Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 23:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: łączenie rur o tej samej średnicy
PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 14:52 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jeśli dobrze czytam to zwykła taśma teflonowa wystarczy. Zwykłe łączenie.
Pamiętaj że całość nie jest pod ciśnieniem.
Śrubunek to koszt prawie 40zł i kręcisz do woli.
Łącze typu SMS to około 100zł.
Taśma teflonowa 2zł. i wystarczy na kilkanaście uszczelnień.

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 15:07 
Tematy: 4
Wald, czy ta zwykła taśma teflonowa może być w kontakcie z oparami ?
Rozważałem takie rozwiązanie, ale j.w. nie mam wiedzy :roll:

Zamieszczę może zdjęcia (co zasugerował kol. Zygmunt), aby zobrazować sytuację

1. cała kolumna
Obrazek

2. połączenie, o które się martwię
Obrazek

Nie ukrywam, iż liczę na Wasze rady :)

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 15:39 
Tematy: 60
Ja bym zeszlifował boki mufy tak, żeby wygodnie klucz nałożyć i gwint uszczelnił teflonem. Nie ma siły, żeby nie było szczelne.
Cosik króciutka ta kolumna, nawet na zmywakach może być problem z osiągnięciem spirytusu... Weź sobie jeszcze zrób jakąś metrową rurę między ten gwint i mufę :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 15:40 
Tematy: 73
Temat teflon vs spirol był wielokrotnie omawiany pod kątem wpływu na właściwości zdrowotne i smakowe destylatów i stwierdzono zgodnie, że jest on właściwym materiałem do wszelakich bimbrowniczych zastosowań.

Taśmę należy nawijać zgodnie z ruchem wskazówek zegara na połowie długości gwintu dając ją cienko: 2-3 warstwy. Złącze zakręcać ręką ewentualnie DELIKATNIE pomagając sobie w tym kluczem. W kolumnie nie ma praktycznie żadnego ciśnienia, zatem wszelkie "buły" z teflonu są nie tylko marnowaniem szczeliwa, ale niczemu nie służą.

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 16:12 
Zygmunt napisał(a):
Ja bym zeszlifował boki mufy tak, żeby wygodnie klucz nałożyć i gwint uszczelnił teflonem. Nie ma siły, żeby nie było szczelne.

Górna część (z mufą) ma ZP, więc jest za co przytrzymać podczas dokręcania. Gorzej może być z dołem :roll:
Skoro teflonek może być, co potwierdza również Kucyk, to trzeba będzie tak zrobić :P

Zygmunt napisał(a):
Cosik króciutka ta kolumna, nawet na zmywakach może być problem z osiągnięciem spirytusu... Weź sobie jeszcze zrób jakąś metrową rurę między ten gwint i mufę :)

Rozważam takie rozwiązanie na przyszłość. Niestety najpierw będę musiał się zaopatrzyć w taborek gazowy (ew. 1-nopalnikową kuchenkę elektryczną), aby wszystko mogło stanąć na podłodze. Narazie ma być grzane na kuchence, w szybkowarze 11l z nierdzewki. Przekonam się jaki % uda się ukręcić na tym sprzęciku, a jak będzie niezadowalający to zawsze krótka rura bez wypełnienia, będzie mogła posłużyć do owocówek - przemyślałem to wcześniej ;)
Czas pokaże (po 1-wszym nastawie), co uda się z tego wycisnąć, a jak będą fundusze, to mam zamiar zakupić rurę o dł. ok 120-140cm (choć nie ukrywam, że spodobał mi się patent ze szklaną rurą, osadzoną w rurze stalowej) :)

Dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości :piwo:

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 16:54 
Tematy: 60
To ja mam jeszcze taką drobną sugestię, że grzałka kosztuje 30 złotych, a regulator gdzieś drugie tyle- problem kuchenki i ograniczenia wysokości odpada :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 20:14 
Zygmunt, tyle że nie chcę jakoś specjalnie niszczyć tego szybkowara, aby po zmianie "naczynia" na większe, był jeszcze do czegoś użyteczny.
Niestety aby zamontować grzałkę elektryczną trzeba zrobić otwory w ścianie bocznej, a to niestety odpada (choć pomysł dobry) :)

Rozwarzam zmontowanie taboretu (pospawanie go z profili/kształtowników) i podłączenie go bezpośrednio do kuchenki.
Druga opcja (jak pisałem) to jednopalnikowa kuchenka elektryczna - koszt jakieś 50-70zł.

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 14:41 
gotiger napisał(a):
nie chcę niszczyć tego szybkowara, aby był jeszcze do czegoś użyteczny... otwory w ścianie bocznej, to odpada
Nie wiem czy to możliwe bo choćby do pot still`a trzeba rozwiercić otwór dla swobodnego przepływu par. Przy kolumnie powinna być możliwość powrotu flegmy do kotła. Oczywiście da się pracować na małym oryginalnym zaworze ciśnieniowym, ale bez powrotu i dużo wolniej. Nie potrafię ocenić w ilu procentach wykorzystasz możliwości kolumny. Podejrzewam że nie będzie tego za wiele. Piszę bo powinieneś wiedzieć że słaby wynik nie koniecznie będzie winą długości kolumny czy jej konstrukcją. Oczywiście nie koniecznie trzeba się porywać na takie bez-spawania-lutowania-czyli-zlacza-zakuwane-t2767.html rozwiązania.

PostPostNapisane: niedziela, 26 gru 2010, 13:02 
Tematy: 9
Mam pytanie czy po spawaniu tigiem również muszę wytrawić spoiny, jeśli tak to gdzie można dostać taki środek w niewielkich ilościach?

PostPostNapisane: niedziela, 26 gru 2010, 13:30 
cyniu22 napisał(a):
czy po spawaniu tigiem również muszę wytrawić spoiny
Absolutnie nie. To Twoja decyzja. Jeśli nie przeszkadza Ci rdzawy kolor i posmak żelastwa zostaw bez trawienia. Sam, na jeden spaw żelu nie kupisz. No chyba że bez Twojej wiedzy już to spawacz zrobił. Bywają tacy nadgorliwi. Bo bez trawienia spawy są ciemne. Po trawieniu jasne i lepiej wyglądają.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1