Witam.
Mam nową aparaturę z dwoma odstojnikami, sprawdzoną, do destylacji zrobiłem zacier z groszku 54 litry (12kg cukru 2,5 kg groszku, 12dkg drożdży piekarniczych). Niestety, spirytus ma kwaśny i metaliczny posmak - proszę o radę w czym problem !!!!!
Mod: prosimy o poprawne pisanie, interpunkcję i wielkie litery tam, gdzie być powinny.
Kwaśny i metaliczny smak spirytusu
-
- Posty: 25
- Rejestracja: wtorek, 22 lis 2011, 18:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Homemade ;)
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu
Zacier z groszku? Musisz zdradzić nam przepis.
Coś czuję, że zaintrygujesz grupkę czytelników forum.
Coś czuję, że zaintrygujesz grupkę czytelników forum.
Woda 60% - nowy napój dietetyczny! Woda 60% jest zalecana dla ludzi z nadmiarem wody w organizmie. Łatwa w spożyciu, poprawia apetyt i dobry nastrój. Rozluźnia świadomość. Skład: 60% wody, środek konserwujący (alkohol etylowy) - 40%...
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kwaśny i metaliczny smak spirytusu
Też mam podobny problem, ale staje się on coraz mniej drażniący z każdym gotowaniem. Problem nie leżał w zmywakach, a w kegu, który capi niesamowicie "żelazłem". Po 3 gotowaniach rozcieńczona psota ma ledwo wyczuwalny metaliczny posmak, ale już bez tego okropnego zapachu, choć pogony są ewidentnie żelazne. Żeby się tego jakoś pozbyć, to nastawiam w kegu turbo między psoceniami, a jeszcze mam nastawy na 2 gotowania, to jak je zrobię to otrzymaną psotkę jeszcze raz na aparat i liczę, że powinno być bez obcych zapachów. Moja jeszcze trochę jajkiem zajeżdża, więc jak najszybciej muszę wyłożyć sóweczkę na sprężynki miedziane do dolnej, krótkiej części kolumnienki. A jeśli dalej będzie "metal w psocie", to pozostaje zmienić wypełnienie główne na sprężynki KO.
Brykniem bo odwykniem, chluśniem bo uśniem...