Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Zobaczymy już niedługo, jak sprawdza się taki sprzęt w naszym hobby. Pytanie po co go kupiłem, przecież wystarczy cukromierz za 10zł? Bo wkurza mnie to przeliczanie i inne pierdoły. Tu puszczasz kroplę soku, czy zacieru i wiesz ile cukru jest...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Mam go! Sprzęt zajebisty: łapiesz śliwkę, dusisz aż krople soku popuści na pryzmat, zamykasz klapkę, patrzysz, a ona ma 15,6% cukru (znaczy tam troszkę trzeba odjąć na niecukry czego jeszcze nie potrafię, ale dowód mamy, że śliwka jest fest słodka)!
Spójrz w czarną dziurę!
Załącznik:
Refr1.jpg
A tam znajdziesz wynik..
Załącznik:
Refr odczyt.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Można posłużyć się tabelami, które podają przeciętną zawartość cukru w owocach. Określenie zawartości cukru dodanego w owocach do nastawu jest zalecane aby móc odpowiednio zaprojektować moc końcową wina z tych owoców. Jeśli nas stać (a zapewniam, że każdego tu stać - kosztem np. mniejszej ilości wypalanych, przez pewien czas papierosów) to można zrobić to co Kucyk - wejść w posiadanie, drogą kupna, refraktometru. Jest to najlepsze rozwiązanie jakie tylko może być. Dzięki refraktometrowi, zmierzymy szybko i dokładnie początkową ilość cukru w nastawie a to jest najważniejsze; później to nawet kubki smakowe nam powiedzą, że cukru już nie ma i drożdżaki, wyją z głodu Zwróćcie uwagę, że Kucyk kupił refraktometr wysokiej jakości a nie jakąś chińską podróbkę Chociaż, na stronie MERAZET znalazłem refraktometr REF 705 za 140,- zł, z zakresem pomiarowym 0 - 44 % Brix ale o dokładności pomiaru 0,5 % Brix a nie 0,2 % Brix jak ten Kucyka ale ja bym też kupił ten dokładniejszy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości