Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Jeśli dobrze czytam to zwykła taśma teflonowa wystarczy. Zwykłe łączenie. Pamiętaj że całość nie jest pod ciśnieniem. Śrubunek to koszt prawie 40zł i kręcisz do woli. Łącze typu SMS to około 100zł. Taśma teflonowa 2zł. i wystarczy na kilkanaście uszczelnień.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ja bym zeszlifował boki mufy tak, żeby wygodnie klucz nałożyć i gwint uszczelnił teflonem. Nie ma siły, żeby nie było szczelne. Cosik króciutka ta kolumna, nawet na zmywakach może być problem z osiągnięciem spirytusu... Weź sobie jeszcze zrób jakąś metrową rurę między ten gwint i mufę
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Temat teflon vs spirol był wielokrotnie omawiany pod kątem wpływu na właściwości zdrowotne i smakowe destylatów i stwierdzono zgodnie, że jest on właściwym materiałem do wszelakich bimbrowniczych zastosowań.
Taśmę należy nawijać zgodnie z ruchem wskazówek zegara na połowie długości gwintu dając ją cienko: 2-3 warstwy. Złącze zakręcać ręką ewentualnie DELIKATNIE pomagając sobie w tym kluczem. W kolumnie nie ma praktycznie żadnego ciśnienia, zatem wszelkie "buły" z teflonu są nie tylko marnowaniem szczeliwa, ale niczemu nie służą.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Ja bym zeszlifował boki mufy tak, żeby wygodnie klucz nałożyć i gwint uszczelnił teflonem. Nie ma siły, żeby nie było szczelne.
Górna część (z mufą) ma ZP, więc jest za co przytrzymać podczas dokręcania. Gorzej może być z dołem Skoro teflonek może być, co potwierdza również Kucyk, to trzeba będzie tak zrobić
Zygmunt napisał(a):
Cosik króciutka ta kolumna, nawet na zmywakach może być problem z osiągnięciem spirytusu... Weź sobie jeszcze zrób jakąś metrową rurę między ten gwint i mufę
Rozważam takie rozwiązanie na przyszłość. Niestety najpierw będę musiał się zaopatrzyć w taborek gazowy (ew. 1-nopalnikową kuchenkę elektryczną), aby wszystko mogło stanąć na podłodze. Narazie ma być grzane na kuchence, w szybkowarze 11l z nierdzewki. Przekonam się jaki % uda się ukręcić na tym sprzęciku, a jak będzie niezadowalający to zawsze krótka rura bez wypełnienia, będzie mogła posłużyć do owocówek - przemyślałem to wcześniej Czas pokaże (po 1-wszym nastawie), co uda się z tego wycisnąć, a jak będą fundusze, to mam zamiar zakupić rurę o dł. ok 120-140cm (choć nie ukrywam, że spodobał mi się patent ze szklaną rurą, osadzoną w rurze stalowej)
To ja mam jeszcze taką drobną sugestię, że grzałka kosztuje 30 złotych, a regulator gdzieś drugie tyle- problem kuchenki i ograniczenia wysokości odpada
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zygmunt, tyle że nie chcę jakoś specjalnie niszczyć tego szybkowara, aby po zmianie "naczynia" na większe, był jeszcze do czegoś użyteczny. Niestety aby zamontować grzałkę elektryczną trzeba zrobić otwory w ścianie bocznej, a to niestety odpada (choć pomysł dobry)
Rozwarzam zmontowanie taboretu (pospawanie go z profili/kształtowników) i podłączenie go bezpośrednio do kuchenki. Druga opcja (jak pisałem) to jednopalnikowa kuchenka elektryczna - koszt jakieś 50-70zł.
nie chcę niszczyć tego szybkowara, aby był jeszcze do czegoś użyteczny... otwory w ścianie bocznej, to odpada
Nie wiem czy to możliwe bo choćby do pot still`a trzeba rozwiercić otwór dla swobodnego przepływu par. Przy kolumnie powinna być możliwość powrotu flegmy do kotła. Oczywiście da się pracować na małym oryginalnym zaworze ciśnieniowym, ale bez powrotu i dużo wolniej. Nie potrafię ocenić w ilu procentach wykorzystasz możliwości kolumny. Podejrzewam że nie będzie tego za wiele. Piszę bo powinieneś wiedzieć że słaby wynik nie koniecznie będzie winą długości kolumny czy jej konstrukcją. Oczywiście nie koniecznie trzeba się porywać na takie bez-spawania-lutowania-czyli-zlacza-zakuwane-t2767.html rozwiązania.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
czy po spawaniu tigiem również muszę wytrawić spoiny
Absolutnie nie. To Twoja decyzja. Jeśli nie przeszkadza Ci rdzawy kolor i posmak żelastwa zostaw bez trawienia. Sam, na jeden spaw żelu nie kupisz. No chyba że bez Twojej wiedzy już to spawacz zrobił. Bywają tacy nadgorliwi. Bo bez trawienia spawy są ciemne. Po trawieniu jasne i lepiej wyglądają.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości