Likier cebulowy z czosnkiem na słodko

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Post autor: czamnian »

Słodki likier cebulowy z czosnkiem:
Składniki:
 1 cytryna
 1 jabłko
 Kawałek imbiru i 2-4 goździki
 3 łyżki miodu – najlepiej gryka
 Półtora cebuli
 Półtora główki czosnku
 250ml syropu z kwiatu bzu czarnego
 1,5l destylatu macerowanego;
Maceracja destylatu:
1,5l destylatu 80% zalać na skórki 2 cytryn( mogą być z albedo lub nie, nie ma to znaczenia w całym jej smaku), dodać szczyptę kurkumy, kardamonu, 100ml syropu z mniszka lekarskiego.

Po 2-3 tygodniach maceracji alkoholu, bierzemy większy słój i odcedzamy płyn. Do słoja wrzucamy pokrojone w kostkę czosnek, cebulę, cytrynę, jabłko, imbir oraz goździki; następnie mieszamy wszystko ze sobą, wrzucamy skórki z maceracji i zalewamy syropem z kwiatu bzu. Alkohol łączymy z miodem, po czym następnie wlewamy do słoja i na 3 miesięczny leżak. Po sklarowaniu się naszej nalewki filtrujemy ją i odstawiamy na minimum rok. Nalewka jest pijalna już po sklarowaniu, lecz całą harmonię smaku najlepszą dla kubków smakowych osiąga po minimum rocznym leżakowaniu. :pije:

Być może nie każdemu zasmakuje, lecz odznacza się łagodną słodkością, a cebulka i czosnek dość mocno rządzi jej smakiem - jednak nie wpływają negatywnie na jej smak. Ja sięgam po nią tylko w zimie i łykam z gorącą herbatą :ok:
Na zdrowie!
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”