Kupno aparatury.
Witam
Jako nowicjusz zaopatrzyłem sie w destylator na bazie szybkowaru.
Jednak po kilku psoceniach nie jestem z niego zadowolony ponieważ czas destylacji jest bardzo długi.
Zamierzam kupic nowy na bazie kega.
Bede psocił glownie z owocowek ale cukrówka tez sie zdarzy.
Mój budżet to 1000zl
Nie chce budować sam tylko kupic gotowy zestaw.
Co Możecie polecić w tym przedziale cenowym?
Jako nowicjusz zaopatrzyłem sie w destylator na bazie szybkowaru.
Jednak po kilku psoceniach nie jestem z niego zadowolony ponieważ czas destylacji jest bardzo długi.
Zamierzam kupic nowy na bazie kega.
Bede psocił glownie z owocowek ale cukrówka tez sie zdarzy.
Mój budżet to 1000zl
Nie chce budować sam tylko kupic gotowy zestaw.
Co Możecie polecić w tym przedziale cenowym?
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Ja również ustawiam się w kolejce o pomoc, gdyż nie znalazłem w postach informacji dotyczących interesujących mnie kwestii.
Będę tworzył nowy projekt kuchni kaflowej tzw. kombajnu - wędzarnia, piec chlebowy + wydzielone palenisko do podgrzewania aparatury.
Zaczynam od spodu - czyli zbiornika na zacier, z czego musi być wykonany aby był przeznaczony do celów spożywczych a jednocześnie wytrzymywał zmienne temperatury. Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma. Nie chcę typowych grzałek elektrycznych tylko chcę to ogrzewać drewnem. Proszę o opinię konstruktorów takowych urządzeń jak to i z czego zrobić?
Będę tworzył nowy projekt kuchni kaflowej tzw. kombajnu - wędzarnia, piec chlebowy + wydzielone palenisko do podgrzewania aparatury.
Zaczynam od spodu - czyli zbiornika na zacier, z czego musi być wykonany aby był przeznaczony do celów spożywczych a jednocześnie wytrzymywał zmienne temperatury. Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma. Nie chcę typowych grzałek elektrycznych tylko chcę to ogrzewać drewnem. Proszę o opinię konstruktorów takowych urządzeń jak to i z czego zrobić?
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Nierdzewka np ta używana w kominkarstwie często nie wytrzymuje temperatur i traci swe właściwości, stąd moje obawy. Są różne rodzaje kwasówki oraz jej różne grubości używane do konstrukcji np, też w kegach. Chciałbym wiedzieć czy ktoś ogrzewał czystym płomieniem kegi? Czy ktoś ma podobną aparaturę? Jak to się sprawuje?
Jeszcze przyjdzie czas na szkice i rysunki, na razie chciałbym poznać zdanie konstruktorów destylarni oraz ewentualnych użytkowników.
Moje obawy to głównie
- odporność kega na temp ( narażony na około 650 stopni )
- niestabilność paliwa oraz zmiany temp. (grzałki elektryczne jednak dają stałą temp X)
Jeszcze przyjdzie czas na szkice i rysunki, na razie chciałbym poznać zdanie konstruktorów destylarni oraz ewentualnych użytkowników.
Moje obawy to głównie
- odporność kega na temp ( narażony na około 650 stopni )
- niestabilność paliwa oraz zmiany temp. (grzałki elektryczne jednak dają stałą temp X)
-
- Posty: 100
- Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
- Krótko o sobie: Psotnik
- Ulubiony Alkohol: Mokry
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Milówka
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kupno aparatury.
Witam wszystkich.
Myślę że wiem o co chodzi z tymi temperaturami , keg na pewno wytrzyma a stabilizacje temperatury można uzyskać osadzając kega w kurhanie z szamotu ,jako zdun nie powinieneś mieć z tym problemu
@Dony72
Brałeś może pod uwagę kolumnę półkową ? W zależności od konfiguracji ,czystość ,smak , zapach, wszystko co potrzebujesz zależy od Ciebie ,wysokość max 180cm na kegu 50l , urobek do 92% a jak się postarasz to nawet więcej no i banalna obsługa.
No i szybkość odbioru jest po prostu powalająca.
Pozdrawiam
Myślę że wiem o co chodzi z tymi temperaturami , keg na pewno wytrzyma a stabilizacje temperatury można uzyskać osadzając kega w kurhanie z szamotu ,jako zdun nie powinieneś mieć z tym problemu
@Dony72
Brałeś może pod uwagę kolumnę półkową ? W zależności od konfiguracji ,czystość ,smak , zapach, wszystko co potrzebujesz zależy od Ciebie ,wysokość max 180cm na kegu 50l , urobek do 92% a jak się postarasz to nawet więcej no i banalna obsługa.
No i szybkość odbioru jest po prostu powalająca.
Pozdrawiam
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 21 lut 2015, 13:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nalewka truskswkowa
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Kupno aparatury.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Hey, mam ten sprzet na sterowniku boleckiego z elektrozaworami od okolo 2 lat.Jak chcesz napisz prv jak masz jakies pytania.Dony72 pisze:Witam
Jestem nowicjuszem w kolumnach więc proszę o pomoc. Zamierzam kupić kolumnę http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... movm-.html
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 161
- Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kupno aparatury.
Łukasz Budowa aparatury na paleniskach jest nietyle trudna co ciężka później do sterowania. Na teraz musisz się skupić na stabilizacji temperatury chodzi o to że stabilność dostarczanej energii wpłynie na jakość urobku i komfort obsługi.
Myślę że droga z płytą żeliwną i szamotem to słuszna droga.
Tak jak powiedziałem kibicuje.
Ps mam prawnik opalany drzewem ze zwykłej blachy i rdzewieje już z 10 lat. A kocioł dalej cały. Tylko tam gdzie nie ma wody i szamotu już dziury
Myślę że droga z płytą żeliwną i szamotem to słuszna droga.
Tak jak powiedziałem kibicuje.
Ps mam prawnik opalany drzewem ze zwykłej blachy i rdzewieje już z 10 lat. A kocioł dalej cały. Tylko tam gdzie nie ma wody i szamotu już dziury
-
- Posty: 100
- Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
- Krótko o sobie: Psotnik
- Ulubiony Alkohol: Mokry
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Milówka
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kupno aparatury.
Witaj Zdun .Pełny keg potrafi wytrzymać bardzo wysokie temperatury ,zalanie jakimś płynem działa jak chłodzenie , aparatura jak wyżej ma grzałki elektryczne 2x2kw pracuje stabilnie na 1,8kw jak i 4kw ,kolega tę z ostatnich zdjęć stawia bezpośrednio na taboret gazowy 7,5kw i nic się złego nie dzieje poza okopconym dnem.
Pisz na PW jak chcesz coś więcej pogadać
Pisz na PW jak chcesz coś więcej pogadać
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kupno aparatury.
Czy tak trudno wpisać w wyszukiwarkę "wymiary kegów"? - https://www.google.pl/search?q=wymiary+ ... 66&bih=638
O średnicach kolumn to już też było na forum kilkaset postów, a temperatura ścian kega jest taka jak temperatura wsadu. Termodynamika ma swoje prawa.
O średnicach kolumn to już też było na forum kilkaset postów, a temperatura ścian kega jest taka jak temperatura wsadu. Termodynamika ma swoje prawa.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Dobra - wymiary kegów mam
Temperaturę zakładam na około 100 stopni (doszukałem się w postach) http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-p ... t1950.html
@wladka podaje wysokość wraz z kegiem 50l - 180 cm. To trochę dużo zakładając wysokość pomieszczenia 260cm.
Dziękuję za informacje.
Temperaturę zakładam na około 100 stopni (doszukałem się w postach) http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-p ... t1950.html
@wladka podaje wysokość wraz z kegiem 50l - 180 cm. To trochę dużo zakładając wysokość pomieszczenia 260cm.
Dziękuję za informacje.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Kupno aparatury.
Sprzęt ogólnie bardzo dobry, ale troszkę przybajerowany co niepotrzebnie podnosi koszty. Weź opcję z OLM, i Keg 50L. No i ja bym wolał jednak regulator fazowy, a tak na prawdę można swobodnie pracować bez regulatora. No i oczywiście wlew i zlew, wziernik to jak tam sobie chcesz jak opanujesz proces to tylko bajer.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Kupno aparatury.
Kolego jacekn, nie zmam Twoich realiów, ale "drażniący wizg żony" usłyszysz jeszcze nie raz. U mnie jest standard "Marian, a po ci Ci to?" No i wytłumacz kobiecie, że już się kończy i trzeba uzupełnić zapasy. Lecz spróbuj zadać Jej takie pytanie, gdy zakupy robi w Rossmann'ie ... .
Jeśli niewiasta Twa zgodna i sakiewka pełna, bierz z buforem.
Jeśli niewiasta Twa zgodna i sakiewka pełna, bierz z buforem.
-
- Posty: 169
- Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kupno aparatury.
Panowie co sądzicie o tym sprzęcie
https://www.olx.pl/oferta/destylator-ko ... f77a3deb08
Za 600zł wersja dzielona na kołnierzach, bez latarki.
Cena przystępna a jakość wykonania na zdjęciach wg mnie ok.
Ktoś kupował?
https://www.olx.pl/oferta/destylator-ko ... f77a3deb08
Za 600zł wersja dzielona na kołnierzach, bez latarki.
Cena przystępna a jakość wykonania na zdjęciach wg mnie ok.
Ktoś kupował?
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: