Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Smaki i zapachy owocowe mam ale w winiakach i tam mi one nader smakują. Nie wyczuwam takich smaków w ŁKZWJ.
Jeśli jeszcze nie robiłeś to zachęcam do prób. Faktem jest, że zacierane zboża w tym kukurydza, daje coś o wiele bardziej esencjonalnego.
Ja zaś mam do Ciebie pytanie, czy kiedykolwiek robiłeś ŁKZWJ? Ja zrobiłem 2 serie i obie mnie satysfakcjonują. Druga seria z dodatkiem słodu jęczmiennego dymionego/wędzonego. W obu przypadkach oceniony (wiadomo, że trochę po znajomości) jako lepszy od Jim Bim'a z Lidla.michal278 pisze:Pytanie mam. Czy komuś wyszedł destylat o ciężkich smakach, ...
Smaki i zapachy owocowe mam ale w winiakach i tam mi one nader smakują. Nie wyczuwam takich smaków w ŁKZWJ.
Jeśli jeszcze nie robiłeś to zachęcam do prób. Faktem jest, że zacierane zboża w tym kukurydza, daje coś o wiele bardziej esencjonalnego.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2017, 17:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej roboty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: okolice Wieliczki
- Podziękował: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam, czytam całe forum ŁKZWJ i analizuje, ale nie tylko. Właśnie mój pierwszy nastaw po 14 dniach dobiegł do mety fermentacyjnej 0 Blg . Drożdże FERMIOL, 3,5 kg cukru, 3,5 kg ześrutowanej na maszynce do mięsa kukurydzy (wysuszona prosto z pola) i 20 l wody. Fermentacja przebiegała bardzo spokojnie. Jutro będzie chwila prawdy na krótkiej kolumnie z wypełnieniem w sprężynki miedziane 20 cm. Mam jedno pytanie: po ściągnięciu wsadu z fermentatora osad zalać czystą wodą czy z dodatkiem cukru bo na forum jeden pisze tak a inny znów, że inaczej.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Robiłem bardzo dużo wujka, jakieś koło 200l gotowego produktu. Był też stażony w beczce dębowej dwa miesiące by nie przedębić. Smak niestety jak pisałem kwiatowy. Nie można się doszukać banana kokosa i tego czegoś ciężkiego. Owszem zapach burbonu, oleistość. Jak ktoś chętny na zamianę próbek zapraszam na Pw.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Drożdże ciągle się mnożą, ale ciągle też umierają. Dlatego warto gęstwę zebrać np. do dużego słoika i używać tylko żywej (jasnej) części do kolejnych nastawów/zacierów, zostawiając zdechniętą część do wylania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jeden z kolegów to śrutę dokładnie płukał, a i tak pozostawała mu wystarczająca ilość drożdży do startu nastawu. Inni nic na ten temat nie piszą.
Ja zlewając nastaw robię to tak, że lewaruję czyste z nad śruty pozostawiając około 1 cm płynu nad zbożem. To co zostało w fermentorze mieszam i zlewam płyn oddzielając od śruty, lejąc powoli na sito tak, żeby nie wszystko z fermentora wywalić, a jednak by płyn został zlany. Śrutę z sita wsypuję z powrotem do fermentora.
Skutek tych działań jest taki, ze w śrucie pozostaje wystarczająca ilość drożdży. Pozostały, odcedzony/oddzielony nastaw z dużą ilością drożdży pozostawiam do sklarowania i fermentuję następnym razem. Osad wyżucam, chociaż jest tam sporo dobrych drożdży.
Tym sposobem osadu w śrucie jest tyle ile być powinno.
Ja zlewając nastaw robię to tak, że lewaruję czyste z nad śruty pozostawiając około 1 cm płynu nad zbożem. To co zostało w fermentorze mieszam i zlewam płyn oddzielając od śruty, lejąc powoli na sito tak, żeby nie wszystko z fermentora wywalić, a jednak by płyn został zlany. Śrutę z sita wsypuję z powrotem do fermentora.
Skutek tych działań jest taki, ze w śrucie pozostaje wystarczająca ilość drożdży. Pozostały, odcedzony/oddzielony nastaw z dużą ilością drożdży pozostawiam do sklarowania i fermentuję następnym razem. Osad wyżucam, chociaż jest tam sporo dobrych drożdży.
Tym sposobem osadu w śrucie jest tyle ile być powinno.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: piątek, 3 sty 2014, 20:12
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Ballantines oraz włase dzieła
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Małopolska, gdzieś koło Tarnowa
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witajcie. Proszę poradę do przepisu ŁKZWJ. Postępuję zgodnie z przepisem z postu pierwszego. Jestem po trzecim procesie, destyluję na pot still jeden raz. Problem polega na tym że nawet odbierając bardzo wolno 2-3 krople/s nawet od samego początku nie mogę uzyskać mocy powyżej 75-78% , więc w praktyce wygląda to tak że zaczyna kapać moc około 75% - odbieram wiadomo 100 ml. jako syfy i przedgon , następnie tej części ponad 80% co jest za czyste na whysky i trzeba przeznaczyć na czystą wódkę wiadome nie mam, potem serce odbieram według uznania zapachowego to jest średnio do do ok 58% wiem może że zbyt nisko schodzę ale odpowiada mi jeszcze zapach no i gdybym przerwał przy 70% to niewiele bym uzyskał, reszta od razu jako pogon odbieram do 20% z przeznaczeniem na wódkę. Walory smakowe i zapachowe powstałego trunku są według mnie bardo dobre lecz już w trakcie spożywania pojawia się taki specyficzny leciutki "ból " głowy (ja to momentalnie wyczuwam) który przypomina o braku odpowiedniej czystości trunku.
Co powinienem zrobić ? czy destylować dwa razy ? za pierwszym razem szybciej , nie dzielić nie odlewać wydusić ile % się da i dopiero za drugim razem uzyskany destylat rozcieńczyć w razie potrzeby wodą do 30% i wtedy dokładnie, starannie destylować ( tak postępuję z owocówkami np. ze śliwowicą) co też automatycznie podniesie mi nieco % na początku, i będę miał jakieś pole manewru z odebraniem czegokolwiek w przedziale 70% czy powiedzmy 65%-80% ?? czy zastosować deflegmator z wypełnieniem sprężynkami który posiadam ze szczytową chłodnicą (zimne palce ) i destylować z jego udziałem raz ? tylko czy on mi zbyt nie oczyści produktu ? i to już nie będzie whysky ?
I jeszcze jedno pytanie - ile wytrzymają drożdże jeśli opróżnimy naczynie fermentacyjne ( wiadomo zostawiając tam ten cały osad a tego się zbiera z 4 albo 5 litrów) dolejemy wody ale jeszcze bez dundru i cukru bo gorący lub nie mamy czasu ile wytrzymają ? w przepisie jest żeby nie czekać do jutra tylko od razu schłodzić dodać cukier i wlewać a w rzeczywistości ? wytrzymają tak ze 24 godziny ? w temp 18-20 stopni?
Co powinienem zrobić ? czy destylować dwa razy ? za pierwszym razem szybciej , nie dzielić nie odlewać wydusić ile % się da i dopiero za drugim razem uzyskany destylat rozcieńczyć w razie potrzeby wodą do 30% i wtedy dokładnie, starannie destylować ( tak postępuję z owocówkami np. ze śliwowicą) co też automatycznie podniesie mi nieco % na początku, i będę miał jakieś pole manewru z odebraniem czegokolwiek w przedziale 70% czy powiedzmy 65%-80% ?? czy zastosować deflegmator z wypełnieniem sprężynkami który posiadam ze szczytową chłodnicą (zimne palce ) i destylować z jego udziałem raz ? tylko czy on mi zbyt nie oczyści produktu ? i to już nie będzie whysky ?
I jeszcze jedno pytanie - ile wytrzymają drożdże jeśli opróżnimy naczynie fermentacyjne ( wiadomo zostawiając tam ten cały osad a tego się zbiera z 4 albo 5 litrów) dolejemy wody ale jeszcze bez dundru i cukru bo gorący lub nie mamy czasu ile wytrzymają ? w przepisie jest żeby nie czekać do jutra tylko od razu schłodzić dodać cukier i wlewać a w rzeczywistości ? wytrzymają tak ze 24 godziny ? w temp 18-20 stopni?
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Ja robiłem tak, że po odlaniu 150 ml z kotła 27l odbierałem wszystko. I tak 3 razy. Potem trzy nastawy gotowałem razem uzupełniając wodą do tych moich 27 litrów. Uzyskiwałem w ten sposób około 8 litrów 60%, które następnie dębiłem. Kilka dni temu sięgnąłem po mój wyrób sprzed prawie trzech lat. Jak dla mnie - miodzio.
A. Robiłem w proporcjach 4 kg śruty - 4 kg cukru.
A. Robiłem w proporcjach 4 kg śruty - 4 kg cukru.
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jak szukacie prostego przepisu na JD to tu http://www.instructables.com/id/Tenness ... k-Daniels/ i https://www.clawhammersupply.com/blogs/ ... key-recipe. Drugi prostszy.
Testowałem oba i muszę przyznać, że ten z gotowaniem kukurydzy daje lepszy efekt (17blg) tyle, że czasochłonny.
A jak Wy postępujecie z kukurydzą? Gotujecie czy tylko wrzucacie na temp jej dedykowaną do kleikowania czyli ok72-74stC?
Testowałem oba i muszę przyznać, że ten z gotowaniem kukurydzy daje lepszy efekt (17blg) tyle, że czasochłonny.
A jak Wy postępujecie z kukurydzą? Gotujecie czy tylko wrzucacie na temp jej dedykowaną do kleikowania czyli ok72-74stC?
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam. Podpowiedzcie proszę, bo nie jestem pewny a i doświadczenia brak:) Mój Jessie właśnie kończy czwarty cykl i tu pytanie - patrząc na rurkę ferm. to już blisko dobę stoi, ale po otwarciu za każdym razem widać jak pojedyncze większe bąble z dna się odrywają - tak może 2-4szt. na sekundę. Poza tym cisza - szum całkiem ustał i tylko to - no i blg stanęło na około 0-2 i nie widać aby ostatnie kilkanaście godzin szło dalej niestety (poprzednio szedł do ujemnych i dopiero stawał, przy 3-cim nastawie zatrzymał się około 0). Zastanawiam się teraz: nie czekać dłużej i puszczać na rurki czy zostawić, bo jakieś tam bąble czasem idą? pytanie też o tyle istotne, że w czwartek wyjeżdżam i wracam w sobotę, więc albo dziś i jutro gotuję (muszę na 2 razy bo garnek max 12l) albo stoi tak do niedzieli/poniedziałku...
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dzięki za info - to zostawiam jak jest:) Z pewnością się lepiej sklaruje. Przy okazji podzielę się doświadczeniami amatora - może komuś będą pomocne:) Ten przepis w znacznej mierze przyczynił się do rozpoczęcia przygody, więc przerobiłem trochę sprzęt zalegający na strychu i do boju:) Jako prawdziwy amator, przeczytałem przepis (pozostałe 70 stron wątku postanowiłem czytać podczas gotowania - jest wtedy trochę czasu) i potraktowałem go dość dosłownie... Czyli: wsyp, wrzuć, dolej, zasyp drożdże... Nie wykonałem ani jednej dodatkowej czynności, o których już teraz trochę poczytałem, czyli cukier nie był nawet rozmieszany, drożdże (fermiole) wylądowały prosto do fermentera itd - po prostu wrzuciłem jak leci zalałem i zamknąłem. Dopiero wyrzucając opakowanie po drożdżach zapoznałem się z instrukcją i zbladłem:) potem zacząłem wertować kolejne strony i wątki forum no i stwierdziłem, że trochę roboty z kukurydzą w plecy (miałem prosto z pola - ręczne obieranie a potem śrutowanie w robocie kuchennym...). Jednak okazało się, że natura jest mądrzejsza - początkowo spokojnie, potem nieco lepiej i drożdże bez problemu przerobiły... Teraz będzie 5-ty cykl i Jessie ma się nieźle! Wniosek więc z tego nieplanowanego eksperymentu, że nawet jeśli się coś zaniedba, jest spora szansa powodzenia:) Co do samej kukurydzy - z pola, kolby zbierane z tego co kombajn zostawił, nie płukana, nie parzona, śrutowana w zwykłym robocie - w kielichu do koktajli itp (tylko w małych porcjach, bo im więcej wsypane tym dłużej trzeba mielić aby nie było całych ziaren - i wtedy mamy więcej również mączki...)
W pierwszych dwóch cyklach przybyło mi nieco zacieru (jakoś licząc ile dolać wody i dundru nie policzyłem objętości cukru), stąd po trzecim uzupełniłem do równych 25 litrów i dodałem niecałe 0,5 kg cukru więcej. Pierwsze i drugie gotowanie to nauka i poznawanie kociołka:) w trzecim już wynik myślę bardzo dobry - z około 19 l zlewarowanych w fermentera wyszło mi nieco ponad 4l surówki o mocy 50% Po drugiej destylacji dostałem ok 2l pyszności o mocy 80% i trochę ogonów - jak na dość prymitywny sprzęt i znaczne braki w doświadczeniu, wynik mnie ucieszył. Smakowo trzeci pęd również był przepaść od pierwszych dwóch:) Już nie mogę się doczekać kolejnego gotowania - trochę więcej wiem, więc liczę, że znowu wyjdzie ładna porcja pyszności - w butelki z dębem i dołączy do poprzedniej na półeczce:) (oczywiście po bieżącej degustacji części - jak poprzednie) Pozdrawiam
W pierwszych dwóch cyklach przybyło mi nieco zacieru (jakoś licząc ile dolać wody i dundru nie policzyłem objętości cukru), stąd po trzecim uzupełniłem do równych 25 litrów i dodałem niecałe 0,5 kg cukru więcej. Pierwsze i drugie gotowanie to nauka i poznawanie kociołka:) w trzecim już wynik myślę bardzo dobry - z około 19 l zlewarowanych w fermentera wyszło mi nieco ponad 4l surówki o mocy 50% Po drugiej destylacji dostałem ok 2l pyszności o mocy 80% i trochę ogonów - jak na dość prymitywny sprzęt i znaczne braki w doświadczeniu, wynik mnie ucieszył. Smakowo trzeci pęd również był przepaść od pierwszych dwóch:) Już nie mogę się doczekać kolejnego gotowania - trochę więcej wiem, więc liczę, że znowu wyjdzie ładna porcja pyszności - w butelki z dębem i dołączy do poprzedniej na półeczce:) (oczywiście po bieżącej degustacji części - jak poprzednie) Pozdrawiam
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Pozdr.
Ale z tym mieszaniem to różne były opinie w tym wątku - gdzieś na początkowych stronach była dyskusja na ten temat... Choć ja też uważam, że zamieszać czymś czystym spokojnie można - przecież sypiemy kukurydzę bez jej szorowania, woda idzie z kranu itp.Maniecki pisze:Wymieszaj to dobrze raz czy dwa aby wygonić co2 który siedzi na dnie w kukurydzy.
Sent from my F3213 using Tapatalk
Pozdr.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 10:12
- Krótko o sobie: Podobno gbur, ale po paru głębszych ..... ;-))
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Poznań lub okolice ;-)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam
Jestem już po 3 destylacji i za każdym razem mieszam tzn. Po zlewarowaniu do garnka dodaje do kukurydzy wody. Następnie po destylacji i wystudzeniu dundru dolewam go wraz z cukrem. Wszystko mieszam dzięki czemu nastaw się napowietrza a także ruszamy tym zaległe drożdże które są na dnie. Zaczyna pracować praktycznie od razu.
Jestem już po 3 destylacji i za każdym razem mieszam tzn. Po zlewarowaniu do garnka dodaje do kukurydzy wody. Następnie po destylacji i wystudzeniu dundru dolewam go wraz z cukrem. Wszystko mieszam dzięki czemu nastaw się napowietrza a także ruszamy tym zaległe drożdże które są na dnie. Zaczyna pracować praktycznie od razu.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Mieszanie między cyklami ja zastępuję energicznym wlewaniem wody i dundru z wiadra (celowo w 2-3 strony dna fermentatora) - nie ma opcji żeby do dna się nie zamieszało:)
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 gru 2017, 18:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2017, 17:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej roboty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: okolice Wieliczki
- Podziękował: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dzisiaj przegotowałem drugi raz 4-ty nastaw i jestem pozytywnie zaskoczony , wydoiłem 2 litry serducha ( wsadu było 20 L ) . Z poprzednich dwóch wyciągnąłem po 1.5 L . Mam zapytanie do bardziej doświadczonych kolegów w ŁKZWJ jaką procentowość lepiej jest dębić 65% czy rozcieńczyć do 40% i jak długo dębicie?
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 gru 2017, 01:14 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Konieczne były poprawki.
Powód: Konieczne były poprawki.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Nie mam wyjątkowo dużej praktyki, ale Jessiego rozlałem po rozrobieniu do butelek 0,7 o mocy 50% i jedna 60%. Dodatkowo, w ramach eksperymentów użyłem różnych dodatków - kawałki dębu średnie i heavy - USA i francuskiego (nie wiem czy choćby przejeżdżały przez te kraje - ale tak mają na opakowaniach:)) oraz do jednej 50 i 60 dodałem po kawałku laski wanilii (0,5-0,7cm). Żeby jakoś rozwodzić się o porównaniu smaku i zapachów trzeba jeszcze trochę poczekać, ale wstępnie - dąb USA barwi nieco szybciej i intensywniej, w tym 60% butelka dostała kolor szybciej niż ta z tymi samymi dodatkami o mocy 50%. Tak samo wanilia - w destylacie 60%-owym wyraźniej wyczuwalna niż w słabszej (zadana taka sama ilość). Mam teraz surówkę z poprzedniego pędu i ją może po drugim locie dam do większego słoja rozrobioną na 60-65% i zadębię z wanilią. Tu nurtuje mnie jedna kwestia - szkło nie kradnie % tak jak beczka, a do picia za pewien czas 60% to za dużo - rozrabiać potem do oczekiwanej mocy i zostawiać jeszcze trochę na "przegryzienie"? Tylko wtedy chyba należałoby nieco mocniej zadębić, żeby nie było po rozrobieniu rozczarowania...?
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Zgodnie z postami bardziej doświadczonych kolegów, zwykłe gorzelnicze (nie "turbo"!!) lub nawet Juliusz pisał o piekarskich. Fermiole są polecane do zboża więc jak najbardziej powinny być ok. Tak czy inaczej dajesz ich b. małą ilość, bo i tak pracuje na dzikusach:) Powodzenia
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
No chyba nie do końca, albo fermiole (czy inne drożdżaki) i one zdominują nastaw, nawet jak dasz niewielką ilość powiedzmy łyżeczkę to i tak ilościowo będzie ich znacznie więcej niż dziczy. Pewnie można spróbować ze spontaniczną fermentacją i wtedy będą to dzikusy, ale ze zbożami ta akcja może się nie udać i nastaw zdominują jakieś mlekowce i będziesz miał wiadro żuru bezglutenowegoarekwroc pisze:Tak czy inaczej dajesz ich b. małą ilość, bo i tak pracuje na dzikusach:)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
"Postautor: Juliusz » wtorek, 16 gru 2008, 04:54
(...)
Pamiętajmy, że raz zaczęty ten zacier polega na namnażaniu drożdży, które się tam pojawiły - dzikie i z kukurydzy."
I tym się kierowałem pisząc tę odpowiedź. Poza tym - dajemy szczyptę drożdży na start fermentacji i 3,5 kg kukurydzy, która z pewnością jest bogata we własne drożdżaki (jeśli jej nie myjemy, parzymy itp.), dodatkowo co tydzień odciągamy do gara i zalewamy od nowa wodą/cukrem/dundrem i dosypujemy równowartość zebranej kukurydzy świeżą - znowu z pewnością z całą garścią własnych drożdżaków... A może się mylę? - ja to rozumowałem tak jak piszę na podstawie informacji zawartych w tym wątku od początku:)
Pozdr
Rastro, Autor tematu na 2-giej stronie napisał:rastro pisze:Pewnie można spróbować ze spontaniczną fermentacją i wtedy będą to dzikusy, ale ze zbożami ta akcja może się nie udać i nastaw zdominują jakieś mlekowce i będziesz miał wiadro żuru bezglutenowego
"Postautor: Juliusz » wtorek, 16 gru 2008, 04:54
(...)
Pamiętajmy, że raz zaczęty ten zacier polega na namnażaniu drożdży, które się tam pojawiły - dzikie i z kukurydzy."
I tym się kierowałem pisząc tę odpowiedź. Poza tym - dajemy szczyptę drożdży na start fermentacji i 3,5 kg kukurydzy, która z pewnością jest bogata we własne drożdżaki (jeśli jej nie myjemy, parzymy itp.), dodatkowo co tydzień odciągamy do gara i zalewamy od nowa wodą/cukrem/dundrem i dosypujemy równowartość zebranej kukurydzy świeżą - znowu z pewnością z całą garścią własnych drożdżaków... A może się mylę? - ja to rozumowałem tak jak piszę na podstawie informacji zawartych w tym wątku od początku:)
Pozdr
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
A to jakaś sprzeczność jest bo w pierwszym poście tego wątku stoi:
Łyżka stołowa drożdży to jest dużo duuużo więcej niż może być dzikusów na 3,5kg kukurydzy... one też się namnażają, nawet jak będą się namnażać w podobnym tempie to dzikusy zawsze będą na marginesie, pomijając fakt że fermiole pewnie mają znacznie większą tolerancją na alkohol.Juliusz pisze: Na 20L zacieru:
· 20L miękkiej, filtrowanej wody (dobra woda)
· 3.5 kg skruszonej kukurydzy (dobrze skruszona powinna mieć 6-8 kawałków z ziarna). Jeśli używasz karmę dla ptaków zwróć uwagę, aby była jadalna, bez dodatków, środków utrwalających czy pestycydów.
· 3.5 kg cukru
· 1 łyżka stołowa drożdży (gorzelniane, jeśli masz - nie turbo!). Drożdże te dodaje się tylko raz na zapoczątkowanie fermentacji.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
To jeśli tak jest, to nie powinno mieć znacznie większego znaczenia czego użyjemy na starcie? - żeby później nie namnażało nam jakichś smrodliwych drożdżaków, tylko jakieś szlachetniejsze i odporniejsze? W sumie, jakie drożdże było nieco mam wrażenie marginalizowane w wątku, jedynie istotą było - "byle nie turbo, nadadzą się nawet piekarskie". Wydawało mi się to sensowne z tymi dzikimi - podobnie jak w przypadku naturalnych drożdży np. na winogronach itp.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Otrzymałem od kolegi próbki Jessego, sam też zrobiłem nowy cykl. Do porównania miałem też od innego kolegi i sprzed 3lat własne. Świeży przebieg robiłem na kukurydzy z GSu, starszy sam rwałem i śrutowałem. Zarówno mój nowy jak i kolegi Jessy jedzie skarpetą i porównując do tego co miałem to jest fuuuuj. Mi się nasuwa wniosek, że dużo zależy też od gatunku kukurydzy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Kolega @michal278 poruszył tu bardzo ważny temat, który nie doczekał się pełnego wyjaśnienia, a moim zdaniem należy go wyjaśnić do końca.
Jeśli On sam produkował Jessiego kilka razy i wyniki były tak diametralnie różne - to znaczy, że nad problemem należy się pochylić i wypracować wspólne stanowisko.
Mój sposób prowadzenia procesu opisałem w tym wątku, jeszcze powinienem dokładniej opisać użytą kukurydzę.
Aukcja https://drive.google.com/open?id=1wBc_Z ... dL6zvHiirx
Sprzedawca https://drive.google.com/open?id=1LyQ5x ... DTxOU8nSDJ
kruszonka https://drive.google.com/open?id=1vNswM ... bUbI7pOL89
Z zakupionych 25 kg zużyłem może 8÷9 kg
Tego czynnika wymienionego przez michal278, czyli rodzaju, gatunku, odmiany kukurydzy nie brałem pod uwagę. Tymczasem to on może być kluczowym w wyjaśnieniu powstania przyczyny niewłaściwego aromatu i smaku.
Jest całkiem prawdopodobne, że ta sama kukurydza poddana pełnemu zacieraniu odda właściwe smaki, ale już użyta na surowo do ŁKZWJ "spaskudzi" nastaw.
Byłem jednym z tych, którzy wysłali koledze michal278 swój urobek i o smaku również mojego WJ kolega się wypowiadał.
Z innymi zainteresowanymi wymianą swoich wyrobów i wyjaśnieniem zagadki poruszonej w tym poście chętnie się podzielę.
Szczegóły z adresami - oczywiście na PW.
Jeśli On sam produkował Jessiego kilka razy i wyniki były tak diametralnie różne - to znaczy, że nad problemem należy się pochylić i wypracować wspólne stanowisko.
Mój sposób prowadzenia procesu opisałem w tym wątku, jeszcze powinienem dokładniej opisać użytą kukurydzę.
Aukcja https://drive.google.com/open?id=1wBc_Z ... dL6zvHiirx
Sprzedawca https://drive.google.com/open?id=1LyQ5x ... DTxOU8nSDJ
kruszonka https://drive.google.com/open?id=1vNswM ... bUbI7pOL89
Z zakupionych 25 kg zużyłem może 8÷9 kg
Tego czynnika wymienionego przez michal278, czyli rodzaju, gatunku, odmiany kukurydzy nie brałem pod uwagę. Tymczasem to on może być kluczowym w wyjaśnieniu powstania przyczyny niewłaściwego aromatu i smaku.
Jest całkiem prawdopodobne, że ta sama kukurydza poddana pełnemu zacieraniu odda właściwe smaki, ale już użyta na surowo do ŁKZWJ "spaskudzi" nastaw.
Byłem jednym z tych, którzy wysłali koledze michal278 swój urobek i o smaku również mojego WJ kolega się wypowiadał.
Z innymi zainteresowanymi wymianą swoich wyrobów i wyjaśnieniem zagadki poruszonej w tym poście chętnie się podzielę.
Szczegóły z adresami - oczywiście na PW.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
@Seneka - właśnie to miałem na myśli pisząc:
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
imar42 pisze:Jest całkiem prawdopodobne, że ta sama kukurydza poddana pełnemu zacieraniu odda właściwe smaki, ale już użyta na surowo do ŁKZWJ "spaskudzi" nastaw.
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W