Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Koledzy!

Moja szanowna małżonka bardzo lubi likier czekoladowy na bazie czekolady Wedel i wódki Chopin, tak sobie myślę, że muszę coś takiego "uwarzyć" w domowych warunkach... Mam przez kilka dni dostęp do b.dobrej jakości miazgi kakaowej, miazgi orzechowej i b.dobrej jakości czekolady mlecznej/półgorzkiej/gorzkiej.

Zna ktoś sprawdzony i dobry przepis na likier czekoladowy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
alembiki

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: janik »

Przepisów jest wiele a ryzyko próby jest niewielkie więc można spróbować . :D
Przepis na 500 ml.
100g. czekolady gorzkiej
250 ml. mleka skondensowanego - słodkiego
250 ml. wódki
opcjonalnie przyprawa do piernika lub cynamon
Zamiast czekolady można użyć kakao 50 - 70 g. :idea:

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: Riddick »

Co prawda to krem a nie likier, ale może małżonce zasmakuje.
Sam nigdy nie robiłem, przepis pochodzi z książki A.Fiedoruka "Okowita Przepalanki Nalewki I Miody Pitne"
składniki:
1/2 laski wanilii
150ml mleka
80g kakao
300ml syropu z cukru ( sporządzony z 1kg cukru i 1l wody ) [ tak jest w przepisie ale że potrzebujemy 300ml to raczek styknie 250g/250ml ]
2 jajka
200ml spirytusu

Gotujemy mleko z wanilią. Odrobiną mleka rozrabiamy kakao i wlewamy do gorącego mleka. Krótko gotujemy, schładzamy i wyjmujemy wanilię.
Z syropu i jajek ucieramy masę. Dodajemy ostrożnie spirytus i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną łączymy z mlekiem, wstawiamy do kąpieli wodnej
i ogrzewamy do 50C (nie więcej bo będzie trącić jajkami). Rozlewamy do Butelek.
Adnotacja:
Specjał przeznaczony do szybkiego spożycia.

PS. Gdybyś zdecydował się daj znać jaki rezultat, testuję kilka przepisów z tek książki ale jest tego tyle że zajmie mi to chyba kilka lat.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: wawaldek11 »

Jaja całe, czy tylko żółtka?
Pozdrawiam,
Waldek

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: Riddick »

Chyba całe przepis przepisałem w całości nigdzie nie było wzmianki by rozdzielać

tomeks
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 21:13
Krótko o sobie: Jestem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: DZL
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: tomeks »

Przepis z naszego forum: jeśli chcecie aby żona lub dziewczyna zaczęła bardziej akceptować wasze hobby to polecam likier kawowy. Składniki 4 puszki mleka kandyzowanego niesłodzonego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki kakao, kilo cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wlej mleko do garnka i postaw na mały ognie, następnie rozpuść cukier i cukier waniliowy- ciągle mieszając dodajcie kawę i kakao. Zagotować i odstawić na bok aby ostygło. Dodaj pół litra spirytusu i gotowe. Można pić następnego dnia. Gwarantuje że nie będzie mogła się oderwać, a my tym czasem możemy spokojnie siedzieć sobie w piwnicy i wlepiać oczy w chłodnicę....

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: chprzemo »

Dzięki Panowie za przepisy, muszę coś zrobić na 20.01 więc przetestuję wszystkie trzy :)

Riddick- ponawiam pytanie kolegi wawaldek11- jakie jajka stosować?

Jeszcze jddno- Jak myślicie, czy kąpiel wodna do 50 *C zabezpieczy trunek przed zepsuciem? W końcu co jajka... Wolałbym pół rodziny jakąś salmonella lub innym badziewiem nie zarazić.....
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: Riddick »

Info o jajach pisałem powyżej ( sorki za opóźnienia nie mam jeszcze 30 postów i muszę czekać na akceptacje władz forum)
Co do salmonelli to temp zabójcza to 60-65 więc ryzyko jest. Jednak nie martwił bym się jeszcze nie słyszałem by ktoś umarł od ajerkoniaku.
A ja na diecie tłuszczowej pożerałem 10-15 jaj dziennie nagminnie zaczynając od koktajlu po przebudzeniu 5 surowych duszkiem ze szklaneczki i nic mi nie jest.
alkohol na pewno tez jakoś sterylizuje nasze produkty.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Likier czekoladowy- potrzebny przepis

Post autor: Optoelektron »

Riddick pisze:Chyba całe ...
Instynkt podpowiada że same żółtka, białko w alkoholu się ścina na białego gluta ;).
Pozdrawiam.
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”