Które drożdże wybrać do nastawu cukrowego?
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Tak, obecnie korzystam z Safspirit Malt. A co je wyróżnia? Moim zdaniem "bukiet" smakowo-zapachowy wydobyty z fermentującego słodu. jest ciut bardziej zbożowy od fermioli, chociaż na pracę tych ostatnich także nie narzekałem Destylat po Maltach ma mniej nut bimbrowych
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 16 lis 2016, 17:34
- Krótko o sobie: Pana Tadeusza nic nie rusza :)
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Zrobiłem kilka żytniówek na fermiolach i nigdy nie miałem zastrzeżeń co do smaku, choć z % było gorzej. Niezłe do zbożówek są też typowe grzybki do whisky coobra whisky yeast. Teraz robię głównie zwykłe destylaty na moich ulubionych alcotec turbo 48, a ostatnio na odświeżonej wersji classic http://.../produkt/2536/turbo-drozdze-alcotec-48-classic wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Czy safspiritowe w wersji pt. american whiskey dadzą lepsze efekty od fermioli? Obecnie fermentuję fermiolami, na razie single malty. Ciekaw jestem opinii doświadczonych bimbrowników produkujących zbożówki na grzybkach różnych szczepów. Czy faktycznie rodzaj drożdży, w naszym przypadku wybór dosyć niewielki, wpływa znacząco na smak zbożowego destylatu? Obecnie w Polsce osiągalne są:
safspirit w trzech odsłonach tzn. malt, american whiskey oraz grain. Gotowe mieszanki drożdże + pożywka, czyli alcotec i coobra. Poza tym znane powszechnie fermiole. Dodajcie Waszmościowie coś do powyższej listy, jeżeli jakieś drożdże pominąłem. Atutem fermioli jest cena i głębokie odfermentowanie zacieru, o co przecież chodzi każdemu domowemu gorzelnikowi. Na koniec pozwolę sobie przedstawić małą prośbę skierowaną do moderatorów naszego forum. Upraszam o wydzielenie oddzielnego tematu traktującego o wyborze drożdży dedykowanych do zacierów zbożowych. Pędzenie cukrówki to zupełnie odmienna para kaloszy. Nie mieszajmy tych dwóch zagadnień.
safspirit w trzech odsłonach tzn. malt, american whiskey oraz grain. Gotowe mieszanki drożdże + pożywka, czyli alcotec i coobra. Poza tym znane powszechnie fermiole. Dodajcie Waszmościowie coś do powyższej listy, jeżeli jakieś drożdże pominąłem. Atutem fermioli jest cena i głębokie odfermentowanie zacieru, o co przecież chodzi każdemu domowemu gorzelnikowi. Na koniec pozwolę sobie przedstawić małą prośbę skierowaną do moderatorów naszego forum. Upraszam o wydzielenie oddzielnego tematu traktującego o wyborze drożdży dedykowanych do zacierów zbożowych. Pędzenie cukrówki to zupełnie odmienna para kaloszy. Nie mieszajmy tych dwóch zagadnień.
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Do tej pory używałem tylko moskvy, ale
znajomy koleś chwaląc alcotec Turbo Yeast classic 48, odsprzedał mi 2 paczki tych drożdży. Wziąłem na próbę, zapodałem na nie po 6kg cukru i 22l wody o temperaturze ok. 26*C. Według cukromierza blg wynosiło ok.21. Jeden z nastawów po 4h już ochoczo zaczął pracować, natomiast drugi ruszył dopiero na drugi dzień. Opis na opakowaniu mówiący, że fermentacja 6kg cukru potrwa zaledwie 48h, wydaje mi się troszkę przesadzona, ponieważ minęła już 4doba od wystartowania a nastawy jeszcze pracują, choć na dnie widać już gęstwę a blg jest końcowe- cała skala "spławika" zanurzyła się w płynie. Może gdyby im stworzyć idealne warunki i zamiast cukru użyć glukozy, to może byłaby to prawda. Według mnie zapaszki wydostające się z wiader, są nieco mniej odczuwalne niż z moskwiczy. Ponad to zapach drożdży po otwarciu opakowania, wydawał mi się jakby lekko kwaskowaty- w SF Moskwa Style nie było tej kwaskowatości.
U mnie jest to debiut tych drożdży. Ale najpierw tygodniowy klar i rura. Liczę na podobną jakość produktu.
Ps: Ciekaw jestem, czy są w stanie wytrzymać 20% alko.
Pozdrawiam
Witam.Pan Tadeusz pisze:wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.
Do tej pory używałem tylko moskvy, ale
znajomy koleś chwaląc alcotec Turbo Yeast classic 48, odsprzedał mi 2 paczki tych drożdży. Wziąłem na próbę, zapodałem na nie po 6kg cukru i 22l wody o temperaturze ok. 26*C. Według cukromierza blg wynosiło ok.21. Jeden z nastawów po 4h już ochoczo zaczął pracować, natomiast drugi ruszył dopiero na drugi dzień. Opis na opakowaniu mówiący, że fermentacja 6kg cukru potrwa zaledwie 48h, wydaje mi się troszkę przesadzona, ponieważ minęła już 4doba od wystartowania a nastawy jeszcze pracują, choć na dnie widać już gęstwę a blg jest końcowe- cała skala "spławika" zanurzyła się w płynie. Może gdyby im stworzyć idealne warunki i zamiast cukru użyć glukozy, to może byłaby to prawda. Według mnie zapaszki wydostające się z wiader, są nieco mniej odczuwalne niż z moskwiczy. Ponad to zapach drożdży po otwarciu opakowania, wydawał mi się jakby lekko kwaskowaty- w SF Moskwa Style nie było tej kwaskowatości.
U mnie jest to debiut tych drożdży. Ale najpierw tygodniowy klar i rura. Liczę na podobną jakość produktu.
Ps: Ciekaw jestem, czy są w stanie wytrzymać 20% alko.
Pozdrawiam
-
- Posty: 9
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2016, 15:36
- Krótko o sobie: Lubię sobie czasem pokapać :)
- Ulubiony Alkohol: Psotka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Drożdże wiele mogą i wytrzymują nawet ekstremalne warunki jeśli je dobrze dożywimy ,ale pewne ekstrema ich pracy i wydolności genetycznych przeważnie odbijają się w jakości nastawu .defacto pisze:Witam.Pan Tadeusz pisze:wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.
U mnie jest to debiut tych drożdży. Ale najpierw tygodniowy klar i rura. Liczę na podobną jakość produktu.
Ps: Ciekaw jestem, czy są w stanie wytrzymać 20% alko.
Pozdrawiam
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Testowało wielu.
Ani 24 ani promocja.
Jedną paczkę zużyjesz, resztę wywalisz.
Takiego smrodu ci narobią w nastawie że szok.
Jedyna podnieta, że momentalnie ruszają, ale równie szybko kończą.
A nie zastanawia cię gramatura tejże paczki???
Ani 24 ani promocja.
Jedną paczkę zużyjesz, resztę wywalisz.
Takiego smrodu ci narobią w nastawie że szok.
Jedyna podnieta, że momentalnie ruszają, ale równie szybko kończą.
A nie zastanawia cię gramatura tejże paczki???
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 23
- Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:35
- Krótko o sobie: Wkrótce emeryt
- Ulubiony Alkohol: Ten, który sam zrobię
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
Re: Które drożdże wybrać?
Ja mam pozytywne doświadczenia z Cobra 7. Pomimo opisu na opakowaniu sugerującym dodatek 7 kg cukru, ja używalem 8 kg i bez problemu je przerabiały. Jedyna rzecz o ktorek trzeba pamiętać, to temperatura bo są troche zwariowane. A oprocz tego, efekt koncowy jest bardzo dobry
Omnis Homo Mendax