Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
amat3202
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 21 mar 2012, 16:01

Post autor: amat3202 »

Witam.
Mam nową aparaturę z dwoma odstojnikami, sprawdzoną, do destylacji zrobiłem zacier z groszku 54 litry (12kg cukru 2,5 kg groszku, 12dkg drożdży piekarniczych). Niestety, spirytus ma kwaśny i metaliczny posmak - proszę o radę w czym problem !!!!!

Mod: prosimy o poprawne pisanie, interpunkcję i wielkie litery tam, gdzie być powinny.
Awatar użytkownika

pawel-bob
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lis 2011, 18:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Homemade ;)
Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Post autor: pawel-bob »

Zacier z groszku? Musisz zdradzić nam przepis.
Coś czuję, że zaintrygujesz grupkę czytelników forum.
Woda 60% - nowy napój dietetyczny! Woda 60% jest zalecana dla ludzi z nadmiarem wody w organizmie. Łatwa w spożyciu, poprawia apetyt i dobry nastrój. Rozluźnia świadomość. Skład: 60% wody, środek konserwujący (alkohol etylowy) - 40%...

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Post autor: silvio2007 »

Rozumiem, że po rozcieńczeniu, wódka ma kwaśny i metaliczny posmak?

alkovirus
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2012, 11:14
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Post autor: alkovirus »

Witam,
moim zdaniem to wina zmywaków (jeśli ich używasz),
miałem tak samo, po zastąpieniu na sprężynki miedziane jak ręką odjął.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Post autor: Wald »

amat3202 pisze:Mam nową aparaturę z dwoma odstojnikami...
...drożdży piekarniczych
I to cały problem,
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

mcybass
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 22:57
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu

Post autor: mcybass »

Też mam podobny problem, ale staje się on coraz mniej drażniący z każdym gotowaniem. Problem nie leżał w zmywakach, a w kegu, który capi niesamowicie "żelazłem". Po 3 gotowaniach rozcieńczona psota ma ledwo wyczuwalny metaliczny posmak, ale już bez tego okropnego zapachu, choć pogony są ewidentnie żelazne. Żeby się tego jakoś pozbyć, to nastawiam w kegu turbo między psoceniami, a jeszcze mam nastawy na 2 gotowania, to jak je zrobię to otrzymaną psotkę jeszcze raz na aparat i liczę, że powinno być bez obcych zapachów. Moja jeszcze trochę jajkiem zajeżdża, więc jak najszybciej muszę wyłożyć sóweczkę na sprężynki miedziane do dolnej, krótkiej części kolumnienki. A jeśli dalej będzie "metal w psocie", to pozostaje zmienić wypełnienie główne na sprężynki KO.
Brykniem bo odwykniem, chluśniem bo uśniem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”