Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 23:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Legalizacja według Palikota
PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 10:18 
Tematy: 1
http://biznes.onet.pl/palikot-chce-lega ... rasa-detal

Ciekawe czy uda mu się naprawdę zalegalizować wytwarzanie domowego alkoholu, trzymam kciuki :respect:

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
 Tytuł: Re: Palikot na prezydenta!
PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 10:49 
Tematy: 11
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wielu już próbowało i nikomu się nie udało.
Najprawdopodobniej ustawy nie będzie, nie przejdzie, a jeśli już to na warunkach przez nas nie do zaakceptowania.

W Rosji można pędzić na własny użytek i społeczeństwo sobie chwali. Ale u nas nikt nie wypuści z łapska (z budżetu) takiej forsy z akcyzy...

Palikot na prezydenta? Czemu nie, zagłosuję i od razu wyjeżdżam z kraju :D

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 11:52 
Tematy: 4
Osobiście uważam, że legalizacja wytwarzania alkoholu na własne potrzeby wcale nie uszczupli państwowego budżetu. Przecież nie będzie tak, że każdy obywatel od razu zacznie wytwarzać wódeczkę w domu. Nie wierzę, że zalatany i zapracowany człowiek znajdzie czas na produkcje. Jak będzie chciał się napić to kupi w sklepie.
A ci, którzy pędzą i traktują to jako hobby to i tak będą to robili.

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 12:15 
Może od razu nie, ale z czasem alkohole-domowe.pl stały by się gigantem na miarę google (dużo nowych użytkowników zainteresowanych własną produkcją) :D
Moim zdaniem jest to zasada dla zasady. Państwo musi chronić jedno z głównych źródeł dochodu
(akcyzy, koncesje na sprzedaż nie mówiąc już o ochronie „przemysłu spirytusowego i związanych z nim miejsc pracy”).

@remogg
Cytuj:
Nie wierzę, że zalatany i zapracowany człowiek znajdzie czas na produkcje. Jak będzie chciał się napić to kupi w sklepie.

Jest też druga możliwość. Zalatany i zapracowany człowiek tym bardziej będzie zwracał uwagę na ilość pieniędzy, które wydaje (w końcu poświęcił na ich zdobycie wiele czasu i wysiłku), a własna produkcja jest chyba mimo wszystko tańsza. Chociaż sadzę, że tych będzie zdecydowanie mniej.

Ale oczywiście jest to tylko gdybanie. Nie mam pojęcia jakby to wyglądało w praktyce.

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 12:32 
Tematy: 60
No nie wiem, czy jest tak bardzo tańsza- weź pod uwagę wodę, prąd, gaz, ceny cukru, drożdży, pożywek, sprzętu- na początku wydajesz jednak te kilka setek, więc wóda zwraca się po stosunkowo długim czasie.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 12:54 
Tematy: 1
A mi się wydaje że Ci którzy produkują w domu mogliby na tym zarobić, skoro można by bimber sprzedawać z własnego gospodarstwa. Ja zauważyłem że komu bym nie wspomniał o bimbrze to od razu im ślinka cieknie. Ja osobiście nie produkuje, brak funduszy, sprzętu i doświadczenia. Ale kto wie może kiedyś zaczne, a co do tego Palikot na prezydenta to taki żarcik, a może użytkownicy tego forum powinni założyć partie o nazwie "Alkozakon" i startować do wyborów do Sejmu ;)
pozdrawiam

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 14:29 
Misio89
Cytuj:
A mi się wydaje że Ci którzy produkują w domu mogliby na tym zarobić,

Rozumiem, że chodzi Ci o legalną działalność. Prawda jest taka, że przy takim opodatkowaniu opłacalna jest tylko masowa produkcja.

Cytuj:
a może użytkownicy tego forum powinni założyć partie o nazwie "Alkozakon" i startować do wyborów do Sejmu

Taka partia już istnieje, nazywa się Anonimowi Alkoholicy :D (ma bardzo wielu członków i sporo potencjalnych wyborców) Zresztą wielu z nich już od dawna siedzi w Sejmie, jeden był nawet prezydentem ( Ludwiku D. i Sabo, nie idźcie tą drogą, czy jakoś tak ) ;D

Zygmunt
Cytuj:
No nie wiem, czy jest tak bardzo tańsza- weź pod uwagę wodę, prąd, gaz, ceny cukru, drożdży, pożywek, sprzętu- na początku wydajesz jednak te kilka setek, więc wóda zwraca się po stosunkowo długim czasie.

Znam paru bardzo przeciętnych Kowalskich (jeszcze z zamierzchłej epoki), którzy zamiast grzać w kegu i frakcjonować przez AAbratka albo Bokakoba do produkcji bimbru używają emaliowanego gara z pokrywą i Spiral Still'a, którego zresztą sam opisywałeś tutaj the-spiral-still-t1673.html . Do tego woda z pompy ulicznej ( w Szczecinie jeszcze są) drożdże do pieczenia i opał węglowy zawiniętym z koksowni :D To wszystko filtrują na zwykłym węglu drzewnych (nie wiem tylko z jakiego drzewa) wg jakieś staropolskiej metody.

Oczywiście nie powinniśmy opierać się na skrajnych przykładach. Ale to uświadamia na, że koszty zawsze można ciąć, a normy zmieniać bo przecież nie każdy Polak pije na co dzień Absolut :D

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 15:12 
Tematy: 60
flugcojg napisał(a):
Znam paru bardzo przeciętnych Kowalskich (jeszcze z zamierzchłej epoki), którzy zamiast grzać w kegu i frakcjonować przez AAbratka albo Bokakoba do produkcji bimbru używają emaliowanego gara z pokrywą i Spiral Still'a, którego zresztą sam opisywałeś tutaj the-spiral-still-t1673.html . Do tego woda z pompy ulicznej ( w Szczecinie jeszcze są) drożdże do pieczenia i opał węglowy zawiniętym z koksowni :D To wszystko filtrują na zwykłym węglu drzewnych (nie wiem tylko z jakiego drzewa) wg jakieś staropolskiej metody.

Da się i garnkiem z miską- ale mi chodziło raczej o wytwarzanie czegoś, co można by porównać z tym dostępnym w sklepie... Ale masz rację, da się i za 2zł ;)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 15:19 
Tematy: 5
Politycy traktują społeczeństwo jak idiotów pozwalając na coś lub nie. Zależy to od ich widzimisię lub raczej ich interesów. Jakimś nieporozumieniem jest na przykład zabronić ludziom robić w domu dżemy, aby później łaskawie, po spełnieniu wymyślonych przez siebie warunków i za opłatą pozwolić znowu! Normalnie pretekst dla okradania obywatela! Tak jak z bimbrem. Urzędnik jak dziecku ma pozwalać i go kontrolować... Jacy wtedy politycy są ważni i potrzebni, a koszt ich utrzymania warty każdych pieniędzy.

Zastanawia mnie, dlaczego ta ostatnia inicjatywa wychodzi od POsła, który jest powiązany z przemysłową produkcją alkoholi. Tu gdzieś jest kruczek, chyba nawet domyślam się gdzie...

PostPostNapisane: piątek, 5 lut 2010, 15:49 
Zabronili produkcji dżemu?! :o Lecę ostrzec babcię :D

Cytuj:
Tu gdzieś jest kruczek, chyba nawet domyślam się gdzie...

Co masz na myśli, bo z tego co słyszałem to Palikot dostał niewygodne pytanie w odpowiedzi na które głupio-mądro odpowiedział, że rolnik mógłby sprzedawać bimber ... i od tego się zaczęło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1