia, mówi że zaraz wróci i wrócił niosąc sprzęcik a że miał mało wydajną chłodnice zrobiłem mix którego efektem jest PSOTNIK 23. Oto on:
Załącznik:
psotnik 23 -2.jpg
Zbiornik obliczeniowe 23 l plus reszta jak wyżej jest też miejsce na termometr który bardzo ułatwia pilnowanie procesu
Załącznik:
psotnik 23 -1.jpg
Dla tych którzy dopatrzyli się gumowej uszczelki - teść żyje i ma się dobrze choć sprzęt datowany jest na 1983 r i nie jeden porterament zaopatrzył w napój wyskokowy. Dla świętego spokoju spokojnie wymienię na silikonową. W planach jest Psotnik 50. - keg 50l - kolumna 150-180 (do dyskusji) - RW ZP 5 szt - chłodnica szklana - już znana Gdy będzie gotowa na pewno ją też przedstawię. Pozdrawiam i czekam na ocenę (liczę się też z krytyką)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Czas to pieniądz, pieniądz to piwo. Więc pijmy to piwo puki czas.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
No cóż pierwsze psocenie nie wypadło najlepiej -najpierw grzałem na kuchence na której pędził Noe i rozpędzenie trwało 2h a tu temperatura 35', przestawienie na nową kuchenkę (ile się nasłuchałem że to nowa) potem musiałem przerwać w połowie bo wyjazd się urodził( ach te kobiety). Tak że jak sprzęt "wyczuje" do dopisze. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ Czas to pieniądz, pieniądz to piwo. Więc pijmy to piwo puki czas.
Twój sprzęcik planowany jest bardzo dobry. Tylko zamiast zimnych palców daj spiralkę zwinięta z rurki miedzianej tak, żeby mieściła się w kolumnie pionowo nie dotykając ścianek. Odbiór pary zorganizuj w czapce kolumny, przez nią tez przepuść sobie króćce spirali i osadź termometr. Jak spiralka będzie miała te 15 cm, skropli Ci wszystko bez trudu i będziesz mógł uzyskac refluks od 0 do 100% Kolumna im dłuższa, tym lepsza, myślę, że powinna być taka długa, jak Ci pomieszczenie pozwoli, choc kolumna ponad 150 cm wypełnienia juz wiele więcej nie wnosi.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Na razie ogranicz mnie wyskość mieszkania, ale jestem w trakcie załatwiania formalności potrzebnych do rozpoczęcia budowy. W domu mam mieć kanał, a jak będe miał kanał wstawie dodatkow segment między keg a RW ( możliwe że zrobie spirale). Dzięki za podpowiedż. Pozdrawiam Dines
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości