Z pewnością macie rację aluminium nie jest najlepszym materiałem do pędzenia, jak uzbieram kilka złotych kupię stalowy. Pith pytał czy czuć zapachy gumy, otóż mogę odpowiedzieć że kilka litrów już zdążyłem nakapać i jestem bardzo miło zaskoczony jakością psoty, absolutnie nie czuć żadnej gumy, ani obcych posmaków ( no minimalny zapach drożdży) spokojnie można wypić już po pierwszej destylacji.
Ja jednak robię tak - Pierwsza destylacja, wychodzi niecałe 0,7l przepuszczam następnie przez węgiel i filtr od kawy, przelewam do większego pojemnika gdzie gromadzę większą ilość (baniaczek szklany 5l) następnie rozcieńczam do 35% ,40% i do kotła jeszcze raz - gotuję, filtruję, rozcieńczam i rozlewam do butelek. Efekt - zacna psota smakota o mocy 50%-55% o idealnym zapachu gorzałki, w smaku dosyć ostra, podejrzewam że z czasem po odpowiednim odstaniu smak złagodnieje.
Pytanie o uszczelką było w zasadzie retoryczne. Wymieniłem już na silikonową. Co do aluminium to całkowita zgoda. Niestety grosza trochę trzeba uciułać na porządny gar stalowy. Co najmniej 10 litrowy.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości