Kupiłem zaprawki - proszę o szybką radę dla nowicjusza :)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

grzesław
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 16:28

Post autor: grzesław »

Witam, wszystkich serdecznie, proszę też autora postu o wyrozumiałość za to, że podpinam się pod jego temat, ale wydaje mi się, że tutaj jest odpowiednie miejsce na moje pytanie. Czy można rozrabiać zaprawki (nasz sklepik) w świeżym destylacie? (cukrówka), wszak i tak dojrzeje czy lepiej poczekać z 2 tygodnie, potem rozrobić z wodą i dopiero dawać zaprawkę? Proszę Was o porady, jeśli ktoś już ma jakieś doświadczenia z tym związane i mógłby mi praktycznie wyjaśnić jak robić, żeby było dobrze zrobione, dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kupiłem zaprawki - proszę o szybką radę dla nowicjusza :)

Post autor: jurek1978 »

Można rozrabiać na świeżym destylacie. Nie ma sensu tracić czasu. Zawsze to będziesz miał dodatkowe 2 tygodnie gdzie zaprawka się "przegryzie" z alkoholem.

grzesław
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 16:28
Re: Kupiłem zaprawki - proszę o szybką radę dla nowicjusza :)

Post autor: grzesław »

Dziękuję bardzo za szybką i konkretną poradę "jurek1978", pozdrawiam Wszystkich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kupiłem zaprawki - proszę o szybką radę dla nowicjusza :)

Post autor: Kamal »

Śmiało dodaj do świeżego destylatu. Ja tak robiłem zawsze. I sobie "dojrzewał" :-)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”